Vés al contingut

Iniciativa d’innovació transformativa en descarbonització d’habitatge a l’RMB

IIT
2024 - 2027
Actiu

La iniciativa d’innovació transformativa en descarbonització d’habitatge forma part de l’estratègia RIS3CAT 2030 de la Generalitat de Catalunya, i el seu objectiu és promoure una descarbonització energèticament eficient i socialment justa del parc d’habitatges a la regió metropolitana de Barcelona. Com? Provocant canvis transformadors en els actors implicats en els processos de rehabilitació energètica per tal d’aconseguir arribar als col·lectius amb menys recursos i prevenir potencials impactes negatius de la descarbonització, com l’augment del preu de l’habitatge o l’exclusió social.

Objectius

  • Aportar al marc europeu d’estratègies d’especialització intel·ligent les iniciatives transformadores a escala metropolitana en matèria de rehabilitació energètica i descarbonització d’habitatges, com una de les grans transformacions sistèmiques en l’objectiu 11 dels ODS.
  • Detectar oportunitats de transferència de coneixement (bottom-up), des de diversos actors de la quíntuple hèlix de la regió metropolitana de Barcelona (RMB) cap a les polítiques públiques en matèria de rehabilitació energètica i inclusiva d’habitatge.
  • Promoure la recerca en innovació en els àmbits de la descarbonització d’habitatge alineats amb les agendes compartides a través dels mecanismes de detecció d’oportunitats (MDO).
  • Aconseguir la reproducció de les iniciatives transformadores identificades en el projecte.

El projecte s’emmarca en l’estratègia RIS3CAT 2030, que promou iniciatives d’innovació transformadora per impulsar la transició cap a un desenvolupament verd, digital, resilient i just mitjançant la col·laboració d’universitats, centres de recerca i altres agents del territori. Aquesta estratègia busca abordar de manera coordinada reptes ambientals i socials per avançar cap a un futur més sostenible.

En aquest context, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), amb el suport de l’Agrupació AuS del COAC i l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, lidera una iniciativa d’innovació transformativa per fomentar una descarbonització energèticament eficient i socialment justa del parc d’habitatges de la regió metropolitana.

La necessitat d’aquest projecte és evident si considerem algunes dades clau: el el 45% dels habitatges de la regió van ser construïts abans del 1970, el 42% de la població viu en habitatges de lloguer, només el 9% dels edificis tenen certificat d’eficiència energètica i un 63% dels edificis tenen potencial de rehabilitació. A més, els entorns amb rendes més baixes presenten una proporció més alta d’habitatges amb necessitats de rehabilitació.

Els objectius del projecte són clars: posar en valor la importància de la rehabilitació energètica per millorar les condicions d’habitabilitat, ampliar l’abast d’aquests processos a un nombre més gran d’habitatges, evitar l’exclusió residencial per a col·lectius vulnerables i garantir que els beneficis de la rehabilitació energètica arribin a totes les llars.

El projecte busca concretar accions alineades amb una visió de futur compartida, treballant conjuntament amb ens locals, actors públics, privats i de la societat civil que promouen la descarbonització del parc d’habitatges. Aquests projectes es desenvoluparan a través de tres línies de treball:

Línia 1: Formació, talent i emprenedoria en el sector nou de la rehabilitació

Aquesta línia se centra en la capacitació i l’impuls de l’emprenedoria per a professionals, tècniques i tècnics, i persones del sector industrial en l’àmbit de la rehabilitació energètica sostenible, eficient i inclusiva. Es promou la col·laboració entre experts en tecnologia de materials constructius, disseny arquitectònic, gestió, emprenedoria i manteniment d’edificis.

Línia 2: Acompanyament a la ciutadania en el procés de rehabilitació

Es plantegen tres nivells d’acompanyament per facilitar la rehabilitació energètica:

  • Una figura tècnica o d’administració d’ofici disponible per a totes les comunitats de propietaris i propietàries.
  • Una xarxa d’oficines de proximitat especialitzades en rehabilitació.
  • Una agència de rehabilitació a escala de l’RMB.

Línia 3: Innovació en governança, finançament i avaluació d’impactes

Es busca desenvolupar nous instruments de governança, mecanismes de finançament adaptats a l’economia de les llars i metodologies per avaluar els impactes ambientals, econòmics i socials derivats de la rehabilitació energètica.

A cada línia de treball s’hi incorporen dos elements transversals: la participació de la comunitat científica i acadèmica a través de laboratoris urbans i accions de comunicació i divulgació per sensibilitzar la ciutadania.

Per posar en marxa les accions, es formaran grups de treball integrats per ajuntaments metropolitans (almenys un que lideri i adapti la solució al territori), actors del sector privat, administracions públiques, entitats sense ànim de lucre i membres de l’àmbit acadèmic.

Finalment, es preveu que universitats i centres CERCA participin en la convocatòria del Programa de Regions del Coneixement, cofinançant les actuacions de recerca i innovació amb el Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2021-2027. Aquestes actuacions seran clau per donar resposta als reptes validats per l’estratègia RIS3CAT 2030.

Si la teva organització està vinculada als processos de rehabilitació energètica d’edificis i habitatges a la regió metropolitana de Barcelona i vols formar part d’aquesta iniciativa d’innovació transformativa, envia’ns un correu a lpinto@pemb.cat i dubeda@pemb.cat.

La iniciativa compta amb la participació de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, l’Ajuntament de Viladecans, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, l’Ajuntament de Mataró, l’Institut Municipal d’Habitatge de Barcelona - IMHAB, la Societat Municipal d’Habitatge de Terrassa, la Diputació de Barcelona, la Direcció General d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya, l’INCASÒL, l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de l’Institut Metròpoli, l’Agrupació Arquitectes per la Sostenibilitat AuS del COAC, el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona - Lleida, el servei redactor del PDU-AMB, la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Batec, el Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona i Comarques, el Clúster de Serveis Immobiliaris, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, BIT Habitat, el Centro Internacional de Métodos Numéricos en la Ingeniería - CIMNE, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Centre d’Estudis Demogràfics, Cíclica, Leitat i Arquitectura Sana, entre d’altres