Actes PEMB
Curs 'Alimentar la metròpoli en temps d'emergències'
Organitza: Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i CUIMPB-Centre Ernest Lluch
12:00 h.
El curs “Alimentar la metròpoli en temps d'emergències”, organitzat pel PEMB i el CUIMPB-Centre Ernest Lluch, tindrà lloc el 22 i 23 de febrer de manera online. Forma part de la programació de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 i vol ser un espai de reflexió conjunta sobre el paper que poden tenir les ciutats i pobles a l'hora de donar resposta a alguns dels principals reptes alimentaris de la regió metropolitana de Barcelona.
Programa
Dilluns 22 de febrer
12.00 - 14.00h - POLÍTIQUES ALIMENTÀRIES URBANES PER FER FRONT A LES EMERGÈNCIES
Inauguració
- Maria José Garcia Celma, directora del CUIMPB-Centre Ernest Lluch
- Álvaro Porro, comissionat d'Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l'Ajuntament de Barcelona i director de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
- Oriol Estela Barnet, coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona
Introducció al curs
- Amaranta Herrero, directora del curs i coordinadora estratègica de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
Sitopia: com el menjar pot salvar el món
- Carolyn Steel, arquitecta i autora dels llibres Hungry City i Sitopia.
Polítiques alimentàries per a metròpolis més resilients
- Ana Moragues, investigadora experta en polítiques alimentàries urbanes. Universitat de Barcelona i Universitat de Cardiff
Cap a un urbanisme alimentari
- Nerea Moran, arquitecta, cooperativa Germinando, coordinadora de l'Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible de la ciutat de Madrid
Taula rodona: Entre les persones participants, moderada per Amaranta Herrero.
Torn obert de preguntes
PAUSA
15.30 - 17.30h - EMERGÈNCIA SANITÀRIA
Introducció
- Rosa Lamuela, directora de l'Institut de Nutrició i Seguretat Alimentària. Universitat de Barcelona
Solucions sostenibles per a combatre les noves pandèmies
- Rob Wallace, epidemiòleg evolucionari i geògraf especialitzat en salut pública
Canviar hàbits per a una alimentació més saludable i sostenible
- Anna Bach-Faig, professora de l'Àrea de Nutrició i investigadora del grup FoodLab. Estudis de Ciències de la Salut. UOC
Omplir panxes o alimentar persones: reptes i propostes per a la gent gran
- Cristina Andrés-Lacueva, directora del grup de recerca Biomarcadors i Metabolòmica Nutricional i del Aliments. UB
- Ramon Estruch, Consultor Senior del servei de Medicina Interna de l'Hospital Clínic
Taula rodona: moderada per Rosa Lamuela.
Torn obert preguntes
Dimarts 23 de febrer
12.00 - 14.00h - EMERGÈNCIA CLIMÀTICA I ECOLÒGICA
Introducció
- José Luis Fdez Casadevante 'Kois', sociòleg, membre de la cooperativa Garúa i del Foro Transiciones
Les paradoxes del sistema alimentari davant la crisi ecològica global
- Emilio Luque, doctor en Sociologia (UCM) i professor titular de la UNED
Combatent l'extinció de les espècies amb la transformació de la nostra alimentació i del nostre sistema alimentari
- Harriet Bradley, responsable de Política d'Agricultura i Bioenergia de la UE a BirdLife Europa i Àsia Central
Reflexions sobre el rol de la producció i el consum de carn en la crisi climàtica
- Marta Rivera, directora de la Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC
Impacte ambiental del malbaratament i els residus alimentaris
- Laura Batlle-Bayer, investigadora de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic
Debat i torn obert de preguntes: Moderat per José Luis Fdez. Casadevante 'Kois'.
PAUSA
15.30 - 17.45h - EMERGÈNCIA SOCIOECONÒMICA
Introducció
- Elena Domene, cap d'Àrea de Desenvolupament Urbà Sostenible de l'IERMB
Com influeix el codi postal en la dieta? Entorns alimentaris i desigualtats
- Manuel Franco, epidemiòleg. Universidad de Alcalá de Henares
Impactes de les desigualtats alimentàries segons gènere
- Elena Carrillo, doctorada en Educació per la FPCEEB (URL). Experta en l'àmbit de l'educació per la salut, especialment en alimentació
L'emergència alimentària a l'àrea metropolitana de Barcelona
- Sophia Sartori, Institut de Govern i Polítiques Públiques, Universitat Autònoma de Barcelona
Alterbanc, una experiència de lluita contra l'emergència alimentària
- Alejandro Guzmán, fundador d'Ecocentral (Eco d'aquí)
Debat i torn obert preguntes: Moderat per Elena Domene.
Tancament del curs
- Amaranta Herrero, directora del curs i coordinadora estratègica de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021