Com transformar les ciutats amb perspectiva de gènere? Les sis lectures recomanades per a aquest Sant Jordi

Les ciutats són el reflex de qui les ha dissenyat i gestionat, però també dels seus temps i de les persones que les habiten. Aquest Sant Jordi, des del PEMB, us proposem sis lectures d’autores que han qüestionat i proposat noves maneres de viure a les metròpolis. Com podem redefinir l’urbanisme i la governança actuals amb perspectiva de gènere? Què implica pensar les ciutats des d'una visió més inclusiva, sostenible i equitativa? Aquestes lectures ens ajuden a imaginar com poden ser les ciutats, fent-les més justes per a tothom.
Ciudades circulares, cohesivas y creatives. María Jesús Monteagudo Sánchez, Nerea Aranbarri Kortabarria i Basagaitz Guereño Omil.
Com poden les ciutats avançar cap a un futur més just, sostenible i democràtic? Aquest llibre ens presenta tres models de ciutat —circular, cohesiva i creativa— que, lluny de ser utopies, ofereixen pistes concretes per repensar el nostre entorn urbà. La ciutat circular optimitza recursos i minimitza residus; la cohesiva posa les persones al centre amb serveis universals per garantir igualtat; i la creativa fomenta la cultura i la innovació com a motors de canvi. Una proposta coral que ens convida a imaginar ciutats més humanes, resilients i capaces de respondre als grans reptes del segle XXI.

Ciudad feminista. La lucha por el espacio en un mundo diseñado por hombres, Leslie Kern.
Què passaria si les ciutats estiguessin pensades per a totes? En aquest assaig contundent i ple de vivències personals, l'urbanista Leslie Kern denuncia com els espais urbans han estat històricament dissenyats per i per als homes, invisibilitzant les necessitats de les dones com a treballadores, mares o cuidadores. A través d’una mirada feminista i interseccional, Kern qüestiona l’urbanisme que dona per fet allò que no funciona i proposa alternatives per fer ciutats més segures, inclusives i vivibles. Un llibre que ens convida a repensar els carrers, el transport públic o l’habitatge com a espais de justícia social i transformació col·lectiva.

La ciudad de los cuidados, Izaskun Chinchilla.
Com serien les ciutats si es dissenyessin pensant a cuidar, en lloc de només produir? Izaskun Chinchilla proposa un canvi de mirada radical: passar de ciutats orientades a la productivitat a ciutats que posin la vida al centre. Aquest llibre, dirigit tant a professionals com a ciutadania, reclama espais urbans on descansar, jugar, respirar aire net o tenir accés a serveis bàsics sense haver de consumir no sigui un luxe, sinó un dret. Una crida valenta i argumentada a imaginar ciutats més justes, accessibles i pensades per a totes les realitats humanes, des del dia a dia de les cures fins a la gestió pública.

Ciudades conciliadoras: urbanismo y género, Ana Sancho.
La manera com planifiquem les ciutats té un impacte directe en la vida quotidiana de les persones. Aquest llibre posa el focus en la planificació estratègica urbana i territorial com a eina clau per construir ciutats més equitatives i corresponsables. Ana Sancho analitza com l’urbanisme pot facilitar la conciliació entre feina i cures, promovent un accés igualitari als espais públics i una distribució més justa del temps i les responsabilitats. Amb una mirada transversal que combina sociologia, geografia, urbanisme i política, l’autora proposa un model de ciutat pensat per a les persones que no només treballen, sinó també cuiden i viuen.

Mort i vida de les grans ciutats, Jane Jacobs.
Un clàssic de 1961, reeditat per Virus Editorial amb pròleg de Col·lectiu Punt 6, que encara és una lliçó de rebel·lia urbana. Jane Jacobs, des de la perspectiva d’una veïna i activista, critica els models urbanístics del segle XX, denuncia les ciutats planificades d’esquena a les persones i defensa un urbanisme més viu i comunitari. És una crida a recuperar els barris com a espais de vida i de cures, a escoltar el coneixement de qui realment habita els carrers i a construir ciutats amb, i no per a, la gent. Una obra que, més de seixanta anys després, continua ressonant amb força.

El libro de las ciudades, Ana Rossetti.
Aquest llibre per a joves -i no tan joves- ens convida a descobrir l’origen mític de les ciutats a través d’històries antigues explicades amb una mirada actual. Ana Rossetti recupera mites fundacionals i llegendes per explicar, amb sensibilitat poètica i una mirada crítica, com les ciutats són molt més que pedra i asfalt: són històries compartides, lluites i identitats. Ens explica com en la polis les dones van perdre la ciutadania, com l'enginy d'una dona va permetre la fundació d'una de les ciutats més mítiques i de la que ha estat i continua sent «la ciutat de tothom».

I si us heu quedat amb ganes de més, us deixem quatre lectures divulgatives d’accés lliure sobre diferents temàtiques:
- Mobilitat quotidiana amb perspectiva de gènere, Col·lectiu Punt 6.
- Cuidando a las Cuidadoras: Las Manzanas del Cuidado y la movilidad femenina en Bogotá, Berta Fernández Gallego.
- Urbanismo Feminista, número 23 monogràfic de la revista ‘Crítica Urbana’.
- Ciudades para los cuidados, número 17 monogràfic de la revista “Crítica urbana”.
Bona lectura i feliç Diada de Sant Jordi!