Vés al contingut

Oriol Estela participa en el congrés de l’Associació europea d’escoles de planificació amb una xerrada sobre com fer les ciutats i metròpolis més resilients

La participació del PEMB en aquest congrés es deriva de la seva implicació en el grup de treball internacional sobre “Regions Metropolitanes Resilients” patrocinat per l’Acadèmia per al Desenvolupament Territorial de l’Associació Leibniz (Alemanya)
Imagen
Oriol Estela durant la seva intervenció en el Congrés d'AESOP

L’AESOP és la principal xarxa acadèmica de planificació urbana i territorial d’Europa, amb més de 150 escoles i departaments universitaris integrats. Fundada el 1987 i formalitzada com a entitat sense ànim de lucre el 1992, promou la recerca, la docència i el debat crític en urbanisme, amb diverses publicacions i activitats com tallers per a doctorands i congressos anuals.

El 37è Congrés, celebrat del 7 a l’11 de juliol a la Universitat Técnica Yıldız d’Istanbul, ha tingut com a tema central “Planificació com a acció transformadora en l’era de la crisi planetària”. El programa científic incloïa 18 intineraris temàtics, amb presentacions d’un centenar llarg de ressenyes que giraven principalment sobre aspectes com la governança climàtica, la transició energètica justa o les regions metropolitanes resilients.

Alguns nous conceptes sobre els que s’ha debatut especialment són la “planificació transformadora”, és a dir, entendre la planificació espacial com una eina transformadora per construir ciutats equitatives, sostenibles i resilients; l’”urbanisme post-creixement”, que explora alternatives al creixement econòmic continu, enfocades en l’equilibri ecològic i la justícia social; o la idea de trobar-nos en un “interregne” o període d’incertesa institucional que pot ser aprofitats per incorporar noves pràctiques transformadores.

Aquests conceptes reflecteixen una mirada crítica i innovadora de la planificació urbana que transcendeix l’èmfasi tradicional en el creixement econòmic i que sembla totalment assimilada ara com ara pel món acadèmic. L’atenció es dirigeix cap a la intersecció entre ecologia, equitat i polítiques públiques participatives, enteses com a instruments de transformació social i ambiental, i això hauria de tenir el seu reflex en la pràctica.

La participació del PEMB en aquest congrés es deriva de la seva implicació en el grup de treball internacional sobre “Regions Metropolitanes Resilients” patrocinat per l’Acadèmia per al Desenvolupament Territorial de l’Associació Leibniz, Alemanya. L'objectiu central del grup de treball és formular propostes d'augment de la resiliència territorial utilitzant l'exemple de regions metropolitanes seleccionades als països de parla alemanya, així com al sud-oest d'Europa (Barcelona entre elles). El grup contribueix a una expansió tant de la teoria espacial com de la planificació, així com dels coneixements i discursos pràctics de planificació.

La implicació d’institucions com el PEMB en grups de treball com aquest o en esdeveniments acadèmics internacionals com l’AESOP demostra que la intervenció pública pot enriquir la pràctica professional amb recerca acadèmica de primeríssim nivell. Aquest diàleg —entre teoria i experiència de camp— permet estructurar polítiques urbanes basades en evidència i escrutini crític, alhora que nodreix la recerca aplicada amb reptes i contextos reals.

El coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), Oriol Estela Barnet, ha participat com a ponent en la sessió “Resiliència metropolitana: reptes, àmbits d’actuació i respostes”,, en el marc del congrés de l’Associació Europea d’Escoles de Planificació (AESOP, Association of European Schools of Planning), celebrat a Istanbul del 7 a l’11 de juliol. En una sessió compartida amb representants de la regió alemanya de Rhein-Neckar i de la ciutat metropolitana de Bolonya, Estela ha aportat una perspectiva basada en l’experiència pràctica del Compromís Metropolità 2030. Aquest full de ruta es presenta com un cas d’agenda territorial que situa la transició justa al centre, amb l’objectiu prioritari de reduir les desigualtats socials i territorials en el context de l’emergència climàtica.