Vés al contingut

Jornada: Xarxes de reaprofitament alimentari comunitàries. Intercanvi i experiències de futur

Organitza: OCAS, Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya amb la col·laboració del PEMB, entre d’altres
Imatge de recurs dinar comunitari
10:00

La jornada parteix com a iniciativa vinculada a la Llei de les pèrdues i el malbaratament alimentari, així com a la guia per a la creació de xarxes comunitàries de reaprofitament elaborada per l’Espai Ambiental per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, actualitzada l’any 2024.

Els objectius principals de la jornada són:

  • Compartir aprenentatges entorn de les xarxes de reaprofitament alimentari, per identificar què està funcionant i quins aspectes cal millorar.
  • Donar a conèixer iniciatives transformadores de naturalesa diversa, com ara xarxes d’ajuda mútua, espigolades urbanes, àpats de reaprofitament en esdeveniments, i cuines comunitàries —principalment d’origen comunitari, però també amb formats públic-comunitaris.
  • Identificar els agents implicats i afavorir la connexió i col·laboració entre les diferents iniciatives existents.

La jornada se celebrarà el proper 22 de maig al Mercat de Sant Antoni. Aquesta trobada vol ser un espai per aprofundir en els aspectes més positius d’aquest tipus d’iniciatives, visibilitzar-les, debatre els reptes que afronten i extreure’n aprenentatges útils per al conjunt del territori.

 

PROGRAMA

 10.00 h Presentació de la jornada

  • Glòria Cugat. Subdirectora general de Transferència i Innovació Agroalimentària del DARPA

10.15 h Projecte Cultivate: el malbaratament alimentari i les iniciatives

d’alimentació compartida

  • Raquel Diaz. Espigoladors
  • Amaranta Herrero. Universitat de Barcelona

10.30 h Teixint ajuda mútua per a la justícia alimentària

  • Francesco Facchini. Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA-UAB)

10.45 h Intercanvi d’experiències i projectes referents

  • Jorge Fernàndez. Xarxa d’Ajuda Mutua Alimentària de Catalunya
  • Alba Canadell. Menjador Popular de Manresa
  • Aida Leal. Calàbria 66Chiara Monterotti. Som la Clau
  • Feliu Madaula. Supercoopera

11.25 h Pausa cafè

11.45 h Debat dinamitzat entre entitats convidades i assistents: l’espai d’acció i oportunitats de les xarxes comunitàries de reaprofitament

  • Moderat per: Giulio Cappadona. Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB)

12.45 h Presentació de la Guia per crear una xarxa de reaprofitament

alimentari comunitària de l’Ajuntament de Barcelona 

  • Tania Jiménez. Ajuntament de Barcelona

13.00 h El marc normatiu i el rol de les administracions en la prevenció del malbaratament alimentari i la seguretat alimentària

  • Carles Guirado. Subdirecció general Transferència i Innovació Agroalimentària del DARPA
  • Raquel Arpa. Agència Catalana de Seguretat Alimentària

13.30 h Torn obert de preguntes

13.50 h Cloenda

14.00 h Dinar d’aprofitament alimentari a càrrec d’Associació Cuina d’aprofitament creativa (inscripció en aquest formulari)