Cultura/es a la Barcelona del 2030

Paper de treball

  • 18-06-2015
  • Pla 2030
  • 334 Lectures

L’experiència cultural no és primordialment una activitat econòmica, tot i que se’n derivin efectes econòmics, sinó un conjunt de pràctiques amb la funció social d’enriquir l’experiència individual i la col·lectiva.  Les polítiques no poden controlar, per elles mateixes, la qualitat i la creativitat en la cultura, però sí que posen les condicions de possibilitat per al ple desenvolupament del seu potencial, amb un retorn social que no es pot mesurar només en termes econòmics. 
 

Cultura

 

Segons l’autor, Barcelona no juga en primera divisió en l’àmbit cultural si ens comparem amb altres grans ciutats mundials, però ha assolit un nivell d’activitat cultural molt superior al que li correspondria per la seva dimensió. Tot i que el sistema cultural de Barcelona és ja eminentment d’abast metropolità, sorprèn que l’àmbit cultural no estigui reconegut entre les competències de l’AMB.

El gran actiu de l’ecosistema cultural és la seva diversitat amb una multiplicitat de focus d’interès – que esdevé un factor de resiliència que permet adaptar-se a la complexitat de les circumstàncies.

L’autor fa una anàlisi exhaustiva del panorama cultural a la metròpoli i apunta alguns factors que permetrien l’accés democràtic a la cultura com a servei bàsic, equivalent a la sanitat o l’educació, que millora la qualitat de vida i l’experiència quotidiana dels ciutadans.

Autor:

  • Antonio Monegal és catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Pompeu Fabra. Doctor per Harvard University, ha ensenyat a les universitats de Cornell, Harvard, Princeton i Chicago. De 2009 a 2013 va ser vicepresident del Consell de Cultura de Barcelona i president del seu Comitè Executiu. És autor de Luis Buñuel de la literatura al cine: Una poética del objeto i En los límites de la diferencia: Poesía e imagen en las vanguardias hispánicas, editor de les obres de García Lorca Viaje a la luna, El público y El sueño de la vida, i coordinador de Literatura y pintura i Política y (po)ética de las imágenes de guerra. Va ser un dels comissaris de l’exposició “En Guerra” al CCCB l’any 2004. Va ser director del Departament d’Humanitats i el Màster en Estudis Comparatius en Literatura, Art i Pensament de la UPF, i actualment coordina el Doctorat en Humanitats i el Grup de Recerca en Literatura Comparada. 

 

Nota. Les opinions expressades per l'autor/s són a títol personal i no necessàriament representen la visió del PEMB.

 

Política de cookies