El projecte 'La Precarietat habitacional i salut a Barcelona: una anàlisi metropolitana' guanya la III edició de la Beca Francesc Santacana

Amb aquest beca que premia estudis sobre temes urbans metropolitans, el PEMB ret homenatge a l'economista Francesc Santacana que va ser el coordinador de l'entitat durant gairebé 30 anys

 • 14-12-2023
 • Actualitat del PEMB
 • 387 Lectures

L'objectiu del projecte guanyador de la III edició de la Beca Santacana titulat “La Precarietat habitacional i salut a Barcelona: una anàlisi metropolitana” de l'estudiant de doctorat de l'UPF, Josep M. Caroz, és estudiar la relació que hi ha entre la precarietat habitacional i la salut autopercebuda en clau metropolitana. Per fer-ho, abordarà la precarietat habitacional mitjançant un enfocament de mètodes mixtos. A la fase qualitativa es buscarà explorar el concepte d'habitatge precari mentre que, a la fase quantitativa, es realitzarà una anàlisi estadística de la salut i l'habitatge precari i les seves desigualtats en clau metropolitana utilitzant dades de l'Enquesta metropolitana de condicions de vida (EMCV) entre 2017-2021.

Josep Maria Caroz i Janet Sanz durant el lliurament del Diploma de la Beca Santacana
Josep Maria Caroz i Janet Sanz durant el lliurament del Diploma de la Beca Santacana

Com diu Josep M. Caroz en la sol·licitud de beca “s'espera que l'estudi faci una contribució acadèmica substancial en abordar la precarietat habitacional identificant-ne i definint-ne les dimensions principals. A més, amb un impacte social significatiu, ja que la precarietat habitacional a Barcelona ha esdevingut un problema crític amb conseqüències en la salut considerables, convertint-lo en un tema crucial per a una política metropolitana efectiva”

La convocatòria de 3a edició de la Beca Santacana ha tingut un alt índex de participació ja que de les 20 propostes inicials presentades, 17 han passat a la fase final. Destaca la qualitat de totes les candidatures - tant pel que fa a l'adequació a les bases de la convocatòria com pel rigor metodològic de la recerca – però sobretot  l'ampli ventall de temes plantejats que van des dels nous de models de mobilitat, a l'escassetat de l'aigua, una possible hisenda metropolitana o la conservació dels hàbitats metropolitans, entre d'altres.

Els membres del jurat * de la 3a edició de la Beca, reunits a mitjans de novembre per deliberar sobre els 17 projectes, van resoldre a favor de la candidatura de l'alumne del programa de doctorat en Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, Josep M. Caroz, per l'estudi sobre “La precarietat habitacional i salut a Barcelona: una anàlisi metropolitana”.

Un cop fet el recompte de vots emesos pel jurat, s'ha valorat positivament l'alineació de la proposta amb la missió d'habitatge adequat en què s'està treballant des de fa temps en el marc del nou pla estratègic, el tractament del tema a escala metropolitana i l'enfocament més ampli del que és habitual en estudis similars que vincula precarietat habitacional i salut.

El 5 de desembre es va formalitzar l'acceptació de la Beca Santacana per part de Josep M. Caroz-  amb una dotació econòmica de 5000 € i una durada d'1 any - així com les clàusules de seguiment i els drets de propietat intel·lectual que se'n deriven.

En l'acte de lliurament dels Premis Compromís Metropolità que va tenir lloc el 12 de desembre a l'Auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet, el coordinador general del PEMB com a secretari del jurat, Oriol Estela, juntament amb la presidenta de la Comissió Executiva del PEMB, Janet Sanz, han entregat el diploma a l'estudiant.

* Composició del jurat de la 3a edició de la Beca Santacana

 • Joan Campreciós Hernández, economista i coordinador adjunt del PEMB durant el periode en què Francesc Santacana va ser el coordinador general.
 • Carme Miralles Guasch, doctora en Geografia per la UAB.
 • Montserrat Pareja Eastaway, experta en temes urbans i professora de la UB.
 • Paco Solé Parellada, catedràtic emèrit d'organització d'empreses de l'UPC.
 • Martí Parellada Sabata, catedràtic d'Economia de la UB, Martí Parellada.

El coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, actua com a secretari del jurat.

 • Participa o segueix el debat

  0 comentaris:

  Deixa el teu comentari:

Política de cookies