'L'estratègia de Barcelona s'ha forjat sempre en la superació dels seus límits'

Oriol Estela Barnet ofereix la conferència inaugural del workshop City limits at work: Planning facing metropolitan challenges organitzat per la UAB

  • 17-07-2017
  • Actualitat del PEMB
  • 85 Lectures

El coordinador general del PEMB ha fet un recorregut històric per l'evolució dels límits de la ciutat de Barcelona i la seva relació amb l'entorn metropolità per donar la benvinguda als 35 estudiants del màster internacional Policies and Planning for Cities, Environment and Landscape (PPCEL). Els alumnes s'instal·laran durant 10 dies a Sabadell per treballar en la revalorització de l'àrea fronterera entre Sabadell i Terrassa en un workshop organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona. En la conferència inaugural també han participat Maties Serracant, tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat de Sabadell, Carme Miralles-Guasch, directora del Departament de Geografia de la UAB, i Francesc Muñoz, coordinador del workshop.

Oriol Estela Barnet durant la conferència inaugural del workshop
Oriol Estela Barnet durant la conferència inaugural del workshop

Estela ha volgut mostrar com la superació dels límits de Barcelona ha estat en cada moment un factor de desenvolupament clau de la ciutat. Així, l'enderrocament de les muralles l'any 1854 va permetre la configuració d'una ciutat a l'alçada de les principals urbs europees gràcies al Pla Cerdà i l'annexió dels municipis de la plana de Barcelona, que va anar acompanyada d'una estratègia d'obertura a l'exterior amb l'exposició universal del 1888 o la creació de la Sociedad de Atracción de Forasteros. L'altre gran moment de la ciutat té a veure amb el trencament de les barreres que la separaven del mar i el desenvolupament d'un nucli metropolità potent amb les actuacions en la zona del Delta o les rondes, aprofitant l'impuls olímpic. Avui, el gran projecte de transformació de la ciutat també haurà d'anar vinculat al trencament d'uns límits, més mentals i administratius que físics: els de la ciutat real d'escala metropolitana.

L'objectiu del màster és formar professionals capacitats per intervenir en la planificació i el govern del territori i de la ciutat sota el paradigma de sistemes integrats i el de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social. En aquesta direcció, els alumnes hauran de treballar sobre sis reptes que, segons els organitzadors, afronta el desenvolupament urbanístic de Sabadell. “És una gran oportunitat que Sabadell es pugui afavorir de la recerca i la reflexió que ofereix aquest màster”, ha assegurat Maties Serracant durant la seva intervenció, ja que “cal buscar solucions creatives, innovadores i sostenibles per abordar els desafiaments actuals de la ciutat”, ha conclòs.

El màster està coorganitzat per cinc universitats europees; la Università Luav de Venezia, la Università degli studi di Sassari, la Universidade de Lisboa, la Universitat de Girona i la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquesta última ha estat l'encarregada d'organitzar el workshop d'aquest any que du per títol City limits at work: Planning facing metropolitan challenges. La idea és que els estudiants facin anàlisis territorials i propostes paisatgístiques per a l'àmbit de la ciutat de Sabadell que fa frontera amb Terrassa i presentin la seva feina el proper 26 de juliol. El conveni de col·laboració signat entre la UAB i l'Ajuntament de Sabadell preveu que el consistori divulgui els resultats d'aquests treballs en diferents centres cívics de la ciutat.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies