La Carta Alimentària de la Regió Metropolitana comença a recollir adhesions
Tot i que la CARM ha estat promoguda pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), han participat en algun moment del procés d'elaboració i cocreació del document més de 100 entitats, persones i municipis compromesos
- 16-10-2020
- Actualitat del PEMB
- 338 Lectures
La Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM) comença a caminar: després de més de 3 anys de feina, trobades amb més d'un centenar d'entitats, persones i municipis compromesos, coincidint amb el Dia Mundial de l'Alimentació Sostenible comença a recollir adhesions. El text ha de servir per, en primer lloc, coordinar estratègies i polítiques alimentàries en clau regió metropolitana, en segon lloc, facilitar la transició cap a un model de major sobirania alimentària i enfortir la resiliència d'un sistema alimentari més just, segur, sostenible i saludable, sobre la base de criteris socials, ecològics i de proximitat i, en tercer lloc, integrar la mirada metropolitana en les polítiques alimentàries en general i també en el projecte Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 en particular.
Amb l'impuls del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), és la primera vegada que sector públic, empreses, i organitzacions socials es posen d'acord per definir una estratègia comuna per aconseguir un sistema alimentari més just, net i saludable prenent com a referència el territori metropolità.
Com s'ha elaborat?
Han participat en la redacció de la CARM la majoria d'administracions multi-nivell, des de l'escala de la ciutat de Barcelona fins a escala de país, passant per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Diputació de Barcelona, les universitats i centres de recerca més rellevants vinculats des de diverses àrees a temes alimentaris; sindicats agraris com Unió de Pagesos, mercats majoristes com Mercabarna i representants empresarials de supermercats i del sector gastronòmic. Cal destacar també la participació de la Xarxa pel Dret a una Alimentació Adequada vinculada a l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i d'altres entitats de referència en l'àmbit de la lluita contra el malbaratament alimentari com Espigoladors i la Plataforma Aprofitem els Aliments.
D'entre els participants, a dia d'avui, la CARM ha recollit una quarantena d'adhesions d'organitzacions com Unió de Pagesos, Espigoladors, el Col·legi d'Economistes de Catalunya, EcoRegió o la Plataforma Aprofitem els Aliments, d'institucions com PRODECA, o la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA), de grups de recerca com Dimmons (UOC), Global Research on Wellbeing, GRoW de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna, Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic, ESCI-UPF, de l'Escola d'Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL). El Consorci del Parc de l'Espai d'Interès Natural de Gallecs, Mercabarna, les cooperatives Agrària del Vallès i Arran de Terra, i empreses com els supermercats BonPreu i Te lo sirvo verde també s'han compromès amb el text. Terrassa, el mes de juliol, i Barcelona al setembre i Mollet del Vallès han estat els primers ajuntaments en adherir-se a la CARM.
Qui s'hi pot adherir?
Qualsevol organització, entitat, ajuntament, empresa o centre de recerca que vulgui impulsar o ja tingui un projecte que pugui contribuir a la transició cap a un model alimentari més just, segur, sostenible i saludable. La idea és que la CARM serveixi de palanca per a què s'impulsin projectes i iniciatives que afavoreixin el canvi de model alimentari i coordinar tots els que ja existeixen. Per adherir-se només cal omplir aquest formulari.
Barcelona recull el testimoni de Milà i València i celebra l'inici de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible
Barcelona, de la mateixa manera que ho va ser València el 2017, serà la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible durant el 2021 i farà un pas més en el propòsit d'impulsar l'alimentació sostenible a la ciutat. Quines iniciatives es duran a terme? Per una banda, serà la ciutat que acollirà el 7è Fòrum Global del Pacte de Polítiques Urbanes de Milà durant la tardor del 2021. Aquest pacte, subscrit per 209 ciutats, compromet a impulsar sistemes agroalimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats, per assegurar menjar saludable i accessible a totes les persones, i té per objectiu reduir el malbaratament alimentari, preservar la biodiversitat, mitigar els efectes de la crisi climàtica i adaptar-s'hi.
Per això, al llarg de tot el 2021, s'organitzaran esdeveniments vinculats a l'alimentació sostenible i es desplegaran un conjunt de polítiques o projectes alimentaris a curt termini per situar Barcelona i el seu entorn metropolità entre les ciutats i regions referents en aquest àmbit. Per altra banda, també s'activarà el procés de construcció d'una Estratègia de Política Alimentària de la ciutat amb horitzó 2030.
Què pretén aconseguir la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible Barcelona 2021?
- La promoció de dietes saludables, en especial per als infants
- L'oportunitat econòmica per impulsar economies locals i sostenibles
- La lluita contra la crisi climàtica
I en dos aspectes clau:
- Una dimensió metropolitana
- Una mirada de país: construir de manera innovadora un nou pacte social o una nova relació entre la ciutat i el món rural i el sector primari
La dimensió metropolitana és un aspecte clau perquè:
Barcelona com a ciutat és nucli de consum però no té producció: cal una reconnexió del consum amb la producció. És una oportunitat per generar vincles entre ciutat-camp i generar respecte i cura cap a l'origen dels aliments i qui els produeix.
- A l'RMB hi ha espais on es produeixen aquests aliments de manera significativa com el Parc Agrari o Gallecs, que estan protegits. Pot ser una oportunitat per avançar cap a la protecció d'altres espais similars existents al Maresme o al Vallès.
- Els aliments interpel·len a tot el territori i pot ser un catalitzador per posar-ho de manifest, en particular en els àmbits de la gastronomia i el turisme.
- La indústria agroalimentària té una presència molt significativa en les comarques metropolitanes. La variable sostenibilitat s'ha de treballar conjuntament a tot el circuit alimentari.
- Les desigualtats en l'accés a l'alimentació sostenible són grans a la ciutat i encara més al conjunt del territori metropolità. L'oferta s'ha de treballar també de manera conjunta en tot el territori
- L'alimentació serà un dels eixos centrals del Compromís Metropolità 2030, l'estratègia de la regió metropolitana per al 2030, donat que aporta resiliència, prosperitat i elements per a la millora de la cohesió social
Per tot plegat, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona és qui acull i està a càrrec de l'oficina de coordinació de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible Barcelona 2021 en estreta col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona i el suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Com poden participar els municipis de la regió metropolitana tant de la CARM com del projecte Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible Barcelona 2021?
- Adherint-se a la CARM i participant de l'espai de coordinació que se'n derivarà
- Elaborant una Estratègia Alimentària Municipal
- Incorporant esdeveniments al programa de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
- Organitzant esdeveniments a cada municipi durant la Setmana de l'Alimentació Sostenible, coincidint amb la cimera a l'octubre 2021
- Desenvolupant projectes alineats amb la CARM i el Pacte de Milà