Vés al contingut

Protegir el sòl agrari, la promoció de la comercialització compartida i l’impuls de la compra pública; mesures clau per fer avançar la Missió d’Alimentació del Compromís Metropolità

L’espai de governança de la CARM, encarregat d’impulsar la Missió d’Alimentació Saludable reuneix una cinquantena de persones per posar fil a l’agulla a les 3 accions prioritzades per caminar cap a un major consum de productes de proximitat a l’RMB
OCAS

Quines accions s’han de dur a terme per aconseguir una major presència de productes de proximitat en les dietes de les persones de la regió metropolitana de Barcelona, tal com reivindica la Missió d’Alimentació Saludable? Protegir sòl agrari per a poder comptar amb terra suficient a la RMB per a produir aliments de proximitat, la promoció de comercialització compartida a través d’iniciatives com els centres d’intercanvi agroalimentari de proximitat, i l’impuls a la compra pública alimentària com a eina estratègica. Així ho ha explicat durant la trobada de l’espai de coordinació estratègica del la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM) la coordinadora de l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS), Lidón Martrat, qui també és la persona referent d’aquest espai de governança que s’ha d’encarregar de pivotar i impulsar les mesures necessàries per fer avançar la Missió d’Alimentació Saludable del Compromís Metropolità 2030. “Volem que aquest espai serveixi per fer xarxa i compartir experiències i coneixement sobre polítiques alimentàries a escala local”, ha assegurat la coordinadora del Gabinet Tècnic del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), Irene Navarro, que també ha avançat que la idea és fer grups de treball per enriquir i tirar endavant les mesures prioritàries per avançar cap a una alimentació sostenible i saludable.

Durant la trobada online que ha comptat amb la participació d’una cinquantena de persones provinents de diferents entitats de la quíntuple hèlix, Martrat ha posat en valor les 3 mesures necessàries: la primera, la necessitat de protegir sòl agrari per a poder comptar amb terra suficient a la RMB per a produir aliments de proximitat: les figures dels Parcs Agraris i el treball conjuntament amb els municipis per a protegir i promocionar aquests espais. Una de les eines més importants per fer-ho, ha dit, és què els municipis comptin amb estratègies alimentàries.

Precisament, per avançar en aquesta direcció, la responsable de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona, Sònia Callau, ha explicat que la DIBA ha encetat un procés d’acompanyament a municipis per a l’elaboració i implementació de les estratègies alimentàries locals seguint la guia que va publicar l’any 2022 anomenada: “Alimentem Barcelona”. Per això, a partir de la tardor i juntament amb OCAS i el PEMB es durà a terme una formació per a tots els municipis de la RMB, d’on s’espera que en pugui sorgir una llavor per a una “comunitat de pràctica” entre municipis, especialment entre aquells que comparteixin espais de producció agrària, on es puguin treballar plans conjunts centrats en la protecció i promoció dels mateixos. Anna Guitart i Núria Macià, tècniques de l’Ajuntament de Mataró, també han explicat que han començat aquest procés amb l’elaboració de la seva carta alimentària i el pla de promoció de l’espai de les Cinc Sènies.

La segona mesura clau que s’ha exposat durant la reunió és la promoció de comercialització compartida a través d’iniciatives com els centres d’intercanvi agroalimentari de proximitat. Martrat ha situat que un dels reptes dels petits i mitjans productors que han d’abastir de productes de proximitat és la comercialització. “És essencial l’articulació del sector productor per a comercialitzar conjuntament, i l’existència de d’infraestructures i mecanismes de distribució compartides. Per això, les administracions hem d’acompanyar i promoure processos d’enxarxament entre iniciatives en aquest sentit, tal com fa Terra Pagesa”, ha afegit.

En relació a aquesta segona mesura, també s’ha avançat que des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural (DAAC), conjuntament amb l’OCAS s’està elaborant un mapeig de les iniciatives de comercialització compartida existents a tot el territori català que han realitzat en les últimes setmanes. Anna Anglí, tècnica de l’OCAS ha avançat un primer esborrany de dades: s’han identificat 60 iniciatives diverses que engloben més de 162 productors/es. Precisament el pròxim 17 de juliol a Vic tindrà lloc una trobada amb aquestes iniciatives, “per veure com podem acompanyar i recolzar l’enxarxament entre les mateixes a través d’una línia de subvencions que properament traurà de suport a iniciatives de comercialització compartida, i per propiciar un primer espai de trobada entre elles que permeti primers acostaments per l’enxarxament”.

Imagen
Imatge de la trobada virtual de l'espai de governança de la CARM

Foto: imatge de la trobada virtual de l'espai de governança de la CARM

Finalment, la tercera mesura imprescindible per aconseguir augmentar la presència de productes de proximitat en les dietes de les persones de l’RMB es tracta de l’impuls a la compra pública alimentària com a eina estratègica per a promoure la presència d’aliments de proximitat en menjadors col·lectius i la viabilitat de les petites i mitjanes explotacions agropecuàries. En aquest sentit, ha recordat Martrat, la Generalitat ha impulsat un grup de treball conjuntament amb la DIBA, on han participat actors molt diversos (entitats de desenvolupament del territori, consells comarcals, entre d’altres) per a elaborar una Guia de Recomanacions per a la compra pública alimentària per a menjadors escolars, on es donen claus de com fomentar els productes sostenibles i de proximitat en la contractació pública. “És una guia i són recomanacions, però és un primer pas per avançar”, ha assegurat la coordinadora de l’OCAS.

La sessió de l’espai de governança de la CARM també ha servit per compartir una enquesta i detectar interessos i necessitats per a crear tres grups de treball (un per cadascuna de les mesures) i impulsar accions d’intercooperació que complementin les accions esmentades per avançar cap a la consecució de la Missió d’Alimentació:

  1. Pel que fa a la primera mesura, esperem que sorgeixi arrel de la formació a municipis que tindrà lloc a la tardor.
  2. En el cas de la comercialització compartida, exploraran aquelles iniciatives de la regió metropolitana com poden col·laborar més estretament i enxarxar-se amb la resta del territori per fer arribar aliments de proximitat a la RMB.
  3. I en la tercera, sondejaran si sorgeixen interessos al voltant de la contractació pública com a formació conjunta, incidència, etc.