El PEMB situa la necessitat de reconèixer les realitats metropolitanes a nivell institucional i dotar-les de recursos al Foro de las Ciudades Madrid 2022
Oriol Estela: 'No té sentit que avui en dia a Espanya només existeixi una àrea metropolitana formalitzada com és la de Barcelona'
- 17-06-2022
- Actualitat del PEMB
- 106 Lectures
El coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, ha posat sobre la taula la necessitat de reconèixer les realitats metropolitanes a nivell institucional i dotar-les de recursos, durant la seva intervenció al debat “Els reptes de la ciutat al segle XXI” celebrat el passat dimarts 14 de juny en el marc del Foro de las Ciudades Madrid 2022 a IFEMA. A més de comptar amb agendes urbanes al menys en les ciutats de certa dimensió, Estela considera que “és imprescindible una major articulació en xarxa del teixit urbà del conjunt del país”. No només per millorar les condicions de vida als principals nuclis de població, sinó per reforçar les ciutats intermèdies i petites”. Aquest reforç, ha afegit, “és clau per avançar cap a un major equilibri territorial i combatre fenòmens com el de l'anomenada “Espanya buida” (o buidada)”.
I és que, sense una adequada planificació del sistema de ciutats, la tendència serà la d'una major concentració de població i activitat econòmica en aquelles àrees millor dotades. “No té sentit que avui en dia a Espanya només existeixi una àrea metropolitana formalitzada com és la de Barcelona”, ha explicat Estela, que pensa que són vàries les ciutats que des de ja haurien de formular les seves agendes urbanes prenent com a referència l'escala metropolitana (València, Sevilla, Saragossa, Màlaga, Palma de Mallorca...).
Però és necessari anar més enllà i que aquestes agendes serveixin per avançar en la configuració d'estaments metropolitans amb capacitat operativa sobre la base d'un model i d'uns instruments mínims comuns. S'ha de tenir en compte, això sí, que inclús en el cas de Barcelona, que ja compta amb una institució metropolitana pròpia, les dinàmiques sovint acaben per desbordar els límits administratius.
És per tots aquests motius que la proposta del PEMB és una aposta per la combinació d'una estructura regionalitzada del conjunt de Catalunya (donat que no té sentit avançar únicament en l'articulació de l'entorn de la capital) amb la construcció d'una governança més d'a baix a dalt, fruït de la cooperació entre ens locals i altres actors clau del territori, que permeti tant establir una coordinació eficient en la prestació de serveis, com l'impuls d'estratègies compartides. Aquest serà el nucli central del Compromís Metropolità 2030, que podria considerar-se la primera agenda urbana metropolitana que es posa en marxa al nostre país.
El coordinador general del PEMB ha manifestat la seva esperança en que la nova generació d'agendes urbanes adopti aquesta dimensió metropolitana allà on tingui sentit i que la qüestió metropolitana ocupi l'espai que mereix als programes i debats que estan per venir de cara a les properes eleccions municipals.
A més, durant el Foro de las Ciudades Madrid 2022 Oriol Estela Barnet ha participat, també, en la sessió “Ciutat 15 minuts i territoris 45 minuts” organitzada pel Foro NESI, on ha presentat la “Declaració per les Ciutats de 15 minuts i Territoris de 45 minuts”, juntament amb Diego Isabel la Moneda, director del Foro NESI, i Beatriz Ramírez, responsable de l'Àrea Urbanisme per la Vida del Foro NESI. En la mateixa línia, Estela ha destacat la necessitat d'entendre el territori com un sistema, una xarxa de ciutats grans, mitjanes i petites ben articulades entre elles i amb el seu àmbit rural. És per aquest motiu que el Foro NESI, amb la col·laboració de més de 50 entitats entre les que es troba el PEMB de la mà del seu coordinador general, ha elaborat la “Guia cap a les Ciutats de 15 minuts i Territoris de 45 minuts”, una guia metodològica amb eines i bones pràctiques que neix amb l'objectiu d'ajudar als municipis a implementar el model 15'-45' a les seves localitats i territoris.