El PEMB porta el Compromís Metropolità 2030 a Argentina i Colòmbia

El coordinador general del PEMB i la responsable de la missió d'habitatge participen en diferents fòrums referents de temàtiques urbanes a Mendoza, Rosario, Bogotà i Medellín

 • 10-07-2023
 • Compromís Metropolità 2030
 • 367 Lectures

El coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, ha participat en el XXV Congrés del CIDEU que ha tingut lloc a Mendoza el 5 de juliol representant l'associació en un doble vessant: l'institucional, com a membres del Consell Rector i de l'Assemblea, i el de contingut, presentant el Compromís Metropolità 2030 a la resta de ciutats de la xarxa.

Imatge de la intervenció d'Oriol Estela en el Congrés del CIDEU
Imatge de la intervenció d'Oriol Estela en el Congrés del CIDEU

El PEMB com a membre fundador ha participat en la reunió del Consell Rector i en l'assemblea general, refermant el compromís de Barcelona amb la cooperació amb les ciutats d'Iberoamèrica. A més, Oriol Estela, ha intervingut en el panell 'Ciutats en transformació: 30 anys de planificació estratègica a Iberoamèrica', fent un repàs a l'evolució dels plans estratègics i reivindicant la importància de la dimensió metropolitana

El Compromís Metropolità 2030 ha estat una de les principals novetats entre les ciutats i organitzacions membres de la xarxa, a les que se n'ha fet arribar un resum. L'aplicació de l'enfocament de missions ha captat l'interès dels participants

Com a activitat prèvia al congrés, Estela va intervenir en el “Pre-congreso de ciudades-puerto de Iberoamérica” a Rosario i en l'acte de rellançament del pla estratègic de Cañada de Gómez (província de Santa Fe).

Així mateix, dues ciutats de l'entorn metropolità de Buenos Aires, Morón i General San Martín, van acollir amb posterioritat al congrés les presentacions tant del Compromís Metropolità 2030 com del pla estratègic de Donosti, a càrrec del seu director Kepa Korta, i de la tasca del CIDEU explicada per la directora executiva Rosa Arlene María.

Des de tots els fòrums on ha participat, Estela ha posat en valor la importància de la planificació estratègica urbana per afrontar col·lectivament els reptes de les ciutats. I és que, segons Estela, la planificació estratègica urbana torna al que és fonamental: la construcció d'una agenda compartida, a partir de l'acord sobre una visió de futur per a la ciutat, la metròpoli o el territori en qüestió, i desplegada mitjançant la col·laboració entre un ampli ventall d'actors urbans. Sempre ha format i formarà part de les respostes als grans reptes de la Humanitat: ho va fer a finals de segle amb les Agendes 21 Locals i més recentment, l'Agenda 2030 amb les 17 ODS, que s'ha hagut d'adaptar a la realitat de cada ciutat.

5è Fòrum d'Habitatge i Hàbitat de Llatinoamèrica i el Carib

Per altra banda, a finals de juliol Bogotà acollirà aquest any el 5è Fòrum d'Habitatge i Hàbitat de Llatinoamèrica i el Carib, un espai multi-actor incloent a la regió que convoca a tots els actors del sector amb tres objectius:

 • Reconèixer els desafiaments climàtics i socials urgents en matèria d'habitatge i hàbitat.
 • Compartir i proposar solucions innovadores, escalables i responsables davant el canvi climàtic.
 • Convocar el compromís, les inversions i els recursos que demanda l'emergència.

En aquest fòrum, es discutiran els efectes del canvi climàtic en els assentaments i ciutats, a més dels desafiaments en matèria d'habitatge davant de la crisi social. També es posaran sobre la taula solucions integrals, innovadores, a diferents escales que sumin als Objectius de Desenvolupament Sostenible i la Nova Agenda Urbana.

En el marc del Congrés, la referent de la missió d'Habitatge adequat al PEMB, Luisa F. Pinto, participarà en un dels esdeveniments paral·lels titulat: “Accés a l'habitatge adequat amb equitat climàtica des de la legislació” que tindrà lloc el dia 31 de juliol de 15.45 a 17:00 h (hora a Colòmbia, 22:45 – 24:00 hora espanyola) . Compartirà taula amb:

 • Anock Kapira, director general Habitat for Humanity
 • Lilia Aguilar, presidenta de la comissió d'habitatge de la Cambra de Diputats de Mèxic

De manera complementària al Fòrum, es duran a terme reunions d'intercanvi tècnic amb entitats públiques, privades i de l'acadèmia vinculades amb l'habitatge i la planificació territorial. Pinto participarà també el dia 26 de juliol en el “Laboratori d'estrategues urbans: desafiaments del pla a l'acció” juntament amb Claudia Garcia Loboguerrero, directora de planejament departamental i Agenda Antioquia 2040; Luis Roberto Durán, gerent Viva Antioquia; Beatriz Rave, degana facultat d'arquitectura UPB; Javier Burón, gerent d'habitatge de l'Ajuntament de Barcelona 2015 – 2023. El laboratori està organitzat per la Gobernación de Antioquia en col·laboració amb el CIDEU i que tindrà lloc a Medellín.

Serà un espai de diàleg entre estrategs urbans, policymakers i membres de l'acadèmia al voltant dels desafiaments de les ciutats en matèria de polítiques d'habitatge, reducció de les desigualtats, gestió d'espais urbans i rurals, entre d'altres, i la finestra d'oportunitat de la planificació estratègica urbana per abordar-los.

 

 • Participa o segueix el debat

  0 comentaris:

  Deixa el teu comentari:

Política de cookies