La necessitat de polítiques públiques decidides en matèria d'espais d'activitat econòmica, eix del debat de la 5a edició de #LaMetro

María Buhigas i Marc Navarro reflexionen sobre les tendències dels espais d'activitat econòmica des de diferents àmbits: del polígon i la fàbrica al districte i el coworking

  • 23-11-2017
  • Resum d'activitats
  • 69 Lectures

Quines són les tendències actuals pel que fa als espais d'activitats econòmiques a la ciutat i el territori? Quins condicionants tenim per compatibilitzar activitat econòmica amb altres usos a la ciutat? Quina relació té la localització de l'activitat econòmica amb els canvis en l'organització del treball? Aquestes són algunes de les qüestions que es plantejaven en la cinquena edició de #LaMetro, tertúlia amb espuma, primera d'un nou cicle anomenat “Treballar en la ciutat del segle XXI” que, en aquesta ocasió, s'ha centrat en l'eix “On treballarem?”. Per situar el debat s'ha comptat amb la presència de Maria Buhigas, directora d'Urban Facts, i Marc Navarro, Strategist & Community Builder de CREC-Coworking, i la dinamització, com en altres ocasions, de Carolina Costa, de Prisma Urbà. La trobada, coorganitzada amb l'Associació Empresarial Pedrosa, ha tingut lloc al Casino del Centre de L'Hospitalet i la cervesa convidada ha sigut l'hospitalenca Cervesa Fort, un projecte que va començar a casa de manera aficionada i que actualment exporta a tota la península i a l'estranger, tal i com ha explicat el seu gerent, Eduard Martínez. Una de les conclusions principals del debat ha estat la necessitat de polítiques públiques més decidides en matèria d'espais d'activitat econòmica.

5ª Edició de #LaMetro. On treballarem?
5ª Edició de #LaMetro. On treballarem?

“Els polígons industrials en la nostra societat -per desgràcia- són sempre llocs una mica lletjos i abandonats. Mentre la democràcia va anar embellint els centres de les ciutats i els barris, els polígons es van deixar de banda”, ha afirmat l'arquitecta María Buhigas que ha assegurat que, en el seu sector, aquests espais sempre han estat menystinguts. En aquest sentit, la crisi econòmica també ha sigut un factor important, donat que l'habitatge donava molt més rendiment al sector immobiliari i no s'invertia en polígons. Posteriorment, a més, l'estudi de l'impacte de la crisi també s'ha centrat en l'habitatge però no ha posat llum en el que ha succeït en l'àmbit dels espais d'activitat econòmica. “Ara tenim un sector immobiliari residencial absolutament professionalitzat però en els espais d'activitats econòmica hi ha hagut tendència a simplificar els productes que s'ofereixen”, ha assegurat Buhigas, que també ha lamentat que el que acaba passant és que hi ha un mercat amb “poques alternatives i preus molt poc competitius” de manera que hi ha molts negocis que no es poden adaptar o no troben l'espai idoni per a la seva activitat.

En aquesta direcció, l'arquitecta ha assegurat que la crisi “ha generat oportunitats que podríem aprofitar” com ara el fet d'aprendre que les tendències són molt difícils d'encertar, “el futur està per escriure però sí que podem modificar condicions d'avui que ens poden ajudar a estar més preparats pel que pugui venir”. Per això, ha fet una petició als ajuntaments: “Que agafin tots els espais d'activitat econòmica i abans d'alegrar-se perquè sembla que el mercat remunta i es podran omplir de qualsevol manera, pensin bé què es pot fer amb ells” ja que, ha afirmat, manca una política pública decidida en aquesta matèria i “queda pendent crear condicions, des del planejament, per a que més actors puguin aparèixer com agents constructors de la ciutat”.

En el seu torn, Marc Navarro, ha exposat la seva definició de coworking com un “espai de treball compartit amb uns condicionants físics que han de funcionar -wifi, impressores, lavabos...- i que ha de tenir, també, un gestor que aporti valor”. Com s'aporta aquest valor? Segons Navarro, “a vegades aportant proveïdors, connectant professionals, ajudant, creant comunitat, etc”. Però, igual que en altres sectors, des de fa un temps s'ha començat a veure un inici de gentrificació en l'activitat: “hi ha nous espais, més basats en una filosofia de negoci immobiliari, que inverteix més en el €/m2 i no inverteix en persones que connectin la gent. Es busquen espais vistosos: grans, assolellats, amb terrasses, però no es fa la feina de creació de comunitat”.

Com es relaciona això amb la resta del mercat laboral? Navarro ha explicat que en altres països amb una cultura de treball i empresarial diferent, ja hi ha nombroses empreses que inverteixen molt en l'espai i en oferir serveis “gratuïts” als seus treballadors i treballadores (menjar, espais per desconnectar, etc.). A Espanya, ha dit, “hi ha grans empreses que comencen a preocupar-se pel que passa als llocs de treball” ja que necessiten retenir el talent d'un personal que “ja no té els mateixos valors que generacions anteriors i els diners ja no ho són tot”. El problema és quan això no es fa de manera altruista sinó amb l'objectiu de retenir més hores el personal al lloc de treball.

El debat generat al voltant de les intervencions s'ha centrat en el fet que els espais de coworking tenen un perfil de personal obert però, en canvi, si es parla de reindustrialització o indústria 4.0 encara cal feina per preparar les ciutats. En aquest sentit s'ha arribat a la conclusió que manca política pública -urbanística, fiscal, local...-, coordinació i compromís en matèria d'activitat econòmica. Cal maximitzar els recursos per a que els polígons tinguin una altra cara i per intervenir també en l'àmbit mediambiental, la petjada ecològica i la responsabilitat social. Aspectes que Baltasar Pozuelo, president de l'Associació Empresarial Pedrosa, ha destacat que contempla el projecte Are@8 que es troba en ple desenvolupament en aquest polígon de l'Hospitalet.

Les properes #LaMetro, que es realitzaran en diverses poblacions metropolitanes, seguiran amb la intenció d'aprofundir en aquesta temàtica del treball a la ciutat del segle XXI i respondre altres qüestions: Com treballarem? Qui treballarà? Quan treballarem?

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies