La construcció metropolitana de París centra la primera trobada de l'Espai de coneixement i debat sobre temes metropolitans organitzada pel PEMB i l'AMB

Pierre Mansat, representant de Paris Métropole, és el primer expert en participar en un cicle de conferències dedicat als governs metropolitans

  • 18-05-2017
  • Resum d'activitats
  • 81 Lectures

Pierre Mansat, Inspecteur Générale de la ciutat encarregat dels temes sobre el Gran París i representant de l'alcaldessa, Anne Hidalgo, a la organització Paris Métropole, ha estat el primer convidat del nou Espai de coneixement i debat sobre temes metropolitans, organitzat conjuntament pel PEMB i l'AMB amb la col·laboració de l'urbanista Jordi Borja. “L'objectiu d'aquest espai és conèixer experiències d'altres governs metropolitans o institucions que exerceixin competències sobre aquests territoris, per tal d'inspirar l'evolució del govern de l'àmbit metropolità de Barcelona. En aquesta ocasió hem pogut aprendre de París i de Mansat”, ha explicat Oriol Estela Barnet, coordinador general del PEMB.

Pierre Mansat explica el procés de constitució de la Métropole du Grand Paris durant la trobada
Pierre Mansat explica el procés de constitució de la Métropole du Grand Paris durant la trobada

Durant la seva intervenció, Mansat ha exposat el procés de constitució de l'àrea metropolitana de París, el Grand Paris, i la seva nova institució de govern, la Métropole du Grand Paris, que ha durat més de 10 anys. La primera iniciativa va correspondre a alguns dels municipis de l'aglomeració de la capital francesa, que es van plantejar la necessitat de cooperar (de forma no institucionalitzada) en la planificació de determinades polítiques, anant més enllà de la típica mancomunitat de serveis. Seguidament l'Estat francès, des del govern de Nicolàs Sarkozy, va intervenir per a conduir la construcció metropolitana, tant a la capital com a altres aglomeracions urbanes del país. En aquest sentit, la influència més important de l'Estat va ser, en pro d'una simplificació administrativa, proposar i aprovar la supressió de totes les mancomunitats existents a l'aglomeració metropolitana, i crear-ne 11 de noves que cobrien de forma única i ordenada el conjunt del territori, mantenint la ciutat de París com a 12è domini.

Un dels moments clau va ser l'any 2008, quan, en una gran trobada promoguda per Mansat a Docks de Saint Ouen entre electes dels diferents nivells de govern francesos, es va decidir la creació de Paris Métropole (actual Forum Métropolitain du Grand Paris), una organització que permet la cooperació entre 169 entitats administratives de la regió d'Île-de-France de diferents nivells territorials: 147 ajuntaments, 11 mancomunitats, els 4 departaments i la regió, amb l'objectiu de proposar projectes metropolitans de mobilitat i transport, desenvolupament econòmic, governança, lluita contra el canvi climàtic, etc.. Posteriorment, l'any 2010 el govern de Sarkozy crearia un grup de debat i reflexió, l'Atelier International du Grand Paris, encarregat de presentar diversos projectes innovadors per al futur metropolità. Tot aquest conjunt de treballs va començar a configurar la proposta metropolitana i va donar lloc a la tramitació de les lleis corresponents (MAPTAM i NOTRe). Finalment, l'1 de gener del 2016 es va constituir oficialment la Métropole du Grand Paris, que consta d'un total de 131 municipis, agrupats en 12 demarcacions territorials noves.

Segons Mansat, actualment el debat se centra tant en els objectius de la cooperació com en la precipitació de la institucionalització fruit de la creació d'un sistema territorial abans de saber el per què s'havia creat. “Actualment estem definint les estratègies conjuntes i la perspectiva metropolitana: de moment, tothom fa la seva aportació municipal pròpia i, mica en mica, aniran convergint”, ha assegurat Mansat, que ha posat de manifest la seva intenció d'aconseguir passar d'una metròpolis concèntrica a una metròpolis policèntrica que pugui ser més accessible per als ciutadans. Sense oblidar, a més, les profundes diferències territorials en l'aglomeració metropolitana, especialment en determinats serveis com l'accés a l'habitatge social.

Aquesta primera trobada s'emmarca en una sèrie de conferències i col·loquis en què intervindran experts de diferents àrees metropolitanes que estan desenvolupant iniciatives de renovació institucional, d'organització territorial i funcional, o de qualsevol temàtica que tingui a veure amb la governança metropolitana. En la propera ocasió està previst comptar amb una ciutat italiana i una britànica, ja que en ambdós països també hi ha ciutats que es troben en processos d'incipient metropolització.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies