El PEMB participa en un programa internacional per compartir projectes sobre sostenibilitat ambiental

Membres d'organitzacions de cinc països es reuneixen a Hongria per posar en comú diferents iniciatives que s'estan duent a terme contra el canvi climàtic

  • 09-05-2022
  • Actualitat del PEMB
  • 96 Lectures

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) ha format part d'una activitat del programa Erasmus + que té per objectiu compartir i conèixer projectes sostenibles que s'estan desenvolupant actualment a Europa, concretament a entitats de cinc països diferents: Espanya, Israel, Itàlia, Alemanya i Hongria. La trobada ha coincidit amb l'etapa de concreció de la missió climàtica que s'inclourà al nou pla estratègic de la regió metropolitana de Barcelona: el Compromís Metropolità 2030.  

El PEMB participa en un programa internacional per compartir projectes sobre sostenibilitat ambiental
El PEMB participa en un programa internacional per compartir projectes sobre sostenibilitat ambiental

La visita va tenir lloc a Hongria, hostejada per Szatyor, associació que organitza i facilita esdeveniments socials, com ara programes d'aprenentatge intercultural per a nens i nenes, sistemes alternatius o experimentals d'economia a nivell local, tallers educatius o debats sobre ecologia. “Els valors principals pels quals ens regim són: proximitat, estacionalitat, prevalença de productes orgànics, reducció del malbaratament i acció comunitària” va puntualitzar durant la presentació del programa Era Kármán, una de les fundadores de l'associació i que actualment gestiona el programa internacional de voluntaris a la localitat d'Etyek.  

Les altres organitzacions convidades al programa internacional han estat: 

  • GARAPEN (País Basc, Espanya): associació professional que pretén agrupar agències de desenvolupament constituïdes per institucions locals del País Basc, amb l'objectiu de promoure l'intercanvi d'informació i coneixement  a través de projectes col·laboratius. 

  • ITALCAM (Alemanya): associació d'empreses, autònoms i institucions que promou i fomenta les relacions comercials entre Itàlia i el mercat de parla alemanya. 

  • CSA (Itàlia): cooperativa social especialitzada en la planificació i gestió de serveis locals per a organismes públics i empreses privades. 

  • SPNI (Israel): organització ambiental sense ànim de lucre més antiga i més gran d'Israel. Durant més de 60 anys, l'SPNI s'ha dedicat a protegir i preservar els recursos naturals, el medi ambient, la biodiversitat i el paisatge únic del país. 

Tanmateix, l'entitat hostessa Szatyor, compta amb una xarxa d'organitzacions del país compromeses amb objectius similars, algunes de les quals van participar a la posada en comú. En són exemple els propietaris de Valaha-tanya, una granja que combina diferents pràctiques agroforestals amb els principis de permacultura i agricultura ecològica. També ho és l'Associació Hongaresa per l'Educació Mediambiental, centrada en el desenvolupament del coneixement i la consciència ambiental, a través, entre d'altres, de la creació de jocs infantils amb joguines fetes a partir de materials reciclats per estudiar la natura.  

A més a més, durant la visita, els membres participants van tenir l'oportunitat de reunir-se amb el secretari internacional del departament de clima i medi ambient de l'Ajuntament de Budapest, Tamas Ibolya , qui va exposar les bases principals del pla estratègic d'acció climàtica per la capital Hongaresa. El pla, tal i com succeeix al PEMB, es fonamenta en un model estratègic de missions, impulsat per l'economista Mariana Mazzucato. De la mateixa manera, les bases i requisits a seguir per conformar les fites, s'han fixat de manera participativa, tot i que amb un procediment divers “vam enviar centenars de cartes de forma aleatòria, plantejant la situació i demanant col·laboració a l''assemblea ciutadana” —detalla Ibolya

Budapest, com Barcelona, es troba entre les 100 ciutats europees escollides per la Comissió Europea per participar en el programa de ‘100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres per al 2030'. “Totes les polítiques territorials haurien de filtrar-se a través d'una visió climàtica', explica Ibolya, reafirmant els objectius de la ciutat hongaresa, la qual planteja haver reduït les emissions de C02 en un 40% sobre els nivells actuals al 2050, mitjançant estratègies similars a les que es volen aplicar a l'RMB, com ara “la ciutat dels 15 minuts” o la implantació de refugis climàtics.  

Gràcies a aquesta iniciativa, hem pogut aprendre i compartir amb perspectiva internacional noves tècniques de sostenibilitat, que seran útils a l'hora de conformar la missió climàtica del nou pla estratègic de la regió metropolitana de Barcelona, la qual requereix una mirada global i una acció conjunta.  

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies