El PEMB se suma activament a l'eclosió de propostes per impulsar l'alimentació sostenible a Barcelona aquesta tardor

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona col·labora amb l'AMB i la Generalitat de Catalunya en l'organització d'una trobada de municipis catalans per posar en comú instruments de governança que impulsin bones polítiques alimentàries

  • 15-10-2021
  • Actualitat del PEMB
  • 142 Lectures


La condició de Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible que enguany té Barcelona es manifesta amb la màxima intensitat aquest mes d'octubre a la ciutat i l'àrea metropolitana. Tres grans esdeveniments concentraran la majoria de les propostes –més de 150– orientades a remarcar la necessitat de transformar el sistema alimentari: la Setmana Ciutadana de l'Alimentació Sostenible (del 14 al 24 d'octubre), el VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries Urbanes del Pacte de Milà (del 19 al 21 d'octubre) i el Gastronomic Forum Barcelona (del 18 al 20 d'octubre), organitzats amb el suport de l'Ajuntament i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB).

Aquesta tardor serà clau per Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
Aquesta tardor serà clau per Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021

Així doncs, seran uns dies on la capital catalana multiplicarà les activitats adreçades a convidar a la ciutadania a participar directament en la transició cap a sistemes alimentaris sostenibles a través de tallers, xerrades, experiències gastronòmiques, espectacles i propostes culturals. En paral·lel, Barcelona serà l'epicentre mundial del debat entorn a la política alimentària de les ciutats. També es deixarà constància que el sector de la restauració ha començat a fer un gir cap a una gestió més sostenible dels seus negocis i al compromís de proveir-se d'aliments saludables i de proximitat. 

En aquest context, els municipis catalans es trobaran el 19 d'octubre per posar en comú instruments de governança que facilitin el treball conjunt, la reflexió, el debat i l'impuls de bones polítiques en tota la cadena alimentària, en una jornada coorganitzada per l'AMB i la Generalitat de Catalunya amb el suport del PEMB. Hi assistiran l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà

Acostament entre les ciutats i el medi rural

El VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries Urbanes del Pacte de Milà (MUFPP) –que reunirà al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona prop de 300 representants tècnics i polítics de ciutats d'arreu del món, membres d'agències internacionals i de la comunitat científica i representants de la societat civil– debatrà sobre l'impacte de l'alimentació en la salut de les persones i els ecosistemes i es plantejaran actuacions d'abast global sobre l'emergència climàtica. Actualment, la ciutat de Barcelona, l'AMB (i les ciutats que en formen part) i Granollers són membres de ple dret del Pacte de Milà. 

Entre els participants en l'esdeveniment s'hi compten experts com el relator de Nacions Unides pel Dret a l'Alimentació Michael Fakhri; el director executiu de la xarxa de megaciutats contra la crisi climàtica C40, Mark Watts; la geògrafa urbana Jane Battersby; el destacat científic sobre sistemes alimentaris sostenibles global Brent Loken; la fundadora i presidenta executiva de la Fundació EAT, Gunhild Stordalen; el director del departament de Nutrició per la Salut i el Desenvolupament de l'OMS, Francesco Branca; i la presidenta de Food Tank, experta en agricultura sostenible, Danielle Nieremberg

La trobada de municipis catalans 'Eines de la política alimentària per al reequilibri territorial', es realitzarà de forma prèvia a la inauguració del Fòrum, i comptarà amb la participació de persones expertes en polítiques alimentàries sostenibles, en representació d'un ampli ventall d'institucions i entitats del territori: des de les coorganitzadores, AMB, Generalitat i PEMB, a l'Associació de Micropobles de Catalunya o la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària (XMESS), entre d'altres. 

L'eix conductor de la jornada serà la relació rural-urbà a través de l'alimentació, i s'incidirà en com enfortir els vincles entre els territoris agrícoles i les ciutats a Catalunya. A més, es convidarà als municipis catalans a sumar-se al Barcelona Challenge for Good Food and Climate, un compromís que es llançarà en el marc del VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries Urbanes del Pacte de Milà. 

Com a mostra de la conscienciació de l'organització del Fòrum del MUFPP per promoure una alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient, el menú del sopar institucional l'ha dissenyat el moviment Slow Food i la gran majoria dels plats que se serviran seran vegans i de km0. Tot i que els comensals d'aquesta vetllada seran principalment comissionats internacionals del MUFPP, una quinzena d'entitats adherides a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM) hi han estat convidades pel PEMB. 

Impuls als productes de proximitat i de temporada 

Durant el mes d'octubre també s'activarà el projecte Comerços Verds a tots els Mercats Municipals de la ciutat, que amb l'adhesió del 50% de les parades de fruita, carn, llegums i peix facilitarà la presència senyalitzada de productes sostenibles. Es tracta d'una iniciativa que ja està preparant el seu salt a la resta de la metròpoli. També arrencarà la fase pilot del Centre d'Intercanvi d'Aliments de Proximitat a Mercabarna per afavorir la venda de la producció de proximitat al comerç minorista de les ciutats de l'entorn metropolità.  

A més, als 163 restaurants de la regió metropolitana adherits a la iniciativa Menú de les Estacions, que promou el consum d'aliments de temporada i de proximitat, hi haurà disponible des d'aquesta setmana el Menú de Tardor, on els productes estrella són la coliflor, la mongeta del ganxet, el moniato, la magrana, el pollastre, el sorell, la castanya i el rovelló. 

Altres convocatòries de tardor són la trobada Mercat de Mercats i la Fira de Restauració Sostenible ‘Terra del Gust', així com dues exposicions que seguiran un circuit itinerant per la regió metropolitana i més enllà. 

L'esforç per enfortir les economies locals sostenibles i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta tindrà continuïtat molt més enllà de la tardor: Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 comprèn el desenvolupament de més de 90 projectes i polítiques de foment de l'alimentació sostenible. La seva programació, que va començar el gener de 2021, culminarà amb l'inici del procés d'elaboració d'una Estratègia Alimentària de ciutat amb horitzó 2030 que, junt amb la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona, esdevingui el full de ruta que caldrà seguir en les polítiques alimentàries de les nostres ciutats per als pròxims anys.   

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies