La 'Plataforma Aprofitem els Aliments' i el PEMB ofereixen un dinar gratuït per a 1.000 persones al carrer

La Rambla del Poblenou s'ha convertit aquest dissabte en un gran menjador d'aliments reaprofitats en la lluita contra el malbaratament durant la #ZeroFoodWasteBCN

  • 26-11-2018
  • Resum d'activitats
  • 88 Lectures

 A Catalunya es malbaratem 262.471 tones d'aliments, és a dir, 35 kg  per persona a l'any o, el que és el mateix, 112 euros per habitant. La reducció i la prevenció del malbaratament alimentari implica avançar cap a un model de producció i de consum més responsable i sostenible.

Voluntaris del Campus de Turisme, Hosteleria i Gastronomia de la Universitat de Barcelona (CETT-UB)
Voluntaris del Campus de Turisme, Hosteleria i Gastronomia de la Universitat de Barcelona (CETT-UB)

En la lluita contra el malbaratament alimentari, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i l'Agència Catalana de Residus, juntament amb la “Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA)” i la col·laboració, entre d'altres entitats, del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), ha organitzat un àpat popular d'aprofitament elaborat amb aliments recuperats que queden fora dels circuits de comercialització a La Pionera, a la Rambla del Poblenou. S'han servit més de 1.000 racions de menjar i fins a nou àpats diferents preparats amb fruites i verdures de reaprofitament com peres al vi o mongetes amb patates.

Amb el total d'aliments que s'han recuperat durant la jornada una persona podria alimentar-se durant 5,6 anys, tenint en compte que cadascun de nosaltres consumim de mitjana 1.200 quilos al dia. Però el reaprofitament té un impacte també mediambiental, tal i com ha apuntat Frederic Ximeno, del Comissionat d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament de Barcelona, que en declaracions a BTV ha dit que aquest “és un problema molt greu, ètic, solidari, però a l'hora també ambiental, que genera un gran consum d'aigua i emissions de CO2”. I és que segons els càlculs dels organitzadors, aquest dinar ha suposat un estalvi a nivell hídric equivalent a 2.500 dutxes.

 

 

A l'esdeveniment també hi ha assistit Pilar Chiva, de l'Agència Catalana de Residus i ha estat possible gràcies un centenar de voluntàries i voluntaris que durant una setmana han recollit aliments del camp que els pagesos donaven per perduts així com productes de Mercabarna no aptes ja per a la venta. Una trentena de voluntaris de l'Escola d'Hosteleria s'han encarregat de cuinar-ho tot. L'acte, que s'ha celebrat per tercera vegada, s'ha emmarcat dins la jornada #ZeroFoodWasteBCN, que pretén ser un mercat d'iniciatives emprenedores en termes de sostenibilitat alimentària a la Setmana Europea de Prevenció de Residus. “Iniciatives com la jornada Zero Food Waste responen a l'esperit i els objectius de la futura Carta Metropolitana de Barcelona impulsada des del PEMB; on des d'una mirada àmplia i transversal  s'aposta  pel treball en xarxa amb tots els agents del cicle alimentari des del camp al plat, per a establir compromisos i accions comunes en termes de política alimentària”, assegura el coordinador general del PEMB, Oriol Estela. En aquest sentit, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, s'adherit recentment a la Xarxa pel Dret a una Alimentació Adequada (XDAA), en el context de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, que dinamitza un grup de treball per recolzar la presentació de la proposició de Llei per la prevenció i reducció del malbaratament d'aliments a Catalunya. Cal una visió més integral i d'alçada de la problemàtica del malbaratament. Parlar de malbaratament alimentari requereix parlar de la necessitat de transitar cap a un model de producció i consum més responsable i sostenible. Des d'aquesta perspectiva es poden plantejar solucions locals amb impactes globals i no quedar-nos indiferents davant la magnitud de la tragèdia”, apunta Gaby Susanna, directora de la “Plataforma Aprofitem els Aliments”.

Segons els organitzadors, la iniciativa ha estat tot un èxit i que es repeteixi dependrà de la voluntat política i de les entitats que ens formen part.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies