Innovació i nou model productiu
Paper de treball
- 05-06-2015
- Pla 2030
- 315 Lectures
Malgrat tenir una excel·lent política científica, que s’ha traduït en una alta productivitat en aquest camp, Catalunya ha patit tradicionalment d’una política industrial feble que s’ha traduït en una baixa capacitat de transferència tecnològica i en dificultats de desenvolupament de clústers d’alta tecnologia.
Segons l’autor, la manera de superar aquesta situació passa - a més de consolidar i reforçar les polítiques d’excel·lència científica - per l’activació dels processos de transferència tecnològica universitària, el reforçament dels agents intermedis de la cadena de valor de la tecnologia, la potenciació del canal technology-push, o la necessitat d’integrar polítiques d’innovació disperses en una única política de competitivitat, en la qual indústria i recerca s’entenguin com a realitats comunes.
Autor:
Xavier Ferràs és Doctor en Economia i Empresa per la UB. MBA per ESADE. Enginyer superior de Telecomunicacions UPC. Actualment és degà de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic. Fins el 2012 va ser director de la Unitat d'Innovació Empresarial d'ACCIÓ, amb responsabilitat sobre les polítiques de tranferència tecnològica, R+D i dessenvolupament de clústers a Catalunya. Anteriorment, va ser director de desenvolupament empresarial de CIDEM; cap d'innovació; coordinador del Pla d'Innovació Tecnològica de Catalunya (2001-2004) i membre de la comissió d'elaboració del Pla de Recerca i Innovació 2005-2008.
Nota. Les opinions expressades per l'autor/s són a títol personal i no necessàriament representen la visió del PEMB.