La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat presenta el nou model d’ordenança d’estalvi i ús eficient de l’aigua

Davant la creixent escassetat d’aigua i la necessitat d’una gestió més eficient dels recursos hídrics, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, ha presentat un nou model d’ordenança municipal per a l’estalvi i l’ús eficient de l’aigua. L’eina proporciona mesures concretes perquè els ajuntaments puguin adaptar-se a la nova realitat climàtica i garantir un consum sostenible.
A la 25a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, celebrada el 6 de març a Centelles, es va presentar el nou model d’ordenança municipal d’estalvi i ús eficient de l’aigua, una iniciativa de la Comissió de sequera, que vol adaptar els municipis a la situació de sequera estructural que afecta Catalunya. Aquesta eina, que actualitza el document de 2005, inclou noves mesures innovadores i concretes per afrontar els reptes hídrics del present i del futur.
El document és una eina pràctica i normativa que serveix com a guia per als ajuntaments, tant per revisar l'ordenança existent com per aprovar-ne una per primera vegada. L'objectiu central és reduir el consum d’aigua i fomentar l'ús eficient dels recursos hídrics, a través de l'ús d’aigües regenerades i la reutilització de l'aigua en àmbits no essencials.
Un nou marc per afrontar la crisi climàtica
El nou model d’ordenança, desenvolupat amb un enfocament ambiciós i viable des del punt de vista tècnic, estableix criteris per a l'aprofitament de recursos hídrics alternatius i l'estalvi d'aigua. Ha estat concebut perquè els ajuntaments el puguin adaptar a les seves particularitats territorials, assegurant-ne sempre l'alineació amb el marc normatiu vigent i la coherència amb les polítiques d'aigua a escala nacional.
A l’Assemblea, el diputat d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, Marc Serra Solé, va destacar la importància de preparar els municipis per afrontar una sequera estructural a llarg termini, un dels grans reptes del canvi climàtic. En aquest sentit, la nova ordenança vol ser una "caixa d'eines" que ajudi a reduir els consums domèstics a través de sistemes d’aigües grises i altres mecanismes, mentre corresponsabilitza els grans consumidors per garantir que tots els sectors contribueixin a una gestió més eficient i sostenible dels recursos hídrics.
Un pas endavant per assolir la Missió d’emergència ambiental i climàtica del Compromís Metropolità 2030
El nou model d’ordenança d’estalvi d’aigua no només actua com una eina normativa per als municipis, sinó que també s’alinea amb els objectius de la missió d’Emergència ambiental i climàtica del Compromís Metropolità 2030. La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que és l’espai de referència d’aquesta missió, compta amb el PEMB com a membre observador des del 2023.
La missió té com a finalitat mitigar els efectes del canvi climàtic i garantir un hàbitat saludable, basant-se en una transició justa en la gestió dels recursos i el model energètic. Un dels seus eixos principals és la millora en la gestió dels recursos hídrics per afrontar l’escassetat d’aigua i els episodis de sequera que afecten la regió metropolitana de Barcelona. Per aquest motiu, es prioritza l’increment de l’ús d’aigua regenerada i de fonts alternatives en els àmbits industrial, agrícola i residencial, així com la millora de l’eficiència en el consum.
En aquest context, el document que impulsa la Xarxa, amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona, representa un pas concret cap a l’assoliment d’aquests objectius, oferint als municipis una eina pràctica per avançar cap a un ús més eficient i sostenible de l’aigua, un recurs tan valuós.
La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat és l’associació de referència a Catalunya en l’àmbit de la sostenibilitat, amb més de 330 ens locals associats. La Diputació de Barcelona n’assumeix la presidència i la secretaria tècnica.