Com afectarà la tercera revolució industrial al territori

Papers de treball

  • 28-05-2015
  • Pla 2030
  • 376 Lectures

Malgrat la caiguda de pes relatiu de la indústria i el seu impacte sobre l’ocupació, sovint a causa de les deslocalitzacions, la indústria continua sent un sector nuclear de l’economia de la regió de Barcelona. 
 
Els canvis  tecnològics, econòmics i socials que s’han produït a les darreres dècades ens duen a una tercera revolució industrial, una realitat a la qual Barcelona haurà de saber adaptar-se. L’objectiu ha de ser doble: mantenir la base productiva existent i consolidar el camí cap a una economia basada en el coneixement. 

Indústria

En aquest sentit, segons els autors, la promoció d’activitats en l’àmbit de l’economia del coneixement és fonamental, però ha de tenir un caràcter complementari, no substitutiu, del que fins ara ha estat la base econòmica del territori, especialment en aquells municipis en què el principal atractiu és la disponibilitat de sòl industrial i unes infraestructures viàries adequades.    

Autors:

  • Miquel Barceló és Doctor enginyer industrial per la UPC i llicenciat en Ciències Econòmiques per la UB. Actualment és president i soci de la societat consultora InnoPro; soci i president de la societat AIDA Center, RFID solutions i professor i director del Màster MBI de la UPC. Anterioment ha estat director general de l'Institut Català de Tecnologia (1987-1999), diputat al Parlament de Catalunya (1999-2004) i president de la comissió d'indústria, president de la societat 22@Barcelona (2004-2007) i president de la Fundació Btec (2006-2012) 
  • Joaquim Solà i Solà és Doctor en Economia per la UB i professor titular de Teoria Econòmica UB. Ha estat 'Visitor Scholar' a la Universitat d'Stanford (EUA).  Les seves àrees d'especialització són l'Economia Industrial, Regional i de la Innovació Tecnològica.  Dues de les contribucions en aquests àmbits vàren rebre el Premi de la Societat Catalana d'Economia (2004) i el Premi Joan Sardà Dexeus del Col.legi d'Economistes de Catalunya (2007).  Actualment està finalitzant un projecte sobre les empreses innovadores a la Regió Metropolitana de Barcelona que va obtenir el Premi de la SEBAP el 2012 en la categoria d'investigació cièntifica.

 

Nota. Les opinions expressades per l'autor/s són a títol personal i no necessàriament representen la visió del PEMB.

Política de cookies