Vés al contingut

El projecte europeu CULTIVATE impulsa el debat sobre el malbaratament alimentari al Fòrum Global del Pacte de Milà

El projecte europeu, del qual el PEMB és soci, organitza dues sessions al Fòrum Global del Pacte de Milà per impulsar la cooperació entre ciutats en la lluita contra el malbaratament alimentari i promoure sistemes alimentaris urbans més sostenibles
Imagen
Imatge dels Policy Dialogues del CULTIVATE

En el marc del desè Fòrum Global del Milan Urban Food Policy Pact (MUFPP), celebrat del 13 al 17 d’octubre a Milà, el projecte europeu CULTIVATE, del qual el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) és soci, ha organitzat dues sessions clau: els Policy Dialogues i el Marketplace.

Aquestes activitats han permès aprofundir en els reptes i oportunitats vinculats al malbaratament alimentari, connectant actors públics, privats i comunitaris per promoure sistemes alimentaris urbans més sostenibles i resilients.

El Policy Dialogue, celebrat el 13 d’octubre, va reunir responsables polítics, empreses i entitats socials per debatre com les aliances publicoprivades poden contribuir a reduir el malbaratament d’aliments (alineat amb el compromís #37 del Pacte de Milà).

Un dels tres casos d’estudi presentats durant la sessió va anar a càrrec de Giulio Cappadona, tècnic d’Alimentació Sostenible i coordinador del projecte CULTIVATE al PEMB, que va exposar La Marga, una iniciativa conjunta de la Fundació Espigoladors, la empresa d’inserció laboral es im-perfect® i amb l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona. El projecte posa en valor la recuperació d’aliments i la inserció laboral en el sector agroalimentari, demostrant com les accions locals i participatives poden contribuir de manera efectiva a reduir el malbaratament i a construir sistemes alimentaris més justos i sostenibles i comunitats mès empoderades.

El segon cas d’estudi va ser la carta de col·laboració multinivell i multiactor de la ciutat d’Utrecht  anomenada Covenant, que té per objectiu generar un marc de col·laboració públic-privada per impulsar la transformació justa, local, ecològica, del sistema alimentari basada en proteïna vegetal, en la restauració de la biodiversitat i la reducció del malbaratament alimentari.

Finalment, la ciutat de Milà va presentar la seva xarxa de centres d’ajuda alimentaris disseminats per la ciutat. Fruit de col·laboracions publico-privades permeten reduir el malbaratament alimentari, fer una redistribució alimentària més eficient i capil·lar i donar un suport més proper a la gent vulnerable que hi acudeix. Aquesta xarxa ha recuperat aproximativament 793 tones de menjar durant 2023.

El resultat d’aquesta trobada serà un document de recomanacions polítiques per ajudar ciutats i regions a superar els principals reptes identificats als casos d’estudi i avançar cap a models de governança alimentària més eficients i sostenibles.

L’endemà, el 14 d’octubre, es va celebrar el Marketplace, un espai d’intercanvi i aprenentatge que va servir per presentar els resultats del projecte CULTIVATE, que ja encamina la seva fase final, i per donar visibilitat a les entitats implicades davant de 550 delegacions de mès de 300 ciutats d’arreu del món participants al Fòrum Global. Durant la sessió, també es van presentar les eines del Food Sharing Compass, desenvolupades per facilitar la cooperació i la innovació en la lluita contra el malbaratament alimentari i més en general l’alimentació compartida (cuines comunitaries, horts urbans, agrupacions de productors etc.).

Amb la seva participació al Fòrum, el CULTIVATE reforça el seu paper com a espai de connexió, cocreació i transformació per convertir el repte del malbaratament en una oportunitat de canvi sistèmic, consolida la implicació del PEMB en l’impuls d’un sistema alimentari metropolità més just i sostenible i contribueix a fer avançar la missió Alimentació saludable.

** Foto portada: Leonardo Improta (ICONS)