La Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona i la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021: dues oportunitats per una estratègia alimentària metropolitana

La sessió a l'AMB tanca un cicle de 'webinars' destinats a copsar els impactes de la situació d'emergència per la COVID-19 en els sistemes alimentaris locals i vincular-los a una mirada a llarg termini

  • 03-07-2020
  • Compromís Metropolità 2030
  • 178 Lectures

La sala de plens de l'AMB ha acollit avui la presentació davant d'ajuntaments del conjunt de la regió metropolitana de Barcelona (RMB) de dos elements clau per a l'estratègia alimentària metropolitana: la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM) i la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 (CMAS2021). Es tanca així un cicle de webinars celebrats entre abril i juny i obert als diferents ajuntaments de l'RMB amb l'objectiu de definir i interpretar els impactes de la situació d'emergència generada per la COVID-19 en els sistemes alimentaris locals.

Imatge de la sala de plens de l'AMB. Foto: Pere Virigli

Segons ha explicat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela, la CARM, fruit de dos anys de treballs, començarà a rebre adhesions a partir de mitjans de juliol i ha de servir per fer visible i donar forma al compromís dels municipis, però també de la resta d'actors del sistema alimentari, d'avançar cap a un model més just, sostenible i saludable. Per això, la CARM també ha de servir per facilitar espais de participació, acció i estratègia pel desenvolupament de polítiques alimentàries en clau local i de regió metropolitana. Situar el dret a l'alimentació com a dret fonamental, tenir en compte l'alimentació com a política pública transversal i reconnectar el territori urbà amb el rural són alguns dels principis que regeixen la CARM i seran la base de la futura Estratègia alimentària metropolitana inclosa al Compromís Metropolità 2030.

Però la CARM també té com a repte integrar la mirada metropolitana en el projecte Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible que ostentarà Barcelona l'any 2021, i reunirà la trobada anual d'alcaldes i alcaldesses firmants del Pacte de Milà, un tractat voluntari signat per 209 ciutats, entre les que es troba Barcelona, que es comprometen a impulsar sistemes agroalimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats. Granollers és, a dia d'avui, l'altra ciutat catalana firmant del Pacte. 'La Capitalitat ha de ser l'espurna per impulsar la CARM. La Carta ha de servir als municipis per avançar cap a un model més just, sostenible i saludable', ha assegurat.

Tal com ha explicat el comissionat d'Economia Social i Solidària CMAS2021, Álvaro Porro, el projecte també ha de servir per acollir una sèrie d'esdeveniments i iniciatives, tant a la ciutat com a l'entorn metropolità, en els quals l'alimentació sostenible, justa i sana sigui el principal element vertebrador, desplegar polítiques i projectes alimentaris per situar la metròpoli de Barcelona com a referència en aquest àmbit i construir una estratègia de polítiques alimentàries amb horitzó 2030. La capitalitat de l'alimentació sostenible és, doncs, una palanca per impulsar una transició alimentària amb la qual s'aconsegueixi enfortir les economies locals sostenibles i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta.

Cicle #Foodweb

Precisament CARM i CMAS2021 també van ser les protagonistes de l'última de les sessions virtuals del cicle #Foodweb organitzat pel PEMB, un total de quatre webinars amb ajuntaments del territori metropolità que van servir d'introducció a la sessió de presentació adreçada a responsables polítics municipals d'avui.

El cicle #Foodweb va néixer arran de l'actual crisis sanitària i la intensificació d'alguns dels reptes del nostre sistema alimentari, com ara el de garantir l'abastiment de productes frescos, saludables i segurs per a totes les persones. En total s'han dut a terme quatre sessions: “Sistemes de repartiment a domicili”, “Eines per combatre les noves vulnerabilitats alimentàries”, “Eines de suport a la restauració sostenible” i “La Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM)”, en les que han participat representants de diferents administracions, de l'àmbit acadèmic, del sector privat i d'organitzacions ciutadanes.

Un element comú en totes les jornades ha estat el reconeixement de l'alimentació com a sector essencial i de la capacitat d'adaptació del nostre sistema alimentari, des de la producció al consum, a la nova situació d'emergència mitjançant, per exemple, l'aposta pel producte local, noves formes de distribució o aliances entre diferents actors de la cadena. Assoliments que cal mantenir un cop la situació excepcional acabi, però dels que també cal analitzar les externalitats, com ara els possibles efectes mediambientals de l'increment de la distribució a domicili.

La necessitat de reconèixer que tot i disposar d'una oferta alimentària amplíssima, aquesta és desigual i va lligada a elements com la renda familiar o el territori on es viu, ha estat un altre dels factors repetits al llarg del cicle. Aquest fet comporta que part de la població no tingui accés a una alimentació saludable i és per això que cal seguir aprofundint en l'estudi dels entorns alimentaris i dels factors que els configuren. La necessitat de comptar amb el suport de les administracions públiques i d'incorporar els sistemes alimentaris com un àmbit de la política pública ha estat un dels principals reclams.

La crisi de la COVID-19 ha posat la capacitat de resiliència dels sistemes alimentaris locals en el punt de mira a l'hora que ha suposat, i suposa, una oportunitat per generar i consolidar estratègies alimentàries en clau de regió metropolitana. Les diferents sessions #Foodweb han servit per recollir necessitats i impressions entorn a la situació que ajudaran a articular una proposta d'acció i col·laboració metropolitana a llarg termini sota el marc de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona i durant el transcurs de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021.

Fotos: Pere Virgili

  • Participa o segueix el debat

    2 comentaris:

    Gilad Buzi - 29/07/2020 a les 13:02:43.

    Local però NO Eco???

    Ressalta molt el fet de que esteu excloent el moviment agroecològic de tot això. Entenc que voleu recolzar l'agricultura local de tots els tipus, però si no parlem d'una transició ecològica, no fem res sostenible. Recordeu que l'agricultura local que NO és ecològica, contamina LOCALMENT les aigües, els sòls i l'aire amb productes químics de síntesi. Si voleu ser realment sostenibles, hem de parlar d'una transició ecològica dels sistemes agraris locals, recolzant econòmicament al productors que s'adhereixen a aquesta transició. Però parlar simplement d'una distribució justa i local dels aliments, no és suficient. El sistema de producció també ha de canviar. Si necessiteu ajuda, aquí estem per ajudar amb aquest disseny de transició.
    Marta Pons - Tècnica polítiques alimentàries del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona - 02/09/2020 a les 20:21:01.

    la transició serà ecològica o no serà

    Hola Gilad, Efectivament reforçar els sistemes alimentaris locals passa per una transició ecològica i cal fer un esforç per a donar visibilitat i suport als actors que esteu empenyent en aquesta direcció. La transició serà ecològica o no serà. Aquest esforç passa per clarificar de què parlem quan parlem d?alimentació sostenible, no tot hi cap. Les polítiques alimentàries van més enllà de les polítiques de producció i consum tot i que hi juguen un paper essencial. Cal mobilitzar pluralitat d?actors i acompanyar transicions diverses vers aquest altre model alimentari. Hi ha molt feina a fer, també de reparació, reconeixement i suport a la pagesia vers una nova relació entre el món urbà i el rural.

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies