Vés al contingut

Neix la Xarxa Metropolitana d'Inclusió Residencial, un front comú de 19 ajuntaments i 9 entitats per abordar el problema de l'habitatge social

La XMIR constata que l'habitatge és una problemàtica compartida a escala de regió metropolitana que genera desigualtat social i en proposa una solució col·laborativa

Es crea la Xarxa Metropolitana d'Inclusió Residencial (XMIR), la primera iniciativa que engloba ajuntaments i operadors per abordar el repte de l'habitatge social a escala regió metropolitana. Es tracta d'una proposta sorgida dels treballs de l'Estratègia d'Inclusió i de Reducció de les Desigualtats Socials de Barcelona 2017-2027, desenvolupada des de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, que es durà a terme de manera conjunta amb el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB). L'objectiu de la xarxa és facilitar la generació de projectes per donar una solució cohesionada entre els 19 ajuntaments i les 9 entitats operadores d'habitatge social que en formen part, per tal d'afrontar una problemàtica comuna com és l'exclusió residencial de manera conjunta. 

L'XMIR neix en un marc de fragilitat social on la magnitud de problemes com l'accés a l'habitatge o l'exclusió residencial i la seva connexió intermunicipal a escala metropolitana avalen el fet de treballar en favor de la definició d'un espai col·laboratiu entre municipis i operadors. Al projecte hi participen, a més de les entitats, els responsables tècnics d'habitatge de gran part dels ajuntaments dels municipis més poblats de la regió metropolitana de Barcelona després de constatar que la inclusió residencial és una problemàtica compartida i una prioritat per a tots ells, i que treballar per separat provoca duplicitats i resulta molt més costós. 

Des de la constitució de l'XMIR, s'han dut a terme dues trobades que han servit per definir el full de ruta i els principals objectius de la Xarxa: 

  • Impulsar projectes de cooperació intermunicipal i amb les entitats d'acció social per fer front a les diverses situacions d'exclusió residencial que arrelen en els diferents municipis metropolitans.
  • Promoure projectes d'inclusió habitacional que poden respondre a diferents reptes socials: assequibilitat de l'habitatge per a amplis segments de la població, diversitat de necessitats en funció del cicle de vida, o adaptació de l'habitatge a les persones amb discapacitat, entre d'altres.
  • Articular el treball col·laboratiu i en xarxa d'un espai on compartir coneixements, experiències d'acció i programes d'inclusió residencial connectant els municipis de l'RMB i les entitats que aborden la problemàtica social de l'habitatge a peu de territori. 

A més, i d'acord amb l'anàlisi de necessitats i prioritats segons els objectius marcats, s'estableixen tres projectes per al 2021

  • Borsa de projectes d'inclusió residencial, amb fórmules com l'habitatge cooperatiu de lloguer assequible i/o social o l'habitatge en cessió d'ús per a entitats del tercer sector, entre d'altres.
  • Banc de documentació de bones pràctiques en habitatge i inclusió residencial, per tal de sistematitzar i compartir la informació de projectes de referència en l'àmbit de l'habitatge des de la perspectiva de la política social.
  • Coordinació d'accions contra l'infrahabitatge, seguint les següents línies d'acció:
    • Homologar i compartir dades d'anàlisi de l'exclusió residencial.
    • Fer una aproximació tipològica de les diferents condicions d'empadronament entre municipis.
    • Explorar pautes de cooperació en recursos d'atenció a l'emergència habitacional. 

La participació del PEMB en la coordinació de la Xarxa Metropolitana d'Inclusió Residencial s'emmarca en el procés “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030”, que inclou l'habitatge i el reconeixement de drets bàsics com un dels pilars principals de l'estratègia metropolitana dins la Metròpoli Cohesionada, una de les sis mirades que el procés Barcelona Demà planteja per a la metròpoli del 2030.