Atracció i fidelització del talent
Paper de treball
- 28-07-2015
- Pla 2030
- 424 Lectures
El discurs de la captació i la fidelització del talent, així com el de la competitivitat, es recolza en el paradigma de la globalització. En aquest sentit, l’objectiu estratègic serà posicionar Barcelona i la seva àrea metropolitana com a seu d’empreses, institucions i centres de referència d’àmbit internacional en els terrenys econòmic, polític, científic, tecnològic, cultural i artístic, tant per atraure talent internacional com per retenir i projectar el talent propi.
L’escenari de competència mundial inherent a la globalització farà que el capital humà qualificat sigui decisiu per determinar com s’insereixen les metròpolis en el mapa global de ciutats.
Segons els autors, existeixen tres etapes vitals sobre les quals s’inscriurien les estratègies de captació i fidelització del talent:
- la fase de formació en educació superior
- els anys immediatament posteriors a la graduació
- i a l’hora d’arrelar i formar una família
No obstant això, les propostes no es duran a terme sense una governança reforçada que inclogui en tres vessants -el paper del sistema universitari i de recerca; les agències de promoció econòmica i global; i Barcelona Metròpoli Global-, les polítiques de captació i retenció de talent d’una agenda sistèmica.
Autors:
- Francesc Solà. Director general de Fira 2000 i director de Trans. Anteriorment va ser gerent de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
- Francesc Quintana. Llicenciat en Geografia i en Ciències Polítiques i de l’Administració. La seva activitat professional s’inicià en el camp de la geografia aplicada (estudis territorials, explotació de dades georeferenciables). Des del 2002 treballa com a consultor a Trans.
- Teresa García-Milà. Doctora en Economia, University of Minnesota. Llicenciada en Ciències Econòmiques (UB). Des del 2012 és directora del Barcelona Graduate School of Economics (GSE) Ha estat professora del departament d'Economia de la UPF, investigadora associada del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI) i professora del GSE.
Nota. Les opinions expressades per l'autor/s són a títol personal i no necessàriament representen la visió del PEMB.