Empreses i plataformes ciutadanes participaran en el primer Food Waste Hackathon d'Espanya per buscar solucions al malbaratament alimentari

L'esdeveniment serà possible gràcies a Valueloops, Fusion Point i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) i tindrà lloc a la Rambla de la Innovació d'ESADE Creapolis a Sant Cugat del Vallès els dies 15 i 16 de juny

  • 04-06-2018
  • Actualitat del PEMB
  • 203 Lectures

Arreu del món es perden 1.300 milions de tones de menjar cada any en el procés que va des del conreu fins a la taula. A la UE, el malbaratament és de 89 milions de tones d'aliments (179 kg / persona / any), dels quals 7,7 milions corresponen a Espanya; 267.471 tones a Catalunya. Aquesta xifra suposa que cada català llença cada any, de mitjana, uns 35 quilos, quantitat equivalent al consum d'una persona durant 25 dies. Això vol dir que amb el volum total malbaratat es podria alimentar més de mig milió de persones a l'any. En aquest context, Valueloops, en col·laboració amb Fusion Point i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) organitzen els dies 15 i 16 de juny un Food Waste Hackathon amb l'objectiu de posar a treballar conjuntament empreses, experts, plataformes ciutadanes i administracions per dissenyar una estratègia i un seguit de projectes per reduir el malbaratament alimentari a Catalunya. Aquest model s'ha demostrat molt eficaç i trencador en altres àmbits, però mai s'ha aplicat al malbaratament alimentari a Espanya.

Imatge del Food Waste Hackathon
Imatge del Food Waste Hackathon

Però ... què és un Hackathon? És un esdeveniment que reuneix persones de perfils diferents perquè generin solucions creatives i innovadores a problemes complexos reals, treballant conjuntament a través de processos col·laboratius, molt pautats i guiats per persones expertes.

Quins són els objectius d'aquest Food Waste Hackathon (FWH)? És un esdeveniment col·laboratiu on s'aprofitaran les sinergies de tots els sectors de la cadena alimentària que a través de la creativitat i innovació buscaran solucions al malbaratament alimentari. L'objectiu, doncs, és crear iniciatives d'innovació sobre la base de la participació d'un ventall divers d'actors, que contribueixin a tenir un gran impacte per aconseguir reduir el malbaratament alimentari.

Quines són les novetats d'aquest FWH? En primer lloc, és el primer Hackhaton contra el malbaratament alimentari a Espanya. En segon lloc, aquest esdeveniment implica un procés de treball que culmina en un compromís pel qual els projectes resultants, un cop prototipats, s'aplicaran efectivament. Valueloops farà el seguiment de la implementació durant els 3 mesos posteriors. En tercer lloc, el FWH és un esdeveniment sostenible que reduirà el seu impacte i generació de residus al mínim. S'han eliminat els viatges de les persones expertes que resideixen a l'estranger i participaran en el FWH via Skype. També s'ha eliminat l'ús de plàstic i hi haurà fonts on es podran omplir ampolles de vidre reutilitzables. També s'ha reduït al mínim el consum de paper i energia i el menú que se servirà serà de proximitat, amb una àmplia opció vegetariana, preparat amb ingredients espigats i quantitats ajustades.

Qui hi participarà? L'esdeveniment ja compta amb la col·laboració de nombroses entitats i professionals. Diletta Parente presidenta de Valueloops i creadora de l'FWH introduirà els projectes que es duran a terme, un equip de facilitadors de renom internacional portaran les regnes de la dinàmiques, entre ells Tim Dunne i Mariela Atanassova, la Fundació Alícia participarà en els treballs d'un dels equips; Sergi de Meià, jove cuiner català pertanyent al moviment Slow Food, s'encarregarà de preparar el menjar; WGSN, la companyia líder del mercat en tendència de consumidors, liderarà un repte; Espigoladors col·laborarà amb el lliurament d'aliments per al càtering i també col·laborarà Aigua de Ribes.

Quines iniciatives es desenvoluparan durant el FWH? Un total de 4 en 4 àmbits diferents:

  1. En l'àmbit de l'acció social, les entitats Càritas, Nutrició sense Fronteres, Banc de Recursos, Rezero i Fundació Formació i Treball presenten al FWH, gràcies al patrocini del PEMB, el projecte Debonprofit, consistent en un nou concepte d'establiment per el comerç d'aliments aprofitats. El PEMB facilitarà a més la incorporació d'altres actors a la taula de disseny d'aquest projecte, com la Plataforma Aprofitem els aliments o l'associació Espigoladors. La implicació del PEMB al FWH s'emmarca en el procés d'elaboració de la Carta Alimentària Metropolitana, i del qual hauran de sortir altres projectes que s'incorporaran com a compromisos d'aquesta carta a mig termini, abordant aspectes diversos de les polítiques alimentàries a la metròpoli, com la producció, distribució i comercialització d'aliments, salut, innovació, etc.
  2. En l'àmbit de l'emprenedoria, un grup d'empresaris del Regne Unit presentaran WIYK, un APP per reduir el malbaratament alimentari en llars.
  3. Per a l'àmbit de desenvolupament de producte, WGSN s'encarregarà de liderar la taula on es crearà un ecotupper per a restaurants per fomentar que els clients s'emportin a casa el menjar que els hagi sobrat dels seus plats.
  4. Finalment, Siamo tutte blogger encapçalarà el repte en l'àmbit de creació d'esdeveniments de conscienciació a través d'una acció 'pop up' en restaurants que servirà per aprofitar el menjar sobrant d'establiments propers.

On tindrà lloc l'esdeveniment? Serà a la Rambla de la Innovació d'ESADE a Sant Cugat, en el marc del Fusion Point, un punt de trobada per desenvolupar iniciatives de Design Thinking entre alumnes de Direcció d'Empreses d'ESADE, d'enginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de disseny de l'Institut Europeu de disseny (IED).

Per participar o per demanar més informació contactar amb:

Diletta Parente

671851332

info@valueloops.org.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies