Barcelona té el potencial per esdevenir referent en tecnologies 5G i Blockchain, conclusió de l'esmorzar estratègic Metròpolis Digital

Carlos Cuffí, director de 5G Barcelona, i Lluïsa Marsal, directora de Blockchain Catalunya i representant de l'ICAEN, han explicat les iniciatives que s'estan duent a terme a la ciutat en el desenvolupament d'aquestes tecnologies

  • 11-05-2018
  • Resum d'activitats
  • 106 Lectures

“Imagineu visitar el Saló de l'Automòbil i que en comptes de vehicles us parlen de carreteres i sistemes de gestió del trànsit, doncs això és exactament el que va passar a l'últim Mobile World Congress on els protagonistes no van ser ni els mòbils ni altres dispositius sinó les tecnologies 5G i blockchain”. Així ha introduït el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, l'esmorzar estratègic Metròpolis Digital celebrat aquest matí a Roca Barcelona Gallery. “No tothom coneix aquestes tecnologies ni la seva importància, per això trobem oportú fer una trobada amb l'objectiu d'entendre-les i saber per què és tant important que Barcelona tingui un paper referent en aquest àmbit”, ha dit. Per tal d'aclarir els conceptes i conèixer iniciatives que ja s'estan duent a terme a la ciutat de Barcelona en aquest terreny, s'ha comptat amb la presència de Carlos Cuffí, responsable de l'Observatori Nacional 5G, que ha presentat la iniciativa 5G Barcelona que dirigeix des de la Mobile World Capital Barcelona, i Lluïsa Marsal Llacuna, col·laboradora tècnica en acció internacional i innovació tecnològica de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) i presidenta de Blockchain Catalunya, que ha centrat la seva intervenció en les aportacions de la tecnologia blockchain en el camp de l'energia.

Metròpolis Digital: Barcelona i les tecnologies 5G i Blockchain
Metròpolis Digital: Barcelona i les tecnologies 5G i Blockchain

“La tecnologia 5G té tres característiques essencials que superen la tecnologia ja existent: l'ample de banda, que permet una velocitat de fins a 10 gigabits per segon, 65 vegades superior a l'actual; la latència, o capacitat de reacció de la xarxa, que pot arribar a ser d'1 mil·lisegon enfront els 50 mil·lisegons d'avui en dia; i la densitat, que permet molts més dispositius connectats alhora”, ha explicat Carlos Cuffí per obrir la seva intervenció. Característiques que, segons el director de 5G Barcelona, tenen una gran importància per sectors industrials com el del cotxe autònom o la telemedicina, que necessiten una capacitat de reacció immediata.

El que pretén 5G Barcelona és fer de la ciutat un laboratori hub del 5G, ha continuat Cuffí, explorant i creant nous models de negoci al voltant d'aquesta tecnologia, facilitant l'activitat dels actors d'aquest ecosistema, promovent associacions públicoprivades i coinversions, i fomentant l'adopció i validació del 5G facilitant el desplegament de la infraestructura. “Des de Barcelona hem d'intentar afavorir el desenvolupament d'aquesta tecnologia, crear un ecosistema 5G en clau de ciutat”, ha afirmat.

Per què a Barcelona? Segons Cuffí, és una ciutat que té el potencial per a convertir-se en referent en aquest àmbit. “22 dels 37 projectes europeus en 5G estan liderats o participats per entitats catalanes, som la capital del mòbil i tenim el compromís per part de la GSMA per atraure pilots i coneixement per a que tot això es desenvolupi a Barcelona”, ha explicat, “a més, comptem amb la complicitat de l'administració pública i les companyies verticals per a que això esdevingui un projecte estratègic de ciutat”.

Lluïsa Marsal Llacuna, al seu torn, ha volgut definir el concepte de Blockchain ja que actualment “hi ha molta desinformació i confusió al respecte”. Segons la presidenta de Blockchain Catalunya, el que defineix la tecnologia Blockchain autèntica és que és distribuïda, ja que es tracta d'una tecnologia en xarxa amb múltiples nodes que registren el mateix número d'interaccions; descentralitzada, perquè no hi ha una autoritat central que controli la informació; i disruptiva, ja que trenca amb la figura de l'intermediari, que passa a ser prescindible. “Parlem de tecnologia de codi obert i d'accés per a tothom. La tecnologia del web 3.0, un internet sense monopolis”, ha dit. “El que permet la tecnologia blockchain és el que les ciutats intel·ligents ens han promès però fins ara no s'ha fet, centrar-se en els ciutadans i que el flux sigui de baix a dalt”, ha apuntat Marsal. “Amb el blockchain és possible perquè és una tecnologia de comunitat, en xarxa, que s'autoorganitza” ha sentenciat.

Des de l'ICAEN aposten per aquest model en el camp de l'energia: “l'objectiu és poder consumir la nostra pròpia energia i compartir-la gràcies a un model circular, off-grid i onchain que permet al ciutadà compartir l'energia que genera”, ha explicat Marsal. “Estem pensant en un model que crea comunitats d'energia solar circulars desconnectades de la xarxa, ja que si actues de forma aïllada no hi estàs subjecte”, ha continuat la representant de l'ICAEN. “Aquestes comunitats necessitaran d'un gestor ja que ja no hi haurà la comercialitzadora, i aquesta gestió és la que es fa amb tecnologia blockchain, donat que permet autogestionar-se i que les comunitats funcionin sense intermediari i de manera completament autosuficient. A més comptaran amb una criptomoneda pròpia que és el que les fa sostenibles”. Arreu del món existeixen experiències en aquest aspecte però l'ICAEN és pioner en buscar solucions que integrin quatre variables: blockchain, circular, a nivell de comunitat i desconnectat de la xarxa. “Quan tot estigui a punt volem fer una prova pilot amb 4 o 5 municipis per veure les funcionalitats de la xarxa i, si comprovem que funciona correctament, oferir-ho a nivell de Catalunya amb aquesta criptomoneda i aquesta plataforma d'autogestió”, ha acabat Marsal.

Durant el debat amb els assistents, s'han posat de manifest diverses inquietuds entorn aquestes dues tecnologies. La regulació i tributació de la criptomoneda o la criptomoneda com a moneda d'ús quotidià; l'alt consum energètic de la tecnologia blockchain; la capacitat de finançament de les infraestructures pel 5G o el fet que el desenvolupament de la intel·ligència artificial, potenciada per la tecnologia 5G, faci córrer perill als llocs de treball. Tots dos ponents han manifestat la seva aposta pel desenvolupament d'aquestes tecnologies i han posat diferents exemples de com es treballa per fer front a aquestes amenaces a través de la regulació, rebaixant el cost energètic o buscant usos que generin retorn. “No hi ha motiu per alarmar-se”, ha sentenciat Lluïsa Marsal.

  • Participa o segueix el debat

    1 comentari:

    Jose TRamon Santolalla Arbones - 14/05/2018 a les 16:58:07.

    Interesant Prolyecte

    Crec que aquestos dos temes son t prou interesants com per dedicarles els nostros esforsos

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies