'El futur de les ciutats depèn de la nostra capacitat per planificar', destaca Oriol Estela en el Smart City LATAM Congress

La planificació urbana a llarg termini amb visió, resiliència i perspectiva metropolitana és clau per aconseguir metròpolis sostenibles

  • 12-07-2024
  • Actualitat del PEMB
  • 108 Lectures

Oriol Estela Barnet, coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), ha estat un dels ponents destacats en l'Smart City LATAM Congress celebrat a la ciutat mexicana de Mèrida, participant en la taula rodona titulada 'Urbanisme i planejament a llarg termini: pensar i dissenyar avui els canvis de demà'. La sessió ha abordat els desafiaments i oportunitats que presenta l'urbanisme i la planificació territorial a llarg termini.

Congrés Smart City LATAM Congress
Congrés Smart City LATAM Congress

Tot i que la gestió territorial i urbanística és una preocupació immediata per als gestors urbans, la mirada a llarg termini és la que defineix les condicions de vida per a molts anys. Oriol Estela, juntament amb Daniel Carrillo, alcalde de San Nicolás de los Garza (Mèxic), i Carina Arvizu, investigadora en estudis urbans del Massachusetts Institute of Technology, han reflexionat sobre els reptes polítics i tècnics de passar de les paraules als fets, i de com transformar les visions i ambicions de canvi en instruments pràctics per dissenyar ciutats amb una perspectiva a llarg termini.

Estela ha defensat que el planejament a llarg termini és essencial per convertir les aspiracions d'avui i els desitjos de demà en projectes realistes i ambiciosos. Històricament, les ciutats ja planificaven el seu creixement segons els recursos disponibles per evitar col·lapses futurs. Avui dia, tot i la capacitat d'obtenir recursos de llocs llunyans, la crisi financera de 2008 i la crisi de la COVID-19 han demostrat que aquesta dependència crea vulnerabilitat i falta de resiliència. Per això, és necessari recuperar sobirania sobre els recursos amb una planificació a llarg termini.

“La planificació estratègica a mitjà i llarg termini és crucial per a afrontar de manera articulada les diverses transicions que han d'afrontar les ciutats: demogràfica, energètica, en el model urbà, en la mobilitat, en el model econòmic i en la governança”, ha apuntat.

Durant la sessió, Estela ha exposat el cas de la planificació estratègica de Barcelona, destacant el recorregut dels cinc plans impulsats pel PEMB des de l'any 1990. Amb el nou pla aprovat oficialment el desembre de l'any passat, el Compromís Metropolità 2030, s'han incorporat nous reptes com les desigualtats creixents i l'emergència climàtica, i s'ha ampliat la visió territorial, passant de l'àrea metropolitana a la regió metropolitana, “la ciutat dels 5 milions”.

El coordinador general del PEMB ha destacat tres grans reptes de la planificació estratègica a llarg termini:

  • Continuïtat en els plans: És essencial respectar l'horitzó temporal dels plans malgrat els canvis polítics.
  • Implicació social: És fonamental la participació de la societat, especialment en el desplegament de l'acció de manera col·laborativa, més que en la fase deliberativa, que se simplifica amb els marcs estratègics globals com l'Agenda 2030 i els seus 17 ODS.
  • Mirada metropolitana: La necessitat d'adoptar enfocaments metropolitans és crucial per a desenvolupar el model de ciutat i dissenyar la governança efectiva a aquesta escala.

Pel que fa al primer repte, des de l'experiència del PEMB, s'ha superat vinculant la planificació a un organisme multiactor i amb certa independència, en aquest cas l'associació de Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. Pel que fa als altres dos,  l'enfocament del Compromís Metropolità 2030, permet abordar l'escala de la regió metropolitana, desenvolupar noves capacitats a aquesta escala i articular el pla en missions que requereixin la col·laboració de tots els actors.

Oriol Estela ha subratllat que el futur de les nostres ciutats depèn de la nostra capacitat per a planificar amb visió, resiliència i una perspectiva metropolitana, assegurant que les aspiracions d'avui es converteixin en realitats sostenibles demà.

L'Smart City LATAM Congress és l'edició per a Amèrica Llatina de l'esdeveniment global que se celebra a Barcelona des del 2011. En aquesta edició, el congrés ha reunit 300 experts i expertes, entre les quals, Ingrid Motta, directora general de l'agència de comunicació tecnològica BrainGame Central i una de les dones més influents en el sector segons el diari El Universal o Inés Sánchez de Madriaga, professora visitant en la Universitat d'Harvard i càtedra de gènere de la Unesco. Ha destacat la presència del premi Nobel de la Pau l'any 2006 Muhammad Yunus, amb una conferència sobre la seva proposta per avançar cap a un món “triple zero”: zero pobresa, zero atur i zero emissions.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies