Les aportacions del Fòrum NESI per avançar cap a una economia sostenible i justa centren el dinar col·loqui amb Diego Isabel

El director de Fòrum NESI desgrana les accions a dur a terme per avançar cap a una nova economia amb les persones i el planeta al centre

  • 07-06-2017
  • Resum d'activitats
  • 57 Lectures

El model econòmic actual  és respectuós amb el medi ambient? Permet combatre les desigualtats, la pobresa i el canvi climàtic? En termes pràctics, ens permetrà assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides? Segons Diego Isabel, director del Fòrum NESI, per arribar a l'any 2030 amb aquests objectius assolits cal un canvi de model productiu, cal un canvi cap a una nova economia on les persones i el planeta estiguin al centre. I per fer possible el canvi, cal la implicació de tots els agents de la societat. I això és precisament el que s'ha intentat amb el Fòrum NESI: aglutinar persones, moviments i propostes que es mouen a escala local i internacional en aquesta línia.

Diego Isabel explicant el Fòrum NESI
Diego Isabel explicant el Fòrum NESI

 “Tot és possible: moltes de les utopies de fa 200 anys, són realitats avui en dia”, ha assegurat Isabel durant el dinar col·loqui organitzat pel PEMB i ha posat com a exemples empreses com Fairphone, la Fageda, Tesla o Brewdog que avui en dia ja segueixen pautes de nova economia sent respectuoses amb el medi ambient i els drets socials i que van més enllà del pur benefici empresarial. “Totes aquestes empreses han estat liderades per gent pionera i innovadora. Com es pot fer que siguin la norma i no l'excepció?”, s'ha preguntat Isabel, que s'ha mostrat convençut que “hi ha empreses d'èxit que promouen canvis culturals que fan que les altres empreses es posin les piles”. Així, arrel de l'aparició del Fairphone i de la conscienciació sobre el problema d'extreure el coltan vulnerant drets humans, Apple ha assegurat que revisarà els processos productius dels seus aparells.

“Des del Fòrum NESI creiem que cal posar les condicions perquè siguin els consumidors els qui vulguin comprar aquest tipus de productes, i que les administracions aportin el seu gra de sorra perquè les empreses que volen fer les coses bé, ho tinguin més fàcil”, ha explicat Isabel, alhora que ha volgut deixar clar que “la demanda i l'oferta es poden revertir conscienciant el conjunt de la població”.

Durant la seva intervenció, Isabel ha explicat que precisament el Fòrum NESI, que es va reunir a Málaga per primera vegada el mes d'abril, va néixer per enfortir la col·laboració entre tots els nous moviments econòmics, organitzacions i persones que treballen per avançar en la transició cap a una economia més democràtica i orientada a les necessitats reals de la gent. “S'està aconseguint que diferents persones de diferents àmbits d'arreu del món s'ajuntin per veure com les experiències apreses a Málaga es poden aplicar a nivell local i fer xarxa”, ha detallat Isabel, que ha volgut deixar molt clar la importància de dotar d'eines tant a les empreses com a les administracions públiques i configurar un ecosistema propici per al desenvolupament d'iniciatives que vagin en aquesta direcció.

Per tot plegat, Isabel ha acabat la seva intervenció demanant als assistents que se sumin a la Carta de Málaga per a la Nova Economia i la Innovació social que a més de conscienciar de la necessitat d'un canvi de model, apel·la a persones i organitzacions a adquirir almenys un compromís concret que contribueixi d'alguna manera en facilitar el canvi de mentalitat i l'avenç cap a una nova economia.

De la mateixa manera, arrel de la primera trobada del Fòrum NESI va sorgir la idea de treballar a nivell local sobre com crear aquests ecosistemes, com connectar diferents experiències i actors de diferents àmbits. “Seria interessant veure quins agents hi ha a l'entorn metropolità de Barcelona i poder emprendre accions de coordinació i creació de xarxes”, ha conclòs.

La trobada amb Diego Isabel juntament amb diferents persones vinculades al món acadèmic, l'administració i la pràctica del desenvolupament econòmic s'emmarca en la tasca del PEMB de promoure la reflexió i el debat a partir de temes estratègics per al present i el futur de les ciutats i de connectar persones i experiències que activin la innovació social en la Barcelona metropolitana.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies