Miquel Barceló: 'El planejament urbanístic flexible i dinàmic és la clau de la nova ciutat del segle XXI'

Com aprofitar el sòl industrial per a nous espais d'activitat econòmica centra el debat de la presentació del llibre Citynomics organitzat pel PEMB

  • 16-03-2017
  • Resum d'activitats
  • 99 Lectures

Com es transformaran els actuals parcs industrials del segle XX? Quines seran les característiques dels nous espais d'activitat econòmica del segle XXI? Quin ha de ser el paper dels poders polítics i dels agents econòmics davant aquest canvi de paradigma? Aquestes són algunes de les qüestions que s'han abordat durant el debat posterior a la presentació del llibre Citynomics amb el seu autor, Miquel Barceló, el regidor de Badalona Pròspera i Sostenible, Álex Mañas, i el coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, PEMB, Oriol Estela Barnet, amb els i les assistents a l'acte com l'urbanista Maria Buhigas, o el President de 22@Network, Xavier Monzó. “El planejament urbanístic flexible i dinàmic és la clau de la nova ciutat del segle XXI”, ha assegurat Barceló que defensa que “es poden utilitzar els parcs industrials com a palanca de les noves ciutats”. 

Álex Mañas, Oriol Estela Barnet i Miquel Barceló durant la presentació de Citynomics
Álex Mañas, Oriol Estela Barnet i Miquel Barceló durant la presentació de Citynomics

En aquest sentit, ha assegurat, els nous models de ciutat són compactes, sostenibles i basats en el model de coneixement en contraposició a la ciutat industrial tradicional que és difusa, no sostenible i no competitiva en la nova economia. “Els polígons industrials són grans actius per a la transformació de la ciutat i a Catalunya el sòl industrial disponible és una oportunitat” ,ha explicat Miquel Barceló, que ha destacat que “determinats polígons serien espais renovats mentre d'altres seran per a nous espais d'activitat econòmica, com és el cas de Badalona”.

Per a Barceló, la revolució del coneixement transforma la ciutat i per això calen projectes de transformació urbana formats per 4 subsistemes: l'urbanístic, amb nous espais urbans i arquitectònics que actuïn com entorns propicis per a la interacció humana; l'econòmic perquè les ciutats més dinàmiques econòmicament són aquelles capaces de desenvolupar entorns urbans que es configuren com ecosistemes innovadors, afavorint la transferència de coneixement cap al sistema econòmic i els subsistemes tecnològic i social al servei del ciutadà per un nou model energètic i el subsistema de governança i model de gestió.

Per la seva banda, Mañas ha explicat com Badalona està aplicant bona part de les reflexions que Miquel Barceló descriu al llibre: “aquest planejament urbanístic flexible a les necessitats de desenvolupament econòmic l'hem de saber construir a nivell de ciutat però també de regió metropolitana. Tinc molta confiança en que fem un bon PDU Metropolità”, ha assegurat el tinent d'alcaldia, que ha posat de manifest que la ciutat de Badalona disposa de 210 hectàrees lliures de sòl industrial.

“La voluntat de l'equip de govern es generar el consens necessari per tirar endavant un projecte per aquestes 210 hectàrees, per a què siguin destinades a nous espais econòmics i que sigui un pla estratègic de la nostra ciutat”, ha explicat Mañas que ha manifestat que “ja hi ha consens polític amb els agents socials” perquè precisament l'Ajuntament ha creat un organisme de participació on es pot discutir de la nova visió estratègica. Durant la seva intervenció Mañas, a més, ha destacat la importància de generar acord i de l'inici del canvi de plantejament per aconseguir que no marxin empreses. “Cal ara generar el mecanisme de governança que pugui tirar endavant el projecte”, ha conclòs.

“Encara ens queden coses per aprendre, però sobretot necessitem entendre millor com hem de preparar la ciutat perquè sigui receptiva i propícia a les noves dinàmiques econòmiques”, ha dit per la seva banda el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, que considera que s'ha avançat en la integració “però no prou encara, en la integració – o almenys la col·laboració- entre urbanisme i promoció econòmica en els nostres ajuntaments”. “Cal que les estratègies no estiguin condicionades als programes de finançament si volen ser efectives”, ha conclòs.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies