La necessitat d'impulsar realment una nova agenda urbana centra la primera edició de 'La Metropolitana'
Una quarantena de persones debaten sobre què cal fer després de la conferència Habitat III a Quito en la primera tertúlia amb espuma coorganitzada pel PEMB i l'SCOT amb la col·laboració de Birra08
- 27-04-2017
- Resum d'activitats
- 51 Lectures
“Després de Quito, què?”. Aquesta ha estat la pregunta clau que ha centrat la primera edició de La Metropolitana, la tertúlia amb espuma, una activitat coorganitzada pel PEMB juntament amb la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT) i que ha tingut lloc a Barcelona amb la col·laboració de Birra 08, un obrador de cervesa artesana de proximitat. “La nostra voluntat obrir i impulsar debats sobre reptes metropolitans tot donant a conèixer projectes locals singulars, com són les cerveses artesanes”, ha explicat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, que ha avançat que la següent sessió seria el mes de juny a un altre municipi de la regió metropolitana. “Aquesta primera edició ha servit per posar de manifest la necessitat de reclamar voluntat política per impulsar realment una nova agenda urbana”, ha assegurat Estela.
El debat, que ha comptat amb la participació d'una quarantena de persones, ha girat entorn de com serà el desplegament de la nova agenda urbana, dels reptes de Barcelona després d'Hàbitat III a Quito, i de la implementació de la nova agenda urbana catalana. Dues qüestions que els dos ponents, Rosa Suriñach, coordinadora de comunicacions globals a les Nacions Unides, i David Bravo, col·laborador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en el desenvolupament del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà han contribuït a posar-hi llum.
Suriñach ha fet un resum de l'evolució d'Hàbitat fins la conferència a Quito on es van incorporar aportacions que anteriorment no es tenien en compte com les diferents visions de les dones o de col·lectius no necessàriament lligats a l'urbanisme, posant l'èmfasi en el seu valor afegit. Sobre Quito, ha dit que va servir per posar de manifest que les ciutats i l'urbanisme són un dels pilars del desenvolupament humà i dues maneres d'entendre-les: des d'una visió mercantilista a una visió més democràtica. “Entre Quito i la trobada alternativa hi havia complementarietat: van servir per posar en l'agenda mundial la importància de les ciutats”, ha destacat. De la mateixa manera, Suriñach també ha posat sobre la taula com els espais públics són clau en l'agenda urbana així com la poca capacitat d'algunes ciutats per implementar i treballar amb una agenda a 20 anys vista. “En les regions i en les ciutats com Barcelona on sí que es pot fer, no podem deixar perdre l'oportunitat”, ha assegurat, perquè, ha dit, ja hi ha projectes que s'estan fent precisament en la direcció encertada.
Per la seva banda, Bravo ha assegurat que Quito tot i que va ser un espai amb moltes veus, no totes van ser recollides en la Declaració final que tampoc va tenir en compte en els reptes fonamentals de la gestió urbana com són la justícia, la participació, l'ecologia i la memòria. En aquest sentit, ha incidit en com els moviments socials sobretot estan contribuint a recuperar “el dret a la ciutat” en contraposició a fenòmens globals com la gentrificació. “Tothom vol viure a les ciutats: l'espai urbà s'està tornant desitjable”, ha explicat Bravo, que ha assegurat que és necessari que l'agenda urbana també serveixi per democratitzar les ciutats. “Qualsevol política pública i de transformació cal que vagi a la base i a democratitzar l'accés als centres urbans, als llocs més desitjats alhora que cal que no es consumeixin tots els recursos energètics i tenir en compte l'habitatge públic”, ha afegit.
Altres qüestions que van situar els assistents van ser si són necessàries les conferències globals com Habitat III per desenvolupar estratègies locals, i quin espai queda per a la planificació estratègica urbana i metropolitana. La conclusió: cal prendre's la idea d'una nova agenda urbana seriosament si el que es vol és transformar les ciutats i metròpolis perquè esdevinguin espais d'oportunitat per a tothom. “Posarem tot el que estigui a les nostres mans per fer-la una realitat en aquests termes”, ha conclòs Estela després que el Govern de la Generalitat hagi impulsat l'Assemblea per una Nova Agenda Urbana Catalana.