Projectes estratègics PEMB

Nou Centre Museístic de Montjuïc

  • Projecte d'abast metropolità
2014_MuseusMontjuic_02
  • Promoció de sectors estratègics - Cultura
  • 2013
  • 2014
  • 2015
  • En desenvolupament
  • Operatiu
  • Stand-by
A destacar

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, CaixaForum i Fira de Barcelona promouran un gran espai cultural conjunt a Montjuïc. Serà un gran complex dedicat a la cultura que aprofitarà la concentració d’equipaments museístics i culturals.

Líders de projecte

Albert Vilalta Cambra, gerent d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona

El projecte preveu l’impuls d’un gran complex dedicat a la cultura aprofitant la concentració d’equipaments museístics i culturals de primer ordre internacional, com són el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el CaixaForum i la Fundació Mies van der Rohe. També preveu comptar amb els pavellons d’Alfons XIII i Victòria Eugènia, fins ara de Fira de Barcelona, per destinar-los a finalitats museístiques.

L’objectiu és fer de Montjuïc la muntanya de la cultura, impulsant el futur Nou Centre Museístic, i treballar en la programació, comercialització i projecció internacional de manera coordinada.

El nucli d’aquesta xarxa serà el MNAC, amb seu al Palau Nacional. Capçalera de tot el sistema museístic català, el MNAC comprèn totes les arts i té la missió d’explicar un discurs global de l’art català a partir de col·leccions de gran rellevància internacional. En aquests moments, aquest museu requereix nous espais museístics, un cop eliminat el topall cronològic que existia, i té l’oportunitat d’ampliar el seu relat des de la postguerra fins als nostres dies.

L’objectiu és dur a terme una urbanització pertinent amb el nou ús de la zona, que engrani cadascun dels seus espais amb el seu entorn i permeti una millor connexió amb la ciutat.

L’abril del 2013 l’alcalde de Barcelona, el conseller de Cultura, el president del Museu Nacional d’Art de Catalunya, el president de “la Caixa” i de la Fundació “la Caixa”, i el director general de Fira de Barcelona van signar un acord de col·laboració per a la promoció conjunta d’una gran àrea museística a la muntanya de Montjuïc.

Durant el 2014, està previst redactar l’avantprojecte i definir els àmbits, la inversió, les fases i el calendari, amb l’objectiu de poder iniciar al llarg de l’any 2015 les obres de construcció del nou vestíbul i la seva connexió amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya i els pavellons d’Alfons XIII i Victòria Eugènia. Les obres s’aniran fent per etapes d’acord amb les necessitats i les disponibilitats pressupostàries.

 

DADES ECONÒMIQUES I TÈCNIQUES

Dades previstes:

  • Superfície total d’exposició: 62.500 m2
  • Actuació en l’espai públic: gairebé 100.000 m2, que s’abordarà per fases

Política de cookies