Joan Callau sobre el Campus Diagonal-Besòs: 'El treball conjunt de les institucions ha aconseguit fer realitat aquest petit miracle'

Un grup d'associats del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona visita les noves instal·lacions que ocupen una superfície de 150.000m2, 53.000 m2 dels quals ja estan construïts

  • 16-06-2017
  • Resum d'activitats
  • 71 Lectures

Segons paraules del coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, a l'inici de la visita: “avui  recuperem la tradició de convidar els membres de la nostra Associació a conèixer projectes o veure instal·lacions rellevants dins l'àmbit metropolità de Barcelona. Ens ha semblat una bona idea començar per aquest espai carregat de simbolisme en termes de transformació urbana”.

Associats del PEMB visiten el Campus Diagonal-Besòs
Associats del PEMB visiten el Campus Diagonal-Besòs

L'alcalde de Sant Adrià del Besòs, Joan Callau, ha explicat el procés de transformació que el municipi va iniciar després dels JJOO amb la remodelació de la façana marítima. Des d'aleshores fins ara s'han hagut de superar alguns estigmes vinculats a la pobresa però Callau ens diu, “hem de tractar la pobresa però no especialitzar-nos en ella”. L'alcalde considera que el Campus Diagonal-Besòs és un “petit miracle” que s'ha fet realitat gràcies al treball conjunt de totes les institucions i que la implicació de la Universitat amb les entitats de la zona aconseguirà una profunda transformació.

El gerent del Consorci del Campus Diagonal-Besòs, Jordi Bosch, ens ha ofert una visió general del Campus, del seu finançament, dels tres edificis que ja estan construïts i d'aquells que està previst que s'hi instal·lin properament, com la residència d'estudiants.

Bosch també ha explicat quin és l'origen i funció dels dos instruments que impulsen el Campus. Per una banda, el Consorci Campus Diagonal-Besòs que agrupa les administracions locals propietàries del sòl on s'instal·la (Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, Àrea Metropolitana de Barcelona, Consell Comarcal del Barcelonès i Consorci Besòs) i el cedeix a les institucions que han de desenvolupar-lo, com ha fet en el cas de la UPC i està previst fer amb l'operador de la residència d'estudiants i investigadors. Per una altra, la Fundació b_TEC que impulsa el desenvolupament i la gestió del Campus i la conformen la UPC, la Generalitat de Catalunya, les administracions locals agrupades al Consorci i la UB.

El sotsdirector de Recerca i Transferència de l'Escola d'Enginyeria de Barcelona Est, Joan de Pablo, ha parlat de l'activitat acadèmica que acull ja a 3.5000 estudiants de grau, màster i doctorat (dels 15.000 Previstos), 400 professors i investigadors i 28 grups de recerca. L'Escola ofereix estudis d'enginyeria en diferents àmbits (biomèdica, electrònica, mecànica, química, materials, etc) però una de les seves prioritats és aconseguir que els seus graduats també facin recerca, transferència tecnològica i, si és possible, acabin treballant en empreses de la zona amb les quals han signat convenis de pràctiques.

A continuació, s'ha fet una visita a les instal·lacions. Entre d'altres: la cafeteria, gestionada per una empresa de Sant Adrià que es dedica a reinserció social; el Fab Lab on es troben alumnes i professors per realitzar projectes de recerca com per exemple e-Tech Racing, una associació d'estudiants de 3r i 4t que ha desenvolupat un cotxe elèctric de competició, i el Centre de Recerca Multiescala de Barcelona.

Per acabar la visita, Juan Carlos Montiel i Josep Bohigas, de Barcelona Regional, han comentat el procés de transformació de l'entorn Besòs. Montiel des d'una perspectiva històrica i mediambiental, vinculada a la regeneració del riu. Bohigas ens ha avançat alguns dels projectes en què s'està treballant però ha incidit molt en alguns aspectes com són la importància del Campus com a element de transformació de la zona, la seva capacitat d'atreure inversions i la necessitat d'un alt grau de permeabilitat amb l'entorn, “Cal cosir les peces per construir un relat comú i fomentar la permeabilitat de l'entorn Besòs”.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies