La Carta Alimentària de l'RMB (CARM) busca establir un marc de treball comú per a desenvolupar polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana
El coordinador general del PEMB, Oriol Estela, presenta la CARM en el marc del cicle 'Reduir el malbaratament, alimentar el planeta'
- 20-03-2019
- Compromís Metropolità 2030
- 95 Lectures
El coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, ha presentat la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM), aquest matí al Palau Macaya, en la primera de les sessions del cicle “Reduir el malbaratament, alimentar el planeta” coorganitzat per Rezero, Fundació Banc de Recursos i Nutrició sense Fronteres i que neix amb l'objectiu de crear consciència i posar en marxa estratègies contra el malbaratament alimentari a través de la sensibilització dels diferents actors perquè passin a l'acció.
Estela ha començat la seva intervenció posant sobre la taula les diferents línies de treball del nou pla 2030, l'eix principal del qual és “impulsar el progrés social i econòmic basat en la innovació i la sostenibilitat per reduir les desigualtats i la segregació urbana”, ha dit. En aquesta direcció, el pla es materialitza en tres pilars: metròpoli pròspera, metròpoli cohesionada i metròpoli resilient, és a dir, capaç d'assegurar la satisfacció de les necessitats bàsiques per a tothom, a tot arreu i en tot moment, i és aquí on s'emmarca el projecte de la CARM. “La Carta Alimentària de l'RMB busca afavorir el consens i acompanyar la transició vers un sistema alimentari més just, sostenible i saludable, establint un marc de treball comú per facilitar espais de participació acció i estratègia pel desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana”, ha explicat el coordinador general del PEMB animant als i les assistents a participar del procés. Un altre dels objectius de la CARM, ha dit, és elaborar un pla d'acció per “convertir Barcelona en capital de l'alimentació sostenible dins del període 2020-2023”.
A partir d'aquí, Estela s'ha centrat en les novetats que pot aportar el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona en matèria de polítiques alimentàries com a associació i a través de la CARM que, segons ha assegurat, “es basa en els principis d'alimentació com a política pública, a una escala regional-metropolitana, treballant per a la reconnexió de l'entorn urbà-rural i per a l'assoliment del dret a l'alimentació en una societat complexa, element imprescindible en l'objectiu de reduir les desigualtats”. Com? Doncs a partir d'una visió integral del sistema alimentari, amb col·laboració i transparència i amb la innovació com a motor. El coordinador general del PEMB ha destacat la funció d'impulsar projectes i ha ofert l'associació com a espai de consens i “incubadora de projectes que vagin en la direcció de facilitar l'accés universal a aliments saludables i d'articular la governança local-metropolitana”.
La primera de les sessions del cicle “Reduir el malbaratament, alimentar el planeta”, s0ha centrat en el paper de les administracions en la lluita contra el malbaratament alimentari i ha comptat amb la participació de representants de l'administració a nivell local, regional i europeu que han presentat les següents iniciatives:
A escala regional:
- Pla d'Acció per a la prevenció del Malbaratament alimentari a Catalunya (#Pladeprofit), a càrrec de Josep Maria Tost, Agència de Residus de Catalunya.
- Guia per a la implantació d'un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries, de la mà de Glòria Cugat i Clara Solè, Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i Chema Gil, CREDA (Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari).
- Proposició de llei de reducció del malbaratament alimentari a Catalunya, per Raúl Moreno, diputat del PSC al Parlament de Catalunya.
- Extensió de les dates de consum dels aliments, a càrrec de Raquel Arpa, Agència de Salut Pública a Catalunya, Departament de Salut.
I acompanyant Oriol Estela, a escala local:
- Cap a un model agroalimentari sostenible a Barcelona, presentat per Álvaro Porro, Comissionat Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l'Ajuntament de Barcelona.
- Estratègia de reducció del malbaratament alimentari de la ciutat de Bruges, a càrrec de Minou Esquenet, Clima, Energia, Política Ambiental, Smart City i Gestió d'equipaments de l'Ajuntament de Bruges (Bèlgica).
El cicle es completarà amb tres sessions més, una segona per tractar el tema des d'una visió multisectorial, una tercera centrada en la innovació en el camp de la prevenció i el reaprofitament, i una última oberta al públic per exposar les conclusions extretes del treball fet.