Una estratègia conjunta metropolitana i mesures més contundents en habitatge, el més reclamat al primer teatre-fòrum organitzat pel PEMB

L'obra de teatre 'En alquiler' protagonitza el 'Racó de #repensar' que ha posat sobre la taula els reptes i propostes per garantir el dret a l'habitatge

  • 10-10-2018
  • Resum d'activitats
  • 65 Lectures

L'augment dels preus de lloguer a les grans ciutats suposa avui en dia un dels principals problemes per a una part important de la ciutadania. Però no és pas una situació nova. Això és el que posa de manifest la coautora i intèrpret d'“En alquiler”, Veronica Pallini, en aquesta obra de teatre que planteja com dues dones afronten un increment del preu del lloguer en èpoques diferents. Amb un format similar als habituals cine-fòrums, el PEMB ha convidat al “Racó de #repensar” persones representants d'alguns dels principals actors en matèria d'habitatge (administració, empreses del sector immobiliari, òrgans de recerca i plataformes ciutadanes) que han destacat majoritàriament la manca evident de coordinació i comunicació a nivell metropolità i la necessitat de posar damunt la taula propostes més concretes per garantir el dret a l'habitatge.

Debat durant el 'Racó de #Repensar' al voltant de l'obra 'En alquiler'
Debat durant el 'Racó de #Repensar' al voltant de l'obra 'En alquiler'

La sessió, moderada pel coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, ha comptat amb la participació del director d'Habitatge de l'empresa municipal d'habitatge del Prat de Llobregat, Prat EspaisXavier Anzano; un representant del Sindicat de LlogatersAitor Tarradellas; el director general de CEVASADonato Muñoz; la cap de l'Observatori Metropolità de l'HabitatgeAnna Vergés i Veronica Pallini, directora de Porta4 i coautora d'“En alquiler”.

'La situació és molt complexa. Les lleis ens obliguen a atendre les situacions d'exclusió però són milers de persones afectades i, malauradament, no ho estem fent. Cal reconèixer la realitat', començava Xavier Anzano. 'Al Prat de Llobregat hi ha entre 100 i 200 famílies que esperen l'adjudicació d'un habitatge. L'habitatge ha de ser socialment garantit però manca coordinació metropolitana per fer-ho possible', va explicar el representant de Prat Espais. 

'El problema de l'habitatge és un problema estructural, de tota la ciutat, al que no es pot donar resposta de manera individual. El que cal és canviar el mercat perquè sinó això seguirà passant', va comentar Aitor Tarradellas, que apostava per l'acció col·lectiva i no fiar-ho tot a les polítiques, que poden ser canviants.

Per Donato Muñoz 'l'habitatge és la despesa principal de les famílies i per això ha de tenir un nivell de prioritat molt més alt per als governs que el que té ara. Com? L'administració pública ha d'actuar molt més amb promoció d'habitatge protegit i regulació del cost'. I va reclamar mesures d'àmbit metropolità: 'cal que es tanquin responsables polítics i la resta d'actors i parlin tant d'habitatge com d'altres temes a aquesta escala territorial'.

Les xifres més preocupants les va aportar Anna Vergés, cap de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge. 'Des de 2014, els lloguers han incrementat un 20-25% i el 42% de la població ha d'invertir el 40% dels seus ingressos per poder-los pagar. Estem a la quarta posició per la cua a Europa'. 'La càrrega del preu del lloguer és molt similar a Barcelona i a l'Àrea Metropolitana. És una problemàtica que va molt més enllà de la ciutat de Barcelona i 70% dels desnonaments són per impagament del lloguer. Encara hi ha molt per fer'.

Per la seva part, l'actriu Veronica Pallini apuntava que 'la situació que es viu a Espanya és molt difícil i les xifres són molt més dures del que veiem a la premsa. Amb aquesta obra volem mostrar la problemàtica real, la gent ho està passant molt malament i el problema és econòmic i polític'.

Durant el debat també es va instar a no tractar l'habitatge com un tema assistencial sinó a crear una bases sòlides malgrat ser un procés més lent i complicat i a abordar-ho d'una manera col·lectiva, no com a casos aïllats i individuals tal i com reflexa l'obra de teatre. Els assistents també van fer referència a les diferents funcions que compleix l'habitatge, que més enllà de ser una llar és, per molts propietaris, una font d'ingressos, un negoci i fins i tot els seus estalvis. Es va urgir a buscar maneres per desincentivar l'especulació immobiliària que obliga a molts a marxar de l'àrea metropolitana de Barcelona per poder fer front als elevats preus dels lloguer actuals.

Tancava el debat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, apuntant que és imprescindible donar resposta a les situacions d'emergència actuals, però també amb una mirada a mig i llarg termini. 'La confluència temporal en l'elaboració del Pla Director Urbanístic Metropolità i el nou Pla Estratègic Metropolità és una bona oportunitat per avançar en la bona direcció'.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies