Habitatge, sobirania alimentària, mobilitat i infraestructures: prioritats del PEMB per al període 2024-2025

Les comissions executiva i territorial del PEMB contribueixen a definir el full de ruta de l'associació pels propers mesos i demanen que l'oficina de coordinació treballi en la dimensió metropolitana dels plans locals d'habitatge, entre d'altres

  • 12-03-2024
  • Actualitat del PEMB
  • 409 Lectures

La vicepresidenta de l'Àrea d'Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Janet Sanz, ha presidit avui per primera vegada després del seu nomenament la reunió conjunta de la Comissió Executiva i la Comissió Territorial del PEMB que han servit per definir el pla de treball de l'associació pel proper any i que tindrà com a àmbits prioritaris l'habitatge, la sobirania alimentària, la mobilitat i les infraestructures.

Janet Sanz presidient la reunió conjunta de la Comissió Executiva i la Comissió Territorial del PEMB
Janet Sanz presidient la reunió conjunta de la Comissió Executiva i la Comissió Territorial del PEMB

“L'emergència climàtica pren protagonisme i impacta sobre la planificació estratègica”, ha dit Sanz, que ha assegurat que cal tenir-ho en compte en la posada en pràctica del Compromís Metropolità 2030, en els projectes que es treballin i en les col·laboracions que s'impulsin.

Durant la trobada, el coordinador general del PEMB, Oriol Estela ha explicat que l'amplitud i ambició del Compromís Metropolità 2030 obliga a definir uns eixos prioritaris sobre els que fer pivotar el conjunt de les missions, generant el màxim de sinèrgies entre elles. En aquest sentit, prendre per exemple com un d'aquests eixos l'habitatge significa que “no només es pot abordar des de la Missió habitatge adequat, sinó que hem de trobar les vies com des de la resta de missions es pot contribuir a que el que persegueix aquesta missió (reduir el pes del cost de l'habitatge i els subministraments en els pressupostos familiars) pugui accelerar-se'.

A continuació, ha desgranat cadascun dels projectes i temàtiques en els que l'oficina de coordinació està treballant:

-        El treball continuat amb els espais de referència de cadascuna de les 8 missions amb enfocaments específics vinculats als àmbits prioritaris definits:

-        Pel que fa a l'habitatge, s'està treballant també en col·laboració amb altres agents, com ara la Generalitat. En concret, en el desplegament del mecanisme de descoberta d'oportunitats vinculat a agendes compartides dins de RIS3CAT sobre dos reptes relacionats amb l'habitatge:

  • Descarbonització del parc d'habitatge de l'RMB sense posar en risc a les persones amb dificultats en l'accés a l'habitatge
  • Construcció sostenible per atendre la demanda residencial, l'emergència climàtica i la crisi d'inassequibilitat de l'habitatge a l'RMB.

-        Vinculat a l'Alimentació: s'està participant en el Projecte europeu CULTIVATE: Finançat per Horizon 2020 a executar fins 2025, amb 9 ciutats de 9 països, liderat pel Trinity College de la Universitat de Dublin. Enfocament multiactor per impulsar la sostenibilitat i la resiliència dels sistemes alimentaris en àrees urbanes i periurbanes utilitzant el concepte i les pràctiques vinculades al food sharing, identificant palanques de canvi i dificultats per la seva implementació.

 -        Vinculat a les infraestructures verdes: just es comença a treballar en el Projecte europeu GreenIn Cities: Horizon 2020 fins 2025, amb 31 socis, 11 ciutats d'11 països diferents. Actuació específica a la zona del Besòs. Té com a objectiu desenvolupar metodologies i eines per a la mitigació i l'adaptació a l'emergència ambiental i climàtica, específicament en zones urbanes desfavorides, abordant tres reptes principals:

  • Millorar el nivell de preparació social i la consciència dels grups vulnerables que viuen en la zona.
  • Anar més enllà de l'orientació ecològica i la renaturalització en l'enteniment clàssic, incloent-hi la dimensió no humana i abordant els conceptes inclosos en les polítiques i iniciatives de la UE.
  • Aprofundir en tecnologies punta per millorar el procés de cocreació i maximitzar els impactes de regeneració urbana.

-        Finalment, relacionat amb la participació cultural: s'està treballant en col·laboració amb la Capital Europea de la Democràcia en l'Assemblea Metropolitana Ciutadana en la biennal Manifesta 15, amb la participació de 60 ciutadans/es dels 12 municipis participants. Aquesta Assemblea vol donar resposta a les preguntes:

  • Com podem crear espais a la regió metropolitana que impactin positivament en la cultura?
  • Com ho podem fer mentre adoptem un estil de vida més respectuós amb el medi ambient?

Els membres de les comissions executiva i territorial han demanat que l'oficina de coordinació doni suport als municipis metropolitans que es troben en fase d'elaboració o revisió dels seus plans locals d'habitatge, en la generació d'indicadors de seguiment que estiguin homogeneïtzats al territori, en particular per al seguiment dels plans d'accions de les agendes urbanes i el seu vincle amb les missions del Compromís Metropolità 2030, i en la coordinació dels diferents plans i projectes que tenen a veure amb la distribució de mercaderies en el territori metropolità.

Després de la celebració el mes de desembre passat del Consell Rector i el Consell General  que van aprovar oficialment el Compromís Metropolità 2030, s'engega així el seu desplegament efectiu. Un procés en el que totes les institucions que conformen l'associació i aquelles que formen part del mapa d'actors hi teniu molt a aportar. L'oficina de coordinació del PEMB es posa una vegada més a la vostra disposició per seguir avançant-hi.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies