La tecnologia democratitza i fa més accessible l'emprenedoria, una de les conclusions del Racó de #Repensar sobre la presentació del darrer llibre de Boyd Cohen

Aïda Bravo, Miquel Martí i Guernica Facundo debaten amb l'autor al voltant del llibre Post-Capitalist Entrepreneurship: Startups for the 99% en el primer acte de la Mobile Week Barcelona descentralitzat a L'Hospitalet de Llobregat

  • 21-02-2018
  • Resum d'activitats
  • 90 Lectures

Qualsevol persona pot ser emprenedora? S'hi neix o s'aprèn al llarg del temps? Com hi influeix la tecnologia? Com s'hauran d'adaptar les ciutats i els governs locals als nous models d'emprenedors? Han estat algunes de les qüestions que s'han debatut durant el Racó de #repensar, un acte on s'ha presentat el llibre Post-Capitalist Entrepreneurship: Startups for the 99% amb el seu autor, Boyd Cohen, i que ha servit per concloure que  la tecnologia democratitza i fa més accessible l'emprenedoria. Han acompanyat Cohen en el debat l'economista i coordinadora de l'Institut d'Emprenedoria de BarcelonaAïda Bravo; el CEO de Barcelona Tech CityMiquel Martí; i la cofundadora de LabCoopGuernica Facundo, que ha moderat l'acte. El coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, i el regidor d'Innovació Social i Cultura de L'Hospitalet de Llobregat, David Quirós, han estat els encarregats de fer la benvinguda del que ha estat la primera activitat que el PEMB ha organitzat en col·laboració amb la Mobile Week Barcelona – per primera vegada fora de la ciutat comtal- i l'Ajuntament de l'Hospitalet en el marc també de #LHMobileTech.
 

Boyd Cohen durant la presentació del seu llibre: ?Post-capitalist Entrepreneurship?
Boyd Cohen durant la presentació del seu llibre: ?Post-capitalist Entrepreneurship?

Durant la presentació del llibre, que ha tingut lloc a la Torre Barrina i ha comptat amb una quarantena d'assistents, Cohen ha explicat els exemples de diferents formes d'emprenedoria post-capitalista emergents com les plataformes cooperatives o l'aparició d'organitzacions autònomes descentralitzades gestionades pel blockchain, així com altres instruments com les monedes alternatives (locals, criptomonedes o bancs de temps). Els espais de coworking, els fablabs, iniciatives col·laboratives en plataformes de codi obert, un sistema de renda bàsica i de moneda alternativa local són els elements que per Cohen han de configurar l'economia urbana del futur. “Una fabcity té el compromís de produir el 50% del que es consumeix a la ciutat; menjar, energia, aigua... Barcelona va ser la primera ciutat compromesa amb aquesta finalitat”; ha explicat l'autor del llibre que considera que “hem d'arribar a una economia local connectada globalment i digitalment, que serà més col·laborativa, urbana i amb un model econòmic de prosperitat compartida”. El sistema capitalista ha arribat al límit i, per això, Cohen ha acabat la seva intervenció amb un desig: que les persones emprenedores del món es conjurin per canviar el model econòmic per avançar cap a un model més inclusiu i on la ciutadania pugui tenir més poder.

La tecnologia està creant una bombolla de l'emprenedoria? Està canviant el perfil de persones que són emprenedores? Han estat dues de les preguntes que Guernica Facundo ha introduït al debat posterior i que tant Cohen, com Bravo, com Martí han coincidit en desmentir. “No és una bombolla, on abans es parlava d'empresaris ara es parla d'emprenedors. A més, la tecnologia pot ser un factor distanciant però pot promoure certa igualtat. En un món on la tecnologia i el coneixement és més accessible, més gent té l'oportunitat de tenir una bona idea i implementar-la”, ha dit el CEO de Barcelona City Tech mentre que Bravo ha afegit que “tecnologia afavoreix noves oportunitats de negocis i aportar millors solucions als negocis ja existents”.

“Com fer conviure l'antiga economia amb la nova economia de plataformes?”, s'ha preguntat Martí, que considera que el perfil dels nous emprenedors és divers: hi ha qui es mou pel bé comú i que responen un repte, hi ha qui només es mou pels diners i després d'altres que semblen que es moguin pel bé comú però només es mouen “pel bé comú de la seva butxaca”. “El gran canvi en temes d'emprenedoria vindrà quan siguem del tot conscients del poder del big data i data scientist”. De la mateixa manera, Bravo ha explicat que cada vegada més alumnes acudeixen a l'Institut Emprenedoria de Barcelona amb la perspectiva social incorporada. “Poques vegades ens diuen que només volen fer diners. El que passa sovint és que quan volen posar tant al centre les persones, s'obliden que estan parlant d'un negoci”. Per a Cohen, “hem democratitzat la capacitat d'innovar i emprendre. Fa 15 anys calia ser un privilegiat, avui en dia no cal”, ha assegurat.

“La ciutadania cada vegada tindrà més poder per definir el futur de les ciutats i el model de societat”, ha assegurat Facundo, que considera que també s'ha d'identificar emprenedoria no només amb empresa sinó amb iniciatives de caràcter col·lectiu que aportin solucions per a la gent com SomEnergia o Guifi.net. “Hem de veure quins són els límits i també de qui són les responsabilitats”, ha conclòs.

Oriol Estela, qui ha fet la benvinguda de l'acte, ha explicat el per què el PEMB ha volgut ser part activa de la Mobile Week Barcelona, un esdeveniment de referència per a la ciutat, i portar a terme una primera experiència per fer-lo extensiu a l'entorn metropolità portant el debat sobre “quin és el futur de l'emprenedoria i com les noves tecnologies haurien de permetre que més persones accedissin”. Per la seva banda, el regidor d'Innovació social, David Quirós, ha explicat el repte que tenen les ciutats de construir entre tots un context on la tecnologia estigui al seu servei.

 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies