El PEMB explora noves formes de participació ciutadana amb els agents culturals en el marc del #RESET 2019

Un centenar de persones han participat en l'experiència participativa, dissenyada per TEAMLABS, amb l'objectiu de redefinir el concepte de planificació estratègica i visualitzar la metròpoli del 2030

  • 05-04-2019
  • Resum d'activitats
  • 262 Lectures

El PEMB ha obert un nou procés de reflexió compartida per tal de visualitzar el futur i integrar en l'elaboració del nou pla estratègic, en l'horitzó 2030, les propostes de les institucions, entitats públiques, privades i ciutadanes. Ara, però, els condicionants que eren vàlids en l'elaboració dels anteriors plans estratègics han canviat tant que les fórmules usades habitualment ja no són suficients i cal trobar-ne de noves que incloguin, sobretot, la participació ciutadana. En el futur hi haurà canvis profunds que modificaran la nostra manera de viure, treballar i relacionar-nos i aquests nous comportaments generaran noves necessitats a la societat que la ciutat metropolitana ha de satisfer.

Experiència de participació ciutadana: formulació de preguntes
Experiència de participació ciutadana: formulació de preguntes

Aquesta és la base de l'experiència participativa que el PEMB, conjuntament amb el laboratori d'aprenentatge radical TEAMLABS, han realitzat en el marc de #RESET19 amb l'objectiu de crear un prototip: el RESET EXP #00.

Aquest prototip vol ser un “sensor de ciutat”, un espai d'escolta activa que permeti l'estudi de possibles plantejaments estratègics i testegi les línies de treball. És a dir, un espai on revisar i contrastar amb la ciutadania les grans preguntes que cal plantejar-se en el disseny d'una nova eina de construcció urbana.

Com hauríem de reflexionar la ciutat del futur? Quines són les gran preguntes? Com podem avançar-nos creant una visió de futur amb el coneixement del present? Com serà la ciutat i la ciutadania del 2030?  Com construirem i contribuirem a aquest futur? Com ens preparem per al 2030? Com dissenyem un ecosistema sòcio-econòmic, un territori per a una societat en canvi constant o per comportaments encara desconeguts? Com gestionem la incertesa?

En aquesta experiència participativa, el PEMB i TEAMLABS han convidat les persones participants al #RESET19 i altres visitants dels CaixaForum a transformar aquestes grans preguntes en d'altres més concretes des de diferents enfocaments: Què hauria de ser el PEMB? Quins són els agents fonamentals en la construcció de la ciutat del 2030? Quines estructures socials s'han de mantenir en el futur? Quin sentit té per al ciutadà aquest primer experiment i què hi pot aportar?

Algunes de les qüestions formulades pels participants giren al voltant del transport públic versus transport privat, les zones verdes i els parcs, la  cultura, l'economia circular, la sostenibilitat del model de turisme, la gestió de residus, .. però una de les més destacades ha estat la necessitat de resoldre les desigualtats.

L'objectiu del RESET EXP #00 no és trobar respostes sinó plantejar preguntes. En definitiva, resetejar la manera de fer planificació estratègica, fomentant la veu ciutadana, i posar el comptador a zero seguint la filosofia de l'aprendre fent.

 

PER QUÈ A RESET?

La Declaració de Davos 2019 destaca la importància de la “cultura de l'habitar” com a camí per aconseguir el desenvolupament integral i sostenible. Els agents culturals tenen un rol important en la construcció de la cultura ciutadana, en la detecció del patrons de comportament, en la integració de la sensibilitat humana en les activitats urbanes i en la generació d'imaginaris optimistes per al futur. D'aquí la importància de ser present en aquest fòrum de cultura.

El RESET Cultura 2019 ha estat, doncs, el marc idoni per fer aquesta primera experiència de participació ciutadana que es farà amb representants de tots els sector, del que el PEMB anomena la “quàdruple hèlix” que inclou empreses, universitats, societat civil i administració.

El plantejament d'aquesta experiència coincideix amb les idees que ha exposat l'expert en comunicació, planificació estratègica i branding, Eduardo Lazcano, en la sessió inaugural titulada “Reset, el sistema ha detectat errors”:  cal resetejar el sistema i buscar noves opcions a partir de zero, i el públic (ciutadà) ha de ser el centre d'atenció.

Es podria resumir en aquesta frase de Lazcano “El concepte de llar (ciutat) està vinculada a les necessitats de la ciutadania”. I aquest és precisament l'objectiu d'aquesta experiència: descobrir què necessiten els ciutadans.

Està previst repetir aquesta experiència participativa amb altres sectors abans de l'estiu.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies