Recinte Modernista de Sant Pau
- Projecte d'abast metropolità
- Promoció econòmica i projecció internacional
- 2009
- 2010
- 2011
- 2012
- 2013
- 2014
- 2015
- En desenvolupament
- Operatiu
- Stand-by
El procés de rehabilitació s'ha executat des del respecte absolut a l'obra de l'arquitecte creador i també seguint criteris de sostenibilitat. Això ha permès dotar els pavellons, construïts a principis del segle XX, de les tecnologies més avançades per a convertir-los en uns espais funcionals i útils per a treballar al segle XXI. La innovació arquitectònica té un paral·lelisme amb els nous usos dels pavellons.
Jordi Bachs i Ferrer, director gerent de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
OBJECTIUS DEL PROJECTE
El Recinte Modernista de Sant Pau, obra de Lluís Domènech i Montaner, és Patrimoni Mundial per la Unesco des de 1997. Després d'acollir durant quasi un segle les instal·lacions de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el 2009 es decideix traslladar tota l'activitat assistencial a un nou edifici. S'inicia llavors un ambiciós procés de rehabilitiació del conjunt modernista, per recobrar tot l'esplendor de l'obra de Domènech i Montaner i convertir-lo en un centre de coneixement i un espai de divulgació cultural.
DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE
El recinte és avui un centre de coneixement, recerca i innovació, seu de set organismes internacionals de rellevància que treballen en els àmbits de la salut, la sostenibilitat i l'educació, fent propostes i desenvolupant recerques dirigides a millorar les condicions de vida de la societat. L'Institut Internacional de Nacions Unides, GWOPA, l’OMS, el Programa de Perfils de Ciutats Resilients d'ONU-Habitat, l'Institut Forestal Europeu, la GUNI i Casa Àsia desenvolupen al Recinte els seus programes i treballen en iniciatives conjuntes. Aquest pol de coneixement es complementa amb la funció de divulgació cultural i atractiu turístic del recinte, que avui ja comença a ser un element turístic referent a la ciutat de Barcelona, creant un nou pol d'atracció turística. El 2014 més de 300.000 persones van visitar el Recinte, i el 2015 se n’esperen uns 450.000.
DADES ECONÒMIQUES I TÈCNIQUES
- El recinte compta amb 12 edificis de gran valor arquitectònic i artístic.
- Superfície: 27.000m2 (zones verdes i urbanització)
- Els pavellons estan connectats per 1 quilòmetre de vials soterranis, esdevenint una ciutat dins la ciutat.
- Rehabilitació finalitzada de 6 pavellons i dos mes estan en obres.
- Pressupost destinat fins ara: 74 milions d'euros. Pressupost total previst: 100 milions.
- Les fonts de finançament han estat, fins ara, els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), la Generalitat de Catalunya, el Govern d’Espanya, l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE), l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB) i la mateixa Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb fons propis.