Actes PEMB

Festival Internacional de l'Habitatge Social 2023

Organitza: PEMB, Mtropole de Lyon i Major Development Agency of Thessaloniki

Palau de Congressos de Barcelona (Fira Barcelona) Av. de la Reina Maria Cristina, s/n, 08004, Barcelona
09:00 h.
Festival Internacional de l'Habitatge Social 2023

Barcelona acull del 7 al 9 de juny el 4t Festival Internacional de l'Habitatge Social (ISHF), el congrés europeu més important del sector que en aquesta edició busca aprendre de les polítiques públiques d'habitatge i els reptes en sistemes madurs i emergents. Per assegurar que les comunitats tenen accés a habitatges adequats, assequibles i de qualitat que els permetin viure amb dignitat és necessari que hi hagi una voluntat política clara i compromesa, així com una inversió suficient i específica, especialment en les ciutats metropolitanes, on el context global de crisi financera, emergència climàtica i globalització dels capitals s'accentua de forma més profunda. Barcelona és un bon exemple que mostra les oportunitats i els desafiaments en la reconfiguració dels sistemes d'habitatge en un context on la regulació del mercat és insuficient i els recursos públics locals per a polítiques d'habitatge són limitats.

Així, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona participarà activament el 8 de juny d'11.00 h a 12.20h a la sala 5 del Palau de Congressos de Barcelona (Fira Barcelona) i coorganitza juntament amb Métropole de Lyon i Major Development Agency of Thessaloniki, el debat “Col·laboració metropolitana per a l'habitatge digne” on es parlarà sobre:

  1. La financiarització, la turistització i la globalització del capital com a rerefons comú de la crisi d'accés a un habitatge adequat i assequible a les regions metropolitanes.
  2. Augmentar l'habitatge assequible: estratègies locals, noves associacions, projectes innovadors i desenvolupament de capacitats a escala metropolitana.
  3. Orientar-se a la població vulnerable i als grups socials exclosos, com ara refugiats i migrants, persones sense llar, llars monoparentals, etc., mitjançant polítiques d'habitatge inclusives.

Ponents:

  • Luisa F. Pinto, membre del gabinet tècnic responsable de la missió d'Habitatge adequat del Compromís Metropolità. Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. Espanya.
  • Penny Seferiadou, arquitecta en l'Agència de Lloguer Social, Major Development Agency of Thessaloniki. Grècia.
  • Frédérique Bonetti, directora d'hàbitat i habitatge. Métropole de Lyon. França.
  • Alexandra Quesada Serrano, cap de l'oficina d'habitatge. Pla Director Urbanístic Metropolità. PDU - AMB. Espanya.
  • Moderadora: Dimitra Siatitsa, investigadora postdoctoral a la Universitat de Creta. Grècia.

 Objectius:

La taula rodona té com a objectiu compartir estratègies, projectes i eines per fer front a la crisi de l'habitatge amb una especial atenció a l'àmbit supramunicipal i al paper dels actors  metropolitans i els municipis. El focus es centrarà en com abordar els reptes de la governança col·laborativa, inclusiva i en xarxa per impulsar els projectes d'habitatge social a escala metropolitana.

Les metròpolis de Barcelona, Tessalònica i Lió comparteixen el repte de redissenyar les polítiques d'habitatge social a nivell supramunicipal mitjançant la col·laboració i la cooperació entre actors públics, privats, comunitaris i diferents nivells de govern. L'objectiu: donar respostes adequades als reptes emergents en aquests àmbits, que concentren els problemes més urgents d'accessibilitat, accessibilitat i habitabilitat d'habitatges dignes.

Les tres metròpolis han iniciat diferents processos de planificació estratègica amb enfocaments més integrats de les polítiques d'habitatge i projectes pilot amb noves eines per al desenvolupament del parc d'habitatge assequible. Però encara queda molt camí per recórrer, i la taula és una oportunitat per compartir l'aprenentatge de contextos locals cap a dinàmiques metropolitanes.

Entrada lliure, però cal registrar-se prèviament abans del 29 de maig. A partir del 30 de maig, es tanquen les inscripcions. Es podrà accedir a l'esdeveniment sense haver-se registrat fins que l'aforament estigui complet.

 

Poltica de cookies