Actes PEMB

Curs 'Alimentar la metròpoli en temps d'emergències'

Organitza: Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i CUIMPB-Centre Ernest Lluch

Virtual Online, 00000, Des del meu municipi
12:00 h.
II edició del curs sobre alimentació a la metròpoli

El curs “Alimentar la metròpoli en temps d'emergènciesorganitzat pel PEMB i el CUIMPB-Centre Ernest Lluch, tindrà lloc el 22 i 23 de febrer de manera online. Forma part de la programació de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 i vol ser un espai de reflexió conjunta sobre el paper que poden tenir les ciutats i pobles a l'hora de donar resposta a alguns dels principals reptes alimentaris de la regió metropolitana de Barcelona.

Programa

Dilluns 22 de febrer 

12.00 - 14.00h - POLÍTIQUES ALIMENTÀRIES URBANES PER FER FRONT A LES EMERGÈNCIES

Inauguració 

  • Maria José Garcia Celma, directora del CUIMPB-Centre Ernest Lluch  
  • Álvaro Porro, comissionat d'Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l'Ajuntament de Barcelona i director de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 
  • Oriol Estela Barnet, coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona   

Introducció al curs 

  • Amaranta Herrero, directora del curs i coordinadora estratègica de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021  

Sitopia: com el menjar pot salvar el món 

  • Carolyn Steel, arquitecta i autora dels llibres Hungry City i Sitopia.  

Polítiques alimentàries per a metròpolis més resilients 

  • Ana Moragues, investigadora experta en polítiques alimentàries urbanes. Universitat de Barcelona i Universitat de Cardiff 

Cap a un urbanisme alimentari  

  • Nerea Moran, arquitecta, cooperativa Germinando, coordinadora de l'Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible de la ciutat de Madrid 

Taula rodona: Entre les persones participants, moderada per Amaranta Herrero

Torn obert de preguntes   

PAUSA  

15.30 - 17.30h - EMERGÈNCIA SANITÀRIA 

Introducció 

  • Rosa Lamuela, directora de l'Institut de Nutrició i Seguretat Alimentària. Universitat de Barcelona  

Solucions sostenibles per a combatre les noves pandèmies 

  • Rob Wallace, epidemiòleg evolucionari i geògraf especialitzat en salut pública

Canviar hàbits per a una alimentació més saludable i sostenible 

  • Anna Bach-Faig, professora de l'Àrea de Nutrició i investigadora del grup FoodLab. Estudis de Ciències de la Salut. UOC 

Omplir panxes o alimentar persones: reptes i propostes per a la gent gran 

  • Cristina Andrés-Lacueva, directora del grup de recerca Biomarcadors i Metabolòmica Nutricional i del Aliments. UB 
Salut Individual, Salut Poblacional o Salut Planetària: Quina hauria de ser la Prioritat?
  • Ramon Estruch, Consultor Senior del servei de Medicina Interna de l'Hospital Clínic

Taula rodona: moderada per Rosa Lamuela

Torn obert preguntes 

Dimarts 23 de febrer 

12.00 - 14.00h - EMERGÈNCIA CLIMÀTICA I ECOLÒGICA 

Introducció 

  • José Luis Fdez Casadevante 'Kois', sociòleg, membre de la cooperativa Garúa i del Foro Transiciones 

Les paradoxes del sistema alimentari davant la crisi ecològica global 

  • Emilio Luque, doctor en Sociologia (UCM) i professor titular de la UNED   

Combatent l'extinció de les espècies amb la transformació de la nostra alimentació i del nostre sistema alimentari 

  • Harriet Bradley, responsable de Política d'Agricultura i Bioenergia de la UE a BirdLife Europa i Àsia Central

Reflexions sobre el rol de la producció i el consum de carn en la crisi climàtica 

  • Marta Rivera, directora de la Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC  

Impacte ambiental del malbaratament i els residus alimentaris 

  • Laura Batlle-Bayer, investigadora de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic 

Debat i torn obert de preguntes: Moderat per José Luis Fdez. Casadevante 'Kois'.

PAUSA 

15.30 - 17.45h - EMERGÈNCIA SOCIOECONÒMICA 

Introducció 

  • Elena Domene, cap d'Àrea de Desenvolupament Urbà Sostenible de l'IERMB  

Com influeix el codi postal en la dieta? Entorns alimentaris i desigualtats 

  • Manuel Franco, epidemiòleg. Universidad de Alcalá de Henares  

Impactes de les desigualtats alimentàries segons gènere 

  • Elena Carrillo, doctorada en Educació per la FPCEEB (URL). Experta en l'àmbit de l'educació per la salut, especialment en alimentació 

 L'emergència alimentària a l'àrea metropolitana de Barcelona 

  • Sophia Sartori, Institut de Govern i Polítiques Públiques, Universitat Autònoma de Barcelona

Alterbanc, una experiència de lluita contra l'emergència alimentària 

  • Alejandro Guzmán, fundador d'Ecocentral (Eco d'aquí)  

Debat i torn obert preguntes: Moderat per Elena Domene.  

Tancament del curs 

  • Amaranta Herrero, directora del curs i coordinadora estratègica de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021

Política de cookies

ASSOCIACIÓ PLA ESTRATÈGIC METROPOLITÀ DE BARCELONA fa servir cookies, tant pròpies com de tercers,  tècniques, analítiques, personalitzades, publicitàries i/o afiliats,  per oferir les diferents finalitats mostrades a la configuració, situada en la nostra política de cookies. Amb les cookies de tercers podem compartir informació sobre l'ús  que faci del lloc web amb els nostres partners de xarxes socials, publicitat o anàlisi web, els quals poden combinar-la amb una altra informació que els hagi proporcionat o que hagin recopilat a partir de l'ús que hagi fet seus serveis. Sempre podrà rebutjar les cookies o configurar-les a la seva mida. Més informació: 

Pot fer clic a 'Configurar cookies' per a mes detall o a 'Acceptar totes' per permetreles totes.

Política de cookies

Política de cookies