12 llibres per Sant Jordi 2022 recomanats pel comissariat del PEMB

Els membres del comissariat de Barcelona Demà recomanen lectures relacionades amb les diverses metròpolis contemplades dins del Compromís Metropolità 2030: cohesionada, resilient, pròspera, intel·ligent, multinivell i oberta.
Llegirem sobre com serà el canvi climàtic, problemes urbans contemporanis, ètica de ciutats, vides precàries, missions pel canvi cap a un futur optimista, i molt més!

Recomanacions Sant Jordi 2022
 
 

Aquest Sant Jordi 2022 et recomanem...

 

Marc Garcia, Enginyer de Camins, Canals i Ports i doctor en Ciències del Mar per la Universitat Politècnica de Catalunya recomana: 

Últimas noticias del universo. Jon Marcaide. Editorial Espasa.

Els últims descobriments sobre el cosmos explicats amb senzillesa amb una sola fórmula: E= mc2.
És rar el dia que no aparegui una notícia als mitjans de comunicació sobre alguna troballa de l'astrofísica. Exoplanetes, púlsars, forats negres, quàsars, Big Bang, univers en expansió, etc., són temes recurrents que joves, adults i grans devoren amb avidesa, ja que l'univers exerceix una gran fascinació sobre persones de totes les edats. Aquests temes s'aborden als mitjans de comunicació amb brevetat, i sovint amb alguna confusió.

Benet Fusté, sociòleg amb un postgrau en Polítiques Socials i Comunitàries, i un màster de Treball i Política Social, comissari de la metròpoli cohesionada recomana:

Construir i habitar. Ètica per a la ciutat. Richard Sennett. Editorial Arcàdia. 

Aquest assaig explora la relació entre la manera com es construeixen (i es planegen) les ciutats i com hi viu la gent, partint de l'antiga Atenes per arribar al Xangai del segle XXI. Aquest recorregut ens permetrà conèixer el treball de tres grans urbanistes: Cerdà, Haussmann i Olmsted, i veurem com  Barcelona, París i Nova York han assimilat la seva morfologia moderna. Caminarem pels barris de Medellín i de Delhi, i entrarem a la seu de Google a Manhattan per adonar-nos com ocupem els espais urbans, com els habitem.

 

 

Teresa Bermudez, Llicenciada en Psicologia per la Universitat Oberta de Catalunya; diplomada en infermeria per la Universitat Ramon Llull; màster en Trastorn mental greu recomana i comissària de la metròpoli cohesionada recomana:

Vida precaria. El poder del duelo y la violencia. Judith Butler. Editorial Paidós. 

Aquests assajos reflexionen sobre la situació de vulnerabilitat que es va fer visible als Estats Units després dels atemptats de l'11-9 i sobre les reaccions que allò va generar. La resposta del govern nord-americà va ser la provocació de més morts i violència, però podria haver estat una altra. Com explica amb una claredat magistral l'autora d'aquest llibre, els fets que van dislocar l'aparent seguretat del Primer Món també ofereixen l'oportunitat per imaginar un món on aquesta violència pugui ser minimitzada i on la interdependència de les nacions pugui ser concebuda com a base per a una comunitat política global d'un altre ordre.

 Anna Pérez Català, Ambientòloga especialitzada en canvi climàtic i desenvolupament internacional i comissària de la metròpoli resilient recomana:

El Ministerio del Futuro. Kim Stanley Robinson. Editorial Minotauro.

Una visió extraordinària de com serà el canvi climàtic.
El Ministeri del Futur és una obra mestra de la imaginació. Narra a través de testimonis ficticis com ens afectarà a tothom el canvi climàtic. La seva visió no és la d'un món desolat i apocalíptic, sinó la d'un futur que ja se'ns tira a sobre… i els desafiaments dels quals potser aconseguim superar pels pèls.

Andreu Ulied, Doctor enginyer de camins, canals i ports per la Universitat Politècnica de Catalunya, màster en Urbanisme per l'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Harvard i comissari de la metròpoli resilient recomana: 

Filosofia per a exploradors polars. Erling Kagge. Editorial Comanegra.

Erling Kagge ens pot semblar l'encarnació del superhome: va ser la primera persona a culminar «els tres pols» (el Sud, el Nord i l'Everest) i el primer que va arribar caminant en solitari al pol Sud; col·leccionista d'art, editor d'èxit, autor supervendes i pare de família. Amb aquesta motxilla, Kagge ha escrit aquí els principis que l'han fet ser qui és, i que ens poden ajudar a conquerir les nostres pròpies fites quotidianes; les petites grans exploracions de cada dia. 

Elena Costas, Doctora en Economia per la Universitat de Barcelona i màster per la University College London i comissària de la metròpoli pròspera recomana: 

Un hogar en el mundo. Amartya Sen. Editorial Penguin Random House.

Per a Amartya Sen, la paraula 'llar' evoca molts llocs: la ciutat de Daca, a l'actual Bangladès, on va créixer; el poble de Santiniketan, on va ser criat pels seus avis i els seus pares; Calcuta, on va iniciar els estudis d'Economia i va participar activament en moviments estudiantils; i el Trinity College, a Cambridge, on va arribar als dinou anys. Sen recrea amb brillantor l'atmosfera de cadascun d'aquests llocs. Al centre de la seva formació va estar l'escola intel·lectualment alliberadora a Santiniketan, fundada per Rabindranath Tagore (qui li va donar el seu nom, Amartya), i les apassionants converses al famós Coffee House de College Street, a Calcuta. Com a estudiant universitari a Cambridge, es va relacionar amb moltes de les figures principals de l'època.

Jordi Amat, Doctor en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona i comissari de la metròpoli intel·ligent recomana: 

Història dels avis que no vaig tenir. Ivan Jablonka. Editorial Anagrama.

Aquest llibre narra la recerca de dos fantasmes: els avis a qui l'autor no va arribar a conèixer. En aquesta recerca, es rescaten cartes i documents, es recullen testimonis de persones que els van conèixer, s'indaga en arxius i biblioteques... De tot plegat n'emergeix el retrat de dos personatges de carn i os, i també d'un període molt convuls de la història europea, sacsejada per les dues guerres mundials, l'estalinisme, el nazisme i l'Holocaust.

Joan Campreciós, Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona i comissari de la metròpoli multinivell recomana:

Hamnet. Maggie O'Farrel. Editorial Asteroide.

Un dia d'estiu de l'any 1596, una nena de Stratford-upon-Avon, un poble a prop de Londres, torna de l'escola cansada, amb febre, mal de cap i poques ganes de jugar amb el seu germà bessó, el Hamnet. Angoixat, ell busca per tota la casa algú que pugui ajudar-los, però no hi troba ningú. La mare, un esperit lliure i excèntric, és al jardí on cultiva plantes medicinals, a més d'un quilòmetre de distància, vigilant els ruscos d'abelles. El pare és a Londres, treballant al teatre, i la germana gran i l'àvia han anat al poble a comprar. Cap és conscient de la tragèdia que s'està desfermant a casa seva.

Mariona Tomàs, Professora de Ciència Política i membre del Grup de Recerca d'Estudis Locals de la Universitat de Barcelona i comissària de la metròpoli multinivell recomana:

Fuego y cenizas. Éxito y fracaso en política. Editorial Taurus.

Aquest llibre és una immersió en la salvatge vida política moderna, i una contribució essencial al debat sobre la participació. Està justificada la pèrdua de la fe a la política democràtica? Fan bé de conservar-la els idealistes? En un moment en què la ciutadania reclama amb força transparència i ètica, Ignatieff reflecteix la política com una matèria cruel, impredictible i implacable, però ofereix arguments perquè seguim creient.

Mireia Belil, Geògrafa (Universitat Autònoma de Barcelona i University of California, Berkeley) especialitzada en temes de desenvolupament i política urbana i comissària de la metròpoli oberta recomana:

Ciudad de cuarzo. Arqueología del futuro de Los Ángeles. Editorial Lengua de Trapo.

La ciutat com a paradís, de Hollywood a Bel Air, i la ciutat com a abocador postmodern del somni americà, en els seus conflictes racials, en les guerres de bandes juvenils, en el rodamón dels desposseïts del neoliberalisme Reagan-Bush o en la desmesurada violència policial. Ciutat de quars ens mostra Los Ángeles com a mirall del capitalisme avançat, la doble metàfora de la nostra civilització: construcció imaginària al cinema i la novel·la negra, a les llegendes empresarials oa la contracultura dels seixanta, davant de la construcció real, amb el desenvolupament històric de les seves estructures de poder: les velles dinasties del Los Ángeles Times, els estudis de cinema i la indústria aeroespacial o la recent irrupció del capital japonès en un Los Ángeles cada dia més hispà, «nou supermercat espiritual», on les més delirants sectes de ciència ficció es troben al mateix prestatge que els dogmes religiosos clàssics o els aliments macrobiòtics i les cremes bronzejadores, i on campeja el caràcter repressiu d'arquitectures monumentals i postmodernes com la de Frank Gehry.

Alexis Roig, Director general de SciTech DiploHub, professor de Polítiques d'Innovació i Emprenedoria a la University of Shanghai for Science and Technology i comissari de la metròpoli oberta recomana:

Shaping cities in an urban age. Ricky Burdett. Editorial Phaidon.

Generosament il·lustrat amb fotografies, dades visuals i estadístiques, i amb una sèrie d'assajos escrits per persones destacades en els seus camps, Shaping Cities in an Urban Age aborda els nostres problemes urbans contemporanis i futurs més urgents examinant un conjunt de forces clau que han combinat per crear la ciutat tal com la coneixem avui.

Elsa Velasco, graduada en Ciències Biomèdiques a la Universitat de Barcelona, màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental a la Universitat Pompeu Fabra, i comissària de la metròpoli intel·ligent recomana:

El gen. Una història íntima. Siddhartha Mukherjee. Editorial La Campana.

En un recorregut per tot el planeta que abraça uns quants segles, El gen relata la recerca per desxifrar el codi principal que ens conforma i ens defineix com a humans, que determina com som per fora i per dintre.

El PEMB recomana:

Missió economia. Una carrera espacial per canviar el capitalisme. Mariana Mazzucato. Editorial Taurus.

Arribar a la Lluna va ser un èxit extraordinari que va requerir noves formes de col·laboració entre els sectors públic i privat, un altíssim nivell de compromís i coordinació i l'acceptació de riscos i despeses molt elevades per assolir una meta a llarg termini. Inspirant-se en les missions del programa lunar, Mazzucato proposa que s'apliqui aquest mateix nivell d'innovació a una sèrie d'objectius socials, econòmics i polítics clau per sortir del nostre estancament cap a un futur més optimista.

Les opinions dels autors i les autores no representen necessàriament el posicionament del PEMB.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies