Vés al contingut

L'Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible rep el Premi de Bones Pràctiques Regionals en gestió pública

El reconeixement internacional posa en valor l'esforç de les institucions per impulsar projectes innovadors en l'àmbit de la col·laboració interinstitucional

L'Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible (OCAS) ha estat guardonada amb el prestigiós Premi de Bones Pràctiques Regionals 2024, atorgat per ORU FOGAR i el Programa de Les Nacions Unides per al Desenvolupament en el marc de la V Cimera Fam Zero. Aquest guardó reconeix l'aposta de l'OCAS per una gestió pública innovadora i eficient, així com la seva contribució a la sostenibilitat i seguretat alimentària.

ORU FOGAR és una organització internacional que agrupa governs regionals de tot el món amb l'objectiu de reforçar el paper de les regions en la governança global i promoure el desenvolupament sostenible. Els Premis de Bones Pràctiques Regionals d'ORU FOGAR tenen com a objectiu identificar i visibilitzar projectes exitosos duts a terme per governs regionals que contribueixen a millorar la vida de la ciutadania.

L'Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible (OCAS)

L'OCAS és una iniciativa promoguda per la Generalitat de Catalunya (en concret, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació més Prodeca, empresa pública adscrita al Departament), l'Ajuntament de Barcelona (secció Alimentació Sostenible) i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (Missió Alimentació saludable del Compromís Metropolità 2030). Es tracta d'un projecte singular fruit de l'esforç conjunt de les administracions que s'han unit per transformar el sistema alimentari en un model més sostenible, introduint aquest enfoc en projectes desenvolupats en el marc del Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya 2021-2026l'Estratègia d'Alimentació Saludable i sostenible de la Ciutat de Barcelona 2030 i la Carta Alimentària de la regió Metropolitana.

Durant el seu primer any de funcionament, l'OCAS ha impulsat 23 projectes que es centren en diverses línies d'actuació: la promoció de sistemes alimentaris sostenibles, el foment de la producció local, la connexió entre l'àmbit urbà i rural a través de la gastronomia, l'educació alimentària, l'accés a una alimentació sostenible i la creació de marcs normatius que reforcin aquests valors.

A més, l'OCAS ha promogut una cultura de treball cooperatiu entre les institucions implicades, millorant la coordinació i facilitant la comprensió dels processos interns de cada entitat. També ha desenvolupat eines clau com la imatge corporativa i protocols de comunicació per reforçar la governança compartida.

Un reconeixement que reforça la governança compartida

El Premi de Bones Pràctiques Regionals que ha rebut l'OCAS posa en relleu la capacitat de les regions per identificar i abordar problemes locals a través de projectes innovadors. Segons el jurat, aquest tipus d'iniciatives tenen un alt valor per la seva contribució a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania. Lidón Martrat, coordinadora de l'OCAS, ha destacat que aquest reconeixement “posa en valor la voluntat política i l'esforç dels equips tècnics per generar un instrument de governança compartida”. A més, ha subratllat que aquest premi ajudarà a donar visibilitat al projecte i a promoure la seva replicació en altres regions.

A més de l'OCAS, altres iniciatives premiades en aquesta edició han estat el projecte “La meva regla, les meves regles” de la Generalitat de Catalunya, el Centre Integral per a Homes en Situacions de Violència de Córdoba (Argentina), el projecte de desenvolupament intel·ligent del Govern de Manabí (Equador) i la iniciativa “Per a Totes les Dones” de l'Estat de Pará (Brasil).

La V Cimera Fam Zero: lluita global contra la fam

Fins al divendres 4 d'octubre, la V Cimera Fam Zero, organitzada conjuntament per la Generalitat de Catalunya i ORU FOGAR, tindrà lloc al Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. Aquesta cimera reuneix líders regionals, experts internacionals i organitzacions de tot el món per debatre sobre els reptes relacionats amb la nutrició, la seguretat i la sobirania alimentària. El programa inclou conferències, tallers i taules rodones amb l'objectiu de compartir experiències i bones pràctiques per combatre la fam, que encara afecta 800 milions de persones a nivell global.

Els debats giren al voltant de tres eixos principals: el canvi climàtic i els seus efectes sobre l'agricultura, la reducció del malbaratament alimentari i la importància de la gastronomia. En aquest context, es presentarà també la iniciativa “Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025”.