Barcelona arrenca com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021

El programa compta amb més de 90 projectes, esdeveniments i activitats per refermar també la regió metropolitana com a referent en alimentació

 • 02-12-2020
 • Actualitat del PEMB
 • 163 Lectures

L'any vinent, Barcelona serà la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible, que desenvoluparà més de 90 projectes i polítiques actives per promoure uns hàbits saludables entre la ciutadania i per potenciar es productes de proximitat. També hi haurà un programa d'esdeveniments que es tancarà amb la celebració del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà a la tardor. El PEMB, per la seva part, es farà càrrec de l'oficina de coordinació a nivell metropolità.

Presentació de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
Presentació de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021

El fòrum comptarà amb la participació de més de 200 ciutats d'arreu del món que compartiran i debatran visions i experiències de polítiques alimentàries urbanes, amb l'objectiu d'acordar una sèrie de compromisos polítics globals concrets per construir un model alimentari sa, just i sostenible i impulsar l'accés a aliments saludables, actuant contra la fam i la malnutrició.

La trobada esdevindrà, a més, un altaveu per a les ciutats de cara a la històrica Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic de Glasgow que s'ha de celebrar al 2021 i posarà en valor el paper dels municipis, com a administracions més properes, pel que fa a la necessitat de transitar cap a una alimentació sostenible. No en va, s'estima que el conjunt del sistema agroalimentari actual és responsable d'entre el 21% i el 37% de les emissions globals amb efecte hivernacle.

Un programa divers

Entre el programa d'activitats previstes durant l'any de la capitalitat hi destaca la celebració de la Setmana de l'Alimentació Sostenible al mes d'octubre, que estarà adreçada a la ciutadania; el Congrés Europeu d'Agroecologia, al juny, o l'Aplec estatal d'Horts Urbans, a la tardor.

També s'introduirà la perspectiva de l'alimentació sostenible en esdeveniments alimentaris que ja tenen tradició a la ciutat, com el Mercat de MercatsBioCultura, el Festival de Sopes del Món, o la BCN Food Week Design, o en esdeveniments culturals com les festes de la Mercè o la Biennal de Ciència de 2021.

Objectius de la capitalitat

La ciutat vol aprofitar aquesta oportunitat per fer un salt d'escala en la vida quotidiana de la seva ciutadania quant a l'alimentació sostenible, treballant perquè la Capital Alimentària comporti una evolució en els hàbits de consum dels barcelonins i barcelonines i dels habitants de la regió metropolitana, i es progressi decididament en quatre grans objectius:

 • Avançar en la conscienciació de la ciutadania sobre la necessitat d'introduir una dieta més saludable i sostenible en el seu dia a dia i facilitar-ne l'accés per tots els grups socials.
 • Generar més oportunitats econòmiques per als sectors de proximitat, amb l'impuls de  la producció agrària ecològica i local i amb la promoció de l'agricultura urbana i la protecció de la periurbana.
 • Aconseguir un canvi real en el model alimentari i de distribució que ajudi a combatre l'emergència climàtica a la metròpoli de Barcelona.
 • Generar resiliència davant els riscos globals i les desigualtats socials, en especial, davant les amenaces imprevistes.

Impuls de la Carta Alimentària

La Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM) és un instrument impulsat des del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) en un procés de tres anys en què hi han participat més de 100 actors del sector alimentari.

Per una banda, ha de servir per fomentar i coordinar el desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana, per l'altra, per facilitar la transició cap a un model de major sobirania alimentària i enfortir la resiliència d'un sistema alimentari més just, segur, sostenible i saludable. I, finalment, per integrar la mirada metropolitana en les polítiques alimentàries, en general, i també en el projecte Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021, en particular.

Barcelona es va adherir a la CARM el passat mes de setembre i ara s'està promovent l'adhesió dels municipis metropolitans de cara al 2021.

 • Participa o segueix el debat

  0 comentaris:

  Deixa el teu comentari:

Política de cookies