Projectes estratègics PEMB

El districte cultural de L'Hospitalet

  • Projecte d'abast metropolità
2015 DistricteCulturalHospi_01
  • Promoció de sectors estratègics - Cultura
  • 2014
  • 2015
  • En desenvolupament
  • Operatiu
  • Stand-by
A destacar

Creació, economia i societat tindran un punt de trobada en una àrea urbana de vint-i-cinc hectàrees al bell mig de L’Hospitalet, en una zona cèntrica, ben interconnectada i de perímetre obert, envoltada d’importants equipaments culturals, com el Centre Cultural Tecla Sala, la sala Salamandra, l’Edifici Freixas o l’Escola de Música.

Líders de projecte

Rosa M. Muga, cap del Servei de Cultura de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat

 

OBJECTIUS DEL PROJECTE

El Districte Cultural és un projecte de regeneració cultural, econòmica i urbanística d’una àrea urbana industrial en progressiu desús a la ciutat de l’Hospitalet. I consta de dos eixos bàsics d’actuació des de l’ajuntament:

  1. Fer la mediació per a que projectes culturals de qualitat s’instal·lin al districte.
  2. Organitzar activitats de dinamització cultural a la zona.

 

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

El projecte del Districte Cultural va sorgir a iniciativa del filòsof Josep Ramoneda i en el marc dels debats del projecte estratègic de ciutat: L’H on, el futur per endavant, de l’òrgan de participació municipal “Consell de Ciutat” i de la seva taula sectorial de cultura. La idea és que sigui un espai de referència dins l’àrea metropolitana de Barcelona per acollir empreses i iniciatives de creació i difusió dins el sector de la cultura.

El Districte Cultural és una aposta de la ciutat de L’Hospitalet perquè la cultura jugui un element central en la seva acció municipal i en el seu creixement futur. La cultura és un estímul necessari per agitar la participació, la convivència i l’expressió de la identitat. I també és economia, un motor que incidirà en la regeneració de sectors industrials en declivi.

El Districte Cultural de L'Hospitalet compta amb la complicitat del món cultural de la ciutat: s'hi han de sentir reconegudes les escoles, els agents culturals, les institucions de recerca, la indústria, el món associatiu, etc. Un espai ciutadà on viure, crear, treballar, divertir-se, formar-se. Un model cultural i social cohesionador, alternatiu al model econòmic predominant basat en la reducció de costos laborals i l’especulació.

Un projecte de vocació metropolitana que neix amb la voluntat d’establir sinèrgies amb Barcelona i altres municipis del nostre entorn que facin possible la unitat d’acció necessària perquè les indústries culturals catalanes es desenvolupin i es projectin en l’àmbit internacional.

En relació a la instal·lació i acolliment de projectes culturals de qualitat, des de gener de 2015 , moment en què s’inicia el projecte, s’han instal·lat a la zona dues galeries de prestigi dins l’art contemporani, com són la Galeria Nogueras Blanchard i la Galeria + R (al carrer Isaac Peral), així com un col·lectiu de 14 artistes de primer nivell s’ha instal·lat al carrer Salamina. D’altra banda, el districte està amb negociacions avançades per ubicar almenys dues iniciatives privades d’alt nivell, vinculades al món de la música i el disseny, perquè s’instal·lin a dues fàbriques patrimonials de la ciutat.

En relació a les activitats de dinamització, el Districte Cultural ha dut a terme les anomenades Accions al Districte Cultural. Aquestes accions consisteixen en activitats culturals de caràcter efímer i transversal que es duen a terme en locals en desús de la zona. La primera acció va ser duta a terme pel pintor Pere Llobera, recentment instal·lat a l’estudi del col·lectiu del carrer Salamina de la ciutat, i que va realitzar l’acció Palacio ¿Real? en un local en desús del carrer Salvadors número 24. Al mateix local, durant el mes de juny 2015, es va dur a terme la segona de les accions del Districte, en aquest cas una actuació de música experimental en el marc de la setmana anterior al festival Sónar de Barcelona, i duta a terme pels músics de prestigi internacional Yolanda Uriz i Lars Akerlund, coordinat per L’Ull Crític. D’altra banda, el Districte ja té projectades les tres properes accions: la tercera serà realitzada per l’escola de disseny Serra i Abella de l’Hospitalet a les escales de la parada de metro Torrassa; la quarta, comptarà amb una intervenció artística de l’artista David Bestué a la fàbrica Cosme Toda, en el marc del Barcelona Gallery Weekend, del primer cap de setmana d’octubre; i la cinquena comptarà amb una intervenció de l’artista Patrícia Dauder a la fàbrica Trias i Godó de L’Hospitalet.

 

DADES ECONÒMIQUES I TÉCNIQUES

L’Hospitalet compta amb més de 200 empreses de l’àmbit de la indústria cultural, que generen més de 1.500 llocs de treball i amb una facturació que s’apropa als 300 milions d’euros.

El Districte Cultural de L’Hospitalet és un projecte d’iniciativa pública que vol comptar amb la complicitat econòmica dels agents culturals privats. De moment, no compta amb un pressupost fix, sinó que l’ajuntament hi va destinant recursos en funció de l’interès i les necessitats dels projectes que es vagin proposant. D’aquesta manera, la inversió pot ser tant de caràcter públic (bàsicament, finançament d’esdeveniments culturals al districte) com privat (inversió d’empreses per a reparar i consolidar edificis industrials per instal·lar-s’hi). La superfície d’actuació del Districte Cultural és de 25 hectàrees, emplaçades a l’antiga zona industrial de L’Hospitalet, al barri de Sant Josep.

 

Política de cookies