Projectes estratgics PEMB

Projecte Pan-Cancer

  • Projecte d'abast metropolit
2014 Pan-Cancer 03
  • Coneixement
  • 2014
  • 2015
  • En desenvolupament
  • Operatiu
  • Stand-by
A destacar

El projecte Pan-Cancer pretén reunir i analitzar quatre mil genomes corresponents a pacients d’arreu del món amb diferents tipus de tumor amb l’objectiu d’identificar i comprendre les causes dels processos tumorals.

Lders de projecte

Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center, i David Torrents, líder del Grup de Genòmica Computacional del BSC-CNS

En el context d’una col·laboració internacional per a l’estudi del genoma de càncer, el Barcelona Supercomputing Center (en endavant, BSC-CNS) s’ha implicat en un estudi ortogonal de tumors, amb l’objectiu de contribuir a la identificació de les bases moleculars i genètiques dels processos cancerígens. Aquesta iniciativa suposa un gran repte en l’àmbit científic, però també tècnic i computacional, i ens permet explorar la millor manera de fer front a les exigències que aviat tindrem per part de la “big data”, la gran quantitat de dades provinent de la recerca biomèdica, entre d’altres.

Aquest estudi pretén analitzar els genomes de dos mil pacients de càncer, des d’un punt de vista, majoritàriament, computacional. La sincronització de sis centres arreu del món (entre ells s’inclou el BSC-CNS) per a la transferència de fins a dues mil parelles de genomes i la seva anàlisi posterior es pren com un estudi pilot representatiu per als reptes que s’acosten ràpidament. Aquest estudi permetrà entendre millor com funcionen processos cancerígens comuns a molts tipus de tumor. Aquest és el primer pas per al desenvolupament de noves teràpies, tant generals com també més personalitzades.

Durant el 2014 s’acabaran de seqüenciar els genomes i s’analitzaran, i per al 2015 està prevista la interpretació dels resultats obtinguts.

 

DADES ECONÒMIQUES I TÈCNIQUES

Poltica de cookies