Més transparència i obertura de dades, programes culturals comuns a l'RMB i consolidació dels nuclis de recerca existents, algunes de les qüestions que han generat més consens en el #CicleIntelligent

El treball en xarxa i la cooperació entre municipis de la regió metropolitana és crucial tant en recerca i innovació com en cultura, segons les persones participants a les taules de debat de la Metròpoli Intel·ligent

 • 02-07-2021
 • Compromís Metropolità 2030
 • 249 Lectures

Durant les tres setmanes que ha durat el Cicle de la Metròpoli Intel·ligent, expertes i experts d'arreu de la regió metropolitana de Barcelona han debatut i recollit propostes al voltant de la innovació social i tecnològica, la cultura i el coneixement i l'humanisme tecnològic. Quins són els principals reptes, incentius i barreres de la metròpoli de Barcelona en relació amb la recerca i la innovació? Quins projectes culturals compartits ens poden ajudar a consolidar una identitat metropolitana? Com podem capacitar a la població tecnològicament i minimitzar l'escletxa tecnològica? Aquestes són només algunes de les qüestions que s'han posat sobre la taula tant a la jornada al CCCB que ha donat el tret de sortida al debat, com a la territorial celebrada al Citilab de Cornellà de Llobregat, i en l'acte de cloenda del cicle.

El #CicleIntelligent ha tractat sobre innovació social i tecnològica, cultura i coneixement i humanisme tecnològic
El #CicleIntelligent ha tractat sobre innovació social i tecnològica, cultura i coneixement i humanisme tecnològic

La necessitat de col·laboració público-privada per a dur a terme projectes tecnològics, la proposta d'una governança basada en la intel·ligència col·lectiva a partir d'espais participatius o assembleàries com cooperatives ciutadana de dades per la recerca; o veure la cultura com un vector de transformació i que quan es parli d'innovació i ciència, s'incorpori el concepte de disseny, creativitat i cultura. Són algunes de les reivindicacions i propostes sorgides de les tres setmanes de discussió del #CicleIntelligent però, quines són aquelles en les quals caldrà posar el focus per definir les missions del futur Compromís Metropolità? Segons el que ha recollit el gabinet tècnic del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, fruit d'aquest debat col·lectiu, són:

 • Consolidar els nuclis de recerca existents a la regió metropolitana de Barcelona i evitar duplicitats. 
 • Crear i reforçar xarxes de cooperació entre administracions per a facilitar programes culturals comuns a l'RMB.
 • Pensar en Barcelona com una de les seus de la Nova Bauhaus Europea.
 • Portar la connectivitat digital de qualitat a tot el territori metropolità.
 • Crear mecanismes de transparència i obertura de dades en el sector privat o públic. Poder consultar de forma massiva i anònima el gran volum de dades d'interès públic com l'habitatge, mobilitat, energia, alimentació, etc. 
 • Establir protocols de control i blocatge de dades per poder gestionar-les i tractar-les correctament.  
 • Afavorir una cooperació intermunicipal per connectar els diferents ens locals i abordar les polítiques de capacitació digital.
 • Generar una arquitectura de dades distribuïda amb repositoris de dades personals controlades per la pròpia ciutadania. 
 • Augmentar els espais participatius o assemblearis per debatre i capacitar digitalment a la població. 
 • Incentivar i impulsar la creació de més software públic. Liderar una estratègia pública ambiciosa. 
 • Adequar les polítiques públiques en base a les preferències i necessitats reals dels diferents sectors de la població (gent gran, joves, migrants, etc.). 
 • Definir nous nivells d'accés a les dades per a que les empreses privades i públiques obrin les dades d'interès col·lectiu.
 • Aconseguir que els i les ciutadanes tinguin un control efectiu i real sobre les seves dades personals que avui dia estan en mans del sector privat i públic.

Encara està obert el procés de participació a la plataforma del procés Barcelona Demà per plantejar propostes sobre la Metròpoli Intel·ligent. En paral·lel, ha arrencat ja el nou Cicle de la Metròpoli Resilient que girarà al voltant de l'emergència climàtica, l'emergència ambiental i els territoris saludables.

 • Participa o segueix el debat

  0 comentaris:

  Deixa el teu comentari:

Política de cookies