L'Observatori Metropolità de l'Habitatge treballa per crear un índex de referència del preu del lloguer per frenar la pujada de preus a Barcelona

Josep Bohigas i Anna Vergés expliquen la necessitat de crear l'Observatori, les seves funcions i les metodologies de treball en el 14è esmorzar estratègic del PEMB

  • 19-05-2017
  • Resum d'activitats
  • 86 Lectures

Crear un índex de referència del preu del lloguer similar al que fan servir ciutats com París o Berlín per evitar la pujada de preus a Barcelona és una de les principals funcions amb les que treballarà l'Observatori Metropolità de l'Habitatge i que avui han centrat el debat del 14è esmorzar estratègic del PEMB que ha comptat amb la participació del director de Barcelona Regional, Josep Bohigas i l'arquitecta Anna Vergés, cap de l'Observatori de l'Habitatge i de la presidenta de la comissió executiva del PEMB i Tinent d'alcalde de l'Àrea d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

Josep Bohigas, Janet Sanz i Anna Vergés durant la seva intervenció sobre l'Observatori Metropolità de l'Habitatge
Josep Bohigas, Janet Sanz i Anna Vergés durant la seva intervenció sobre l'Observatori Metropolità de l'Habitatge

“L'objectiu és tenir un índex de referència per al preu dels habitatges de lloguer que ajudi a frenar la pujada de preus a Barcelona”, ha insistit Vergés que ha explicat que per elaborar-lo es tindran en compte una multitud complexa de factors: des del barri, els metres quadrats, l'eficiència energètica, la urbanització o els serveis a l'entorn com el transport públic. Això permetrà que els veïns i veïnes puguin tenir una dada objectiva sobre el valor del mercat de qualsevol habitatge de lloguer.  És la manera de poder condicionar les regles de mercat amb una política pública de preus assequibles per a tothom”, ha afegit Sanz.

De la mateixa manera, ha dit Vergés “també servirà per veure l'evolució preus de lloguer, limitar preus abusius i així evitar un increment desorbitat dels preus dels contractes de lloguer”. Per tal d'elaborar-lo, estan duent a terme un procés de Benchmarking inspirant-se en ciutats com París, Munich, Berlin, Amsterdam o Nova York que estan més avançats en l'elaboració d'estadístiques i han adoptat més mesures de regulació pel que fa als contractes existents.

“Aquí tenim una lliçó important per aprendre: els criteris metodològics són molt importants. O fem un índex que intenti regular els nous contractes o fem un preu de referència perquè tothom pugui pagar el lloguer per tots els sectors de la població”, ha insistit la cap de l'Observatori que també tindrà en la seva línia de treball elaborar un cens d'habitatges buits, analitzar l'estat actual i les futures necessitats del parc, diagnosticar l'estat dels edificis al territori, les necessitats de rehabilitació, i la innovació en la construcció.

Per la seva banda, Josep Bohigas ha situat el per què és necessari l'Observatori. En primer lloc, per tenir un mapa d'agents que treballen sobre la realitat de temes d'habitatge. “Els actors han anat creixent en els últims anys i un clar exemple d'aquesta setmana mateix són la creació del sindicat de llogaters o associacions com Dinamo, organitzacions noves que obliguen a ampliar l'espectre d'actors”, ha dit Bohigas. En segon lloc, l'Observatori és necessari per veure què fan altres ciutats com París, Berlín, Nova York així com també d'altres regions de l'estat espanyol.

A més, per a Bohigas també ha de servir per articular projectes i tècnics professionals independents, donar eines a les persones de les institucions públiques i que estan en primera línia per perdre mesures així com també ha de poder proveir informació a la premsa i aclarir els laberints d'informació a la ciutadania.   “Els projectes estratègics els fem tots de la mà de l'àrea d'urbanisme perquè el vector de l'habitatge és intrínsec a qualsevol decisió urbana”, ha afegit. Entre el mes de juny i juliol es presentaran els primers resultats i finals del 2017 la segona onada.

Finalment, Sanz ha assegurat que des de l'Ajuntament s'està treballant per encarar els reptes que té Barcelona com a ciutat metropolitana perquè “no podem tenir ciutats de primera i de segona”. “Cal fer front a la greu emergència habitacional. Amb l'ajuda de la PAH i dels veïns i veïnes organitzats estem parant desnonaments a peu de carrer però ara també es produeixen els desnonaments silenciosos: la llei d'arrendaments urbans es va modificar i ara et poden fer fora més ràpid de casa i canviar-te les regles del joc la qual cosa dificulta l'arrelament als barris”, ha manifestat la cinquena tinent d'alcaldia 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies