Actes PEMB

Una mirada proactiva al futur: Acte de lliurament de la I edició dels Premis Compromís Metropolità

Organitza: PEMB, amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet amb el segell de la Capital Europea de la Democràcia (ECoD)

Auditori Can Roig i Torres Carrer de Rafael de Casanovas, 5,, 08921, Santa Coloma de Gramenet
10:00 h.
Una mirada proactiva al futur

Tot just fa un any, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), va presentar el Compromís Metropolità 2030, fruit d'un procés participatiu de gairebé 3 anys anomenat Barcelona Demà.

Es tracta del nou full de ruta per a la ciutat dels 5 milions d'habitants que constitueix la regió metropolitana de Barcelona. El formen vuit missions amb l'objectiu principal de reduir les desigualtats i combatre l'emergència climàtica en aquest territori.

Amb l'aprovació oficial del nou pla estratègic, que haurà de formalitzar el Consell general de l'associació just el mateix dia, s'obre una nova etapa en la que la tasca fonamental del PEMB serà fer avançar el Compromís Metropolità 2030 i les vuit missions que el composen. 

Com ho farem en aquesta ocasió? Premiant aquells projectes que ja existeixen i que estan plenament alineats amb el Compromís Metropolità 2030 en un acte que vol ser un reconeixement públic per part de l'associació a programes, projectes i iniciatives que s'alineïn amb els principis que han regit el procés Barcelona Demà i que són vigents en el desplegament del Compromís Metropolità 2030 i que, alhora, serveixen per fer avançar les seves 8 missions.

Durant l'acte, a més, també s'entregarà el premi de la 3a edició de la Beca Santacana, una beca convocada en memòria del primer coordinador general del PEMB, Francesc Santacana.

L'auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet acollirà el pròxim 12 de desembre aquesta I edició dels Premis Compromís Metropolità que s'emmarca sota el segell de la Capital Europea de la Democràcia, que Barcelona exercirà fins octubre de 2024, i tindrà el següent programa.

 

PROGRAMA:

10:00 Registre i inscripcions 

10:20 Benvinguda institucional

 • Introducció per part de la periodista colomenca Odei Etxearte, conductora de l'acte
 • Salutació de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón
 • Intervenció del president del PEMB, Jaume Collboni

10:30 'Què és i com avança el Compromís Metropolità 2030?', a càrrec de Janet Sanz, presidenta de la Comissió Executiva del PEMB

10:40 'Les missions del Compromís Metropolità 2030', conversa amb Oriol Estela, coordinador general del PEMB

10:50 Lliurament dels guardons de la I edició dels premis Compromís Metropolità 2030

11:35 Presentació de la 3a edició de la Beca Santacana

11:50 Tancament de l'acte i vermut de networking

 

SOBRE ELS PREMIS COMPROMÍS METROPOLITÀ

Tenint en compte que els principis que han regit el procés Barcelona Demà que ha portat a l'elaboració del Compromís Metropolità són:

 • la regió metropolitana: la ciutat dels 5 milions com a territori de referència,
 • la reducció de les desigualtats,
 • la implicació d'actors de la quíntuple hèlix (administracions públiques, sector privat/empresarial, institucions acadèmiques i de recerca, organitzacions ciutadanes i mitjans de comunicació),
 • la proactivitat
 • el treball col·laboratiu i inclusiu,

En base a aquests principis, aquest any per primera vegada el PEMB ha volgut premiar una sèrie d'iniciatives i projectes alineats amb el nou pla estratègic per a la ciutat dels 5 milions. S'han establert 3 categories dels premis i s'han escollit els projectes guanyadors tenint en compte els criteris del focus del propi Compromís Metropolità, els seus principis i la replicabilitat arreu del territori.

 • Premi 'Dimensió metropolitana” com a reconeixement al programa, projecte o iniciativa que més contribueixi a posar en relleu l'abast metropolità. Aquest premi aquest any ha recaigut a la plataforma Apropa cultura que treballa des de la seva creació el 2006 per garantir l'accés a la cultura de col·lectius vulnerables a través de projectes, activitats o campanyes de sensibilització - com Lliures d'estigma (trastorns mentals), Mai soles (soledat no desitjada) o La llar de totes (sensellarisme) -  que realitza arreu del territori metropolità, aprofitant al màxim la capacitat articuladora i transformadora de la cultura en estreta col·laboració amb agents i equipaments culturals.
 • Premi 'Missions 2030” com a reconeixement al programa, projecte o iniciativa que més contribueixi a avançar en l'objectiu fonamental del Compromís Metropolità 2030 que és la reducció de desigualtats socials i territorials en el context de canvi climàtic. En aquesta ocasió, el projecte premiat ha estat Yes we rent!+Bloc cooperatiu, que té per objectiu aprofitar propietats privades buides per crear un sistema cooperatiu d'habitatge assequible i contribuir a la reducció de la sobrecàrrega residencial de moltes famílies. Amb el premi es reconeix la contribució a avançar en l'objectiu de reducció de les desigualtats socials i territorials que tenen el conjunt de les 8 missions, ja que le les persones beneficiàries del projecte són les que tenen dificultats per accedir al lloguer del mercat.
 • Premi 'Aliances estratègiques” com a reconeixement al programa, projecte o iniciativa que millor exemplifiqui la col·laboració multiactor, per destacar especialment el fet que la cooperació entre actors diversos de la quíntuple hèlix hagi estat clau.? “Vallès Circular” ha estat el guanyador d'aquesta categoria per la seva tasca de crear la Xarxa d'entitats per a l'impuls de l'economia circular al Vallès Occidental, així com la participació de totes les àrees i la interconnexió de projectes i propostes compartides amb diversos agents del territori.  

3a edició de la Beca Santacana

Durant l'acte, també es donarà a conèixer la persona guanyadora de la 3a edició de la Beca Santacana que està destinada a un projecte de recerca individual que aborda qüestions relacionades amb estratègies urbanes a la regió metropolitana de Barcelona.

L'acte, a més, estarà amenitzat per una actuació musical i acabarà amb un vermut de networking. Us hi esperem!

 

Política de cookies