Vés al contingut

El PEMB s'adhereix a la Time Use Week amb una prova pilot de jornada de 32 hores setmanals

Com a membre de la Xarxa Catalana pel Dret al Temps, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona ha acceptat la reducció de 5,5 hores de la jornada durant la setmana del 21 al 25 d'octubre com una acció de sensibilització sobre els usos del temps

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) és una de les organitzacions adherides a la Xarxa Catalana del Dret al Temps, l'objectiu de la qual és avançar en el dret al temps de tota la ciutadania i assolir una organització del temps més equilibrada i justa a Catalunya. Una de les iniciatives de la Xarxa en aquesta direcció és l'organització aquest any de la Time Use Week (proposta de la Time Use Initiative, l'organització internacional de promoció del dret al temps que engloba les xarxes regionals i locals), que tindrà lloc del 21 al 25 d'octubre a Barcelona i en el marc de la qual s'ha plantejat a les organitzacions membres de la Xarxa la realització d'una acció de sensibilització. És per això que, coincidint amb la Time Use Week, el PEMB farà una prova pilot de reducció de la jornada ordinària a 32 hores setmanals en comptes de les 37,5 hores actuals.

Imagen

El PEMB serà una de les dues organitzacions de la xarxa que aplicaran aquesta mesura durant la setmana, juntament amb l'AFFAC (Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya), sense repercusions salarials i donant la llibertat a la plantilla d'escollir entre concentrar les hores en una “setmana de 4 dies”, o bé treballar menys hores els 5 dies de la setmana, per tal d'afavorir i facilitar la conciliació amb les diverses tasques de cures. Altres exemples d'accions demostratives proposades per la xarxa són: finalitzar l'horari de treball abans de les 19:00 h, donar la possibilitat de dinar en menys temps i avançar l'hora de sortida o aplicar horari sincrònic i asincrónic entre els equips.

L'organització social del temps provoca una gran insatisfacció a gran part de la població i genera problemes de salut, igualtat, productivitat i sostenibilitat. Una de les principals conseqüències és l'existència de “pobresa de temps”, un fenomen que afecta a totes les classes socials tot i que de forma desigual segons cada eix de discriminació (gènere, origen, edat, capacitat...). A Europa, aproximadament el 20 % de la població pateix pobresa de temps, afectant especialment les dones. La xifra és encara més preocupant en altres indrets del món com Amèrica Llatina, on supera el 50 % en alguns països, o Àsia, on l'excés de treball segueix sent una causa important de mortalitat (karoshi) segons l'Organització Internacional del Treball.

En aquest context neix el 2014 a Barcelona la Time Use Initiatvia (TUI), una organització independent i sense ànim de lucre que promou el dret al temps a tot el món amb l'objectiu d'avançar cap a uns usos del temps més saludables, igualitaris, eficients i sostenibles. Una de les seves accions principals és fomentar el debat públic sobre com organitzem col·lectivament el nostre temps per tal de millorar el benestar de la ciutadania mitjançant polítiques innovadores en aquest àmbit. I és aquí on entra la Time Use Week, coorganitzada per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Time Use Initiative per promoure el coneixement i compartir casos d'èxit en l'àmbit de les polítiques del temps.

Al seu torn, la Xarxa Catalana pel Dret al Temps es crea per ser nexe d'únió entre les organitzacions catalanes vinculades amb els usos del temps. L'objectiu és crear i difondre coneixement sobre l'organització del temps amb perspectiva de gènere; facilitar l'intercanvi d'experiències per generar transformacions socials; i fomentar la col·laboració entre els agents clau de Catalunya per treballar en garantir el dret al temps a tota la ciutadania com un element necessari per assolir la trasformació social, econòmica, democràtica, verda i feminista de Catalunya. El PEMB hi forma part per dos motius: l'interès des del punt de vista laboral i l'encaix dels àmbits de treball de la xarxa amb el desplegament de les missions del Compromís Metropolità 2030.