Arrenca el procés participatiu 'Barcelona Demà' amb el debat sobre el dret a l'habitatge, l'equilibri territorial i l'equitat social
Dimecres 28 d'abril tindrà lloc al CCCB la jornada inicial del primer dels 'Cicles Metropolitans' per definir el pla estratègic de la regió metropolitana de Barcelona 2030
- 22-04-2021
- Compromís Metropolità 2030
- 145 Lectures
El procés participatiu ‘Barcelona Demà' començarà el proper dimecres 28 d'abril amb la Jornada Inicial de la Metròpoli Cohesionada, la primera dels ‘Cicles Metropolitans' al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Comptarà amb tres taules de debat i un diàleg amb reconegudes ponents nacionals i internacionals com Hilary Cottam, de l'Institute for Innovation and Public Purpose; Valérie Lenain, del Métropole du Grand Paris; i Sorcha Edwards, de Housing Europe. Les reflexions giraran al voltant de l'habitatge i reconeixement de drets, l'equilibri i integració territorial i l'equitat social en contextos canviants. L'acte es podrà seguir de manera presencial i també en línia.
Com disposarem d'habitatge digne, adequat i assequible articulant, alhora, una metròpoli territorialment cohesionada? Com avancem en la reconstrucció col·lectiva de drets bàsics com l‘aigua i l'energia? Pot ser la renda bàsica universal, o un instrument similar, una solució a aquestes problemàtiques? Aquestes són algunes de les qüestions que es debatran a la Jornada Inicial que forma part del ‘Cicle de la Metròpoli Cohesionada' i que abordarà com la Barcelona d'avui, que es pot considerar una gran regió metropolitana de cinc milions d'habitants, s'enfronta a reptes clau que afecten de manera directa i immediata el benestar dels seus ciutadans i ciutadanes i que posen en joc l'anomenat «dret a la ciutat».
El programa
La taula sobre Habitatge i Reconeixement de Drets comptarà amb la intervenció de Sorcha Edwards, secretària general de Housing Europe, la Federació Europea d'Habitatge Públic, Cooperatiu i Social. Edwards té un llarg recorregut en la promoció de polítiques d'habitatge inclusives i una transició energètica justa a la UE i a tota Europa. També hi trobarem en aquest primer col·loqui:
- Javier Burón, gerent d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona
- Donato Muñoz, conseller delegat de la immobiliària CEVASA
- Maria Campuzano, portaveu d'Aliança contra la Pobresa Energètica
- Ferran Busquets, director d'Arrels Fundació
L'Equilibri i la Integració Territorial centraran el debat de la segona taula. Valérie Lenain, directora de Coherència Territorial i Informació Geogràfica de Métropole du Grand Paris aportarà la seva experiència al capdavant de la gestió territorial de la metròpoli parisenca, que engloba 131 municipis i 7,1 milions d'habitants. Participaran també:
- Felip Pich Aguilera, soci de Pich-Architects
- Imma Moraleda, assessora de direcció d'alcaldia de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
- Núria Colomé, sòcia de Celobert cooperativa
- Joan Heras, membre de Carrers per a Tothom
La convidada internacional de la tercera taula, Equitat social en contextos canviants, és l'emprenedora social Hilary Cottam, actualment professora visitant de l'Institute for Innovation and Public Purpose (IIPP), que dirigeix la reputada economista Mariana Mazzucato. Cottam treballa amb comunitats i governs de tot el món per dissenyar solucions col·laboratives i assequibles per a grans reptes socials, aplicant nous enfocaments sobre les condicions de l'ocupació, l'envelliment i la salut crònica i fent èmfasi en les relacions humanes i el suport de la tecnologia. Ha estat reconeguda pel World Economic Forum com a jove líder mundial. Les altres protagonistes de la taula seran:
- Sira Vilardell, directora general de la Fundació Surt
- Sara Moreno, professora de Sociologia a la UAB i investigadora del Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball
- Itziar Ruedas, responsable de polítiques d'igualtat de PIMEC
- Aurora Huerga, secretària general de Comissions Obreres de Construcció i Serveis de Catalunya
Per últim, l'organització d'estudiants de la UPF dedicada al foment del pensament crític, deba-t.org, tancarà la jornada amb una taula de diàleg sobre el futur de l'habitatge entre:
- Zaida Muixí, doctora arquitecta de l'ETSAB-UPC
- Irene Escorihuela, directora de l'Observatori DESC
Cicle de la Metròpoli Cohesionada
A més d'aquesta jornada inicial, que servirà per posar les bases d'un debat que tindrà continuïtat a la plataforma del procés participatiu Barcelona Demà, el 4 de maig a la Masia Freixa de Terrassa es farà la jornada territorial per aprofundir i incorporar la mirada territorial als debats. Aquesta jornada només es podrà seguir en streaming.
Per últim, el tancament del Cicle de la Metròpoli Cohesionada es farà el 18 de maig amb un debat virtual en format fishbowl que reunirà a tots els actors que hagin participat en la plataforma.
Com participar en el procés?
Durant les tres setmanes que dura aquest Cicle, i en paral·lel a les activitats obertes, tindrà lloc un debat virtual a través de barcelonadema-participa.cat, on s'aniran penjant documents i vídeos de persones expertes, entre altres productes comunicatius.
Per participar en el procés, primer cal registrar-se a la plataforma Decidim i crear un compte d'usuari/a a través del formulari de registre. A continuació, és necessari mapejar l'organització de la qual es forma part al mapa d'actors on ja hi ha més de 400 entitats i esperar la validació. Abans d'iniciar el procés participatiu, la plataforma envia un correu electrònic de confirmació amb un codi de verificació que permet presentar propostes i esmenes a la fase proposem.
- Aquí està tot el detall del registre pas a pas.