La guanyadora de la Beca Santacana 2019 presenta el seu projecte 'Anàlisi Socioecològica Integrada' als membres del jurat

María José LaRota-Aguilera planteja un desenvolupament metropolità resilient i una visió estratègica transdisciplinària i socialment inclusiva en el procés de governança

  • 04-11-2020
  • Actualitat del PEMB
  • 136 Lectures

Un any ha tingut l'estudiant del doctorat en Ecologia Terrestre de la Universitat Autònoma de Barcelona, María José LaRota-Aguilera, per desenvolupar el projecte guanyador de la segona edició de la Beca Santacana atorgat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. Es tracta d'“Anàlisi Socioecològica Integrada (SIA) de la infraestructura verda metropolitana de Barcelona”. L'estudi ha estat publicat a la revista Landscape and Urban Planning i a l'anuari metropolità de l'IERMB i ara l'ha presentat al jurat que li va concedir el premi l'any passat format per Montserrat Pareja, Joan Campreciós, Martí Parellada i Carme Miralles.

La guanyadora de la beca, María José LaRota-Aguilera, durant la presentació
La guanyadora de la beca, María José LaRota-Aguilera, durant la presentació

LaRota-Aguilera ha exposat els antecedents i les interaccions en la fase inicial del treball centrat en els espais oberts i les implicacions d'una potencial transició socioecològica de l'àrea metropolitana de Barcelona. “Des de fa anys estem buscant com podem transitar de les metròpolis ‘satanitzades' a pensar en metròpolis capaces de compaginar l'increment i la pressió poblacional amb la seva matriu territorial i que assegurin, d'alguna manera, territoris sostenibles i beneficiosos per als seus habitants”, ha explicat la biòloga i geògrafa. LaRota-Aguilera convida a reflexionar sobre quin és propòsit de l'agricultura metropolitana, tenint en compte tres aspectes: La mida i paper de la ramaderia de l'AMB; les aportacions per a la construcció d'una economia més circular, l'enfortiment de la sobirania alimentària (disponibilitat d'aliments locals) i la millora de la seva eficiència metabòlica.

El treball s'ha realitzat en els 36 municipis l'Àrea Metropolitana de Barcelona i s'emmarca en el Pla Director Urbanístic de l'AMB. Vol ser una eina per generar horitzons factibles, viables i desitjables en termes d'infraestructura verda i pretén “superar estratègies clàssiques de conservació i explorar posicionaments socioecològics que estableixin un gradient adequat d'usos en la interacció entre sòl urbà i no urbà”, segons LaRota-Aguilera. El coordinador general del PEMB, Oriol Estela i Barnet, precisament, ha destacat el fet que el projecte s'integri dins el nou “PDU com una gran oportunitat per repensar com hauria de ser una veritable infraestructura verda metropolitana i la seva contribució al funcionament del sistema metropolità”.

Les conclusions principals que recull l'estudi són:

  • El model que vincula el metabolisme amb els usos del sòl aportant una perspectiva multi-escalar per a l'avaluació de condicions generals per a una transició ecològica dels espais oberts de les àrees metropolitanes.
  • El model ha permès la identificació d'elements crítics i estratègics per transitar cap a una economia més circular vinculada a la qualitat ecològica de la metròpoli.
  • La infraestructura verda metropolitana és un element estructural i funcional essencial de sistema metropolità amb múltiples potencialitats que no poden limitar tan sols a l'ús actual de sòl.
  • El treball actual proveeix una anàlisi més biofísic que monetari que pot preveure pressions sobre la infraestructura verda.
  • S'han caracteritzat les diferents vocacions del territori i la relació amb el funcionament d'un sistema complex socioecològic com el de l'AMB.

La guanyadora de la Beca Santacana ha acabat la seva exposició fent una crida urgent a treballar de manera interdisciplinària assegurant que 'fer una transició cap a una agricultura estríctiament orgànica a l'AMB, no és una solució màgica per fer millorar la sostenibilitat de la infrastructura verda'. Per contra l'estudi, suggereix la necessitat d'explorar els sistemes agroecològics, on la producció animal i agrícola estiguin més integrades en el territori i recalca 'la importància d'acoblar aquest tipus de models a processos participatius per aconseguir una major sostenibilitat de sistema socioecològic metropolità'. La doctorand en Ecologia Terrestre a la Universitat Autònoma de Barcelona planteja, doncs, un desenvolupament metropolità resilient i una visió estratègica transdisciplinària i socialment inclusiva en el procés de governança, pilars fonamentals del procés “Barcelona Demà. Compromís Metropoiltà 2030”.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies